• Головна
  • 10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити
15:18, 29 червня 2019 р.

10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити

У міжвоєнні роки Львів став майданчиком для сміливих модерністських проектів: архітектори відмовились від пишної сецесії та почали будувати в простих, геометричних формах. 

Львівський модернізм отримав власні унікальні риси, через вкраплення етнічних мотивів та оригінальних дизайнерських рішень майстерних архітекторів. Журналістка 032.ua паропонує подивитись на добірку цікавих будинків у стилі модернізму, які є у Львові.

Будинок нотаріусів на вулиці Саксаганського, 6

10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити, фото-1

Саме цей будинок є ключовим в еволюції львівського житлового будівництва в стилі функціоналізму. Проект будинку належить Адамові Куриллі. Найбагатші та найвідоміші адвокати Львова з нотаріальної палати, вклали гроші в зведення споруди, тому його назвали садибою нотаріальної палати, або будинком нотаріусів. У кам’яниці мали розміщуватись адвокатські бюро, а на верхніх поверхах приватні помешкання. Будинок має оригінальний фасад хвилястої форми, такі ж заокруглені лінії має і вхідний портал.

Житловий будинок на вулиці Київській, 34

10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити, фото-2

Цей багатоквартирний житловий будинок не зовсім схожий на типовий функціоналістичний. Інтер’єри будинку виконані в стилі ар-деко. Хоч йому притаманні усі класичні риси цього стилю – ефектний центральний ризаліт (частина будинку, що виступає за основну лінію фасаду від фундаменту до даху), що підкреслює поворот вулиці і лоджії по обидва боки. Вхід декорований поліхроманою керамічною плиткою, що переливається різними кольорами, щойно на неї потрапляють сонячні промені.

Будинок Каслера на вулиці Левицького, 25-25 а

10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити, фото-3

Будинок є одним з найяскравіших прикладів львівського функціоналізму. Це житловий, багатоквартирний будинок, фасад якого прикрашають прямокутні отиньковані плити і великий висунутий ризаліт. Вхідні деревʼяні двері, оздоблені блискучою нікельованою сталлю. У дверях ще збереглось автентичне скло, а вхід до під’їзду повністю облицьований алебастром. Перила сходових маршів теж оздоблені деревом і алебастром. Сходові клітки підкреслені вертикальними стрічковими вікнами. До помешкань провадили ліфти, оздоблені шляхетним деревом, кришталевими шибами та великими люстрами.

Комплекс житлових будинків на вулиці Новий Світ, 14 та 16

10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити, фото-4

Цей комплекс багатоквартирних житлових будинків, був проектований здебільшого для здачі в оренду. Тут розташовані високої якості двокімнатні та чотирикімнатні квартири. У будинку № 16 добре збереглись фасад та вхідний портал. Вражають своєю конструкцією балкони, на яких надзвичайно легка і невагома залізна огорожа переходить на масивно закцентовану плиту. Фасад скромний та лаконічний, а будинок повністю витриманий в стилі.

Житловий будинок на вулиці Новий Світ, 3

10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити, фото-5

Це багатоквартирний житловий будинок, який прикрашає запланований прибудинковий квітник. Тут при вході досі збереглись автентичні двері із дерева, що переходять в масивні  з каменю та дерева поручні. Композицію клітки доповнює велике структуроване вікно, яке майже сягає підлоги, викладеної узорами з плитки. А вже під самим горищем заховалось одне вікно-ілюмінатор. Навіть коли похмуро через вдале поєднання відтінків сірого та коричневого – під’їзд заливає м’яке, приємне світло матових кольорів.

Житловий комплекс на вулиці Стрийській, 50-76

10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити, фото-6

Житловий комплекс № 50-76 збудовано у стилі раннього функціоналізму. До більшості під’їздів можна потрапити з круглого внутрішнього двору. У будинку наявні невеликі помешкання, адже головна ціль його зведення була велика кількість дешевих квартир. У цьому комплексі селились здебільшого викладачі та професура Львівської Політехніки. Найважливішим компонентом композиції будинку було розпланування кам’яниці у формі наближеній до овалу, з невеликими ризалітами.

Вілла на вулиці Гіпсовій, 36 а

10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити, фото-7

Багатоквартирна вілла в стилі функціоналізму, збудована для П. Мокрицької. Будинок має три поверхи та фасад розділений квадратами. З лівого боку наріжні вікна та балкони, тут на вікнах збереглись оригінальні решітки для квітів. Вілла поки що не втратила оригінального тиньку. Будинок оточений садом, з боку газону збереглась оригінальна огорожа вілли.

Житловий будинок на вулиці Глибокій, 11

Цей житловий, багатоквартирний будинок, був збудований для працівників товариства "Карпатія". У будинку на кожному поверсі по дві трикімнатні квартири, що на той час відповідало помешканню класу "люкс". Варті уваги сходи до під’їзду облицьовані алебастром, також вигнуті поручні з дерева та латуні, що вдало поєднуються з геометричним узором плитки внизу. Добре збереглись дерев’яні поручні та орнамент з плитки на підлозі, кольори якої плавно переходять від коричневого до сірого і чорного.

Житловий будинок на вулиці Лукіяновича, 12

Багатоквартирний житловий будинок з отиньковании фасадом, вхід якого плавно заокруглений. Вікна у будинку вигнуті на кут і поділені на три секції. Сходи до під’їзду з обох боків оздоблені алебастром, в 30-х роках цей камінь також називали руським мармуром. Через тодішню економічну кризу, архітектори були змушені звернути увагу на найдешевші крайові матеріали, в тому числі і на алебастр. Взагалі алебастр і дерево належать до постійного репертуару декоративного оформлення таких будинків.  Також раніше, щоб продовжити площу квартири, у функціоналізмі часто використовували лоджії.

Будинок на вулиці Каліча гора, 22

10 цікавих будинків у стилі модернізму у Львові, які варто побачити, фото-8

Цей 4-поверховий житловий будинок, розташований у верхній частині вулиці Каліча гора. Будинок був зведений для подальшої здачі в оренду, ймовірно в кінці тридцятих років в стилі функціоналізму. Фасад будинку поділений на три секції та гладко отинькований. Будинок оточений автентичним парканом, а першу секцію будинку завершує скруглені на кут балкони. Щодо другої другої секції, то вона завершується віконними простінками, а третя лоджіями з колонами-опорами. Збоку приміщення ванних кімнат освітлюють ряд вікон-ілюмінаторів.

Читайте також: 10 цікавих під’їздів у львівських будинках, які вам сподобаються

Світлина на головній: Мирослава Ляхович, фото в тексті – Мирослава Ляхович

*Повне або часткове відтворення матеріалу без письмової згоди редакції забороняється. Усі фото - з відкритих джерел.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032 #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...