• Головна
  • Суд визнав незаконною націоналізацію "ПриватБанку": що далі
10:55, 19 квітня 2019 р.

Суд визнав незаконною націоналізацію "ПриватБанку": що далі

18 квітня Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною націоналізацію "ПриватБанку", яка відбулася в 2016 році. 

Кореспондент сайту 056.ua зібрав інформацію про те, що відбулось і що буде далі.

Що відбулося?

Ігор Коломойський подав судовий позов до Нацбанку України, Кабміну, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. І вже у четвер, 18 квітня, Окружний адміністративний суд міста Києва визнав рішення відповідачів протиправними, наслідком яких стала націоналізація ПАТ "КБ "ПриватБанк", і визнав недійсним з моменту укладення договір купівлі-продажі державою акцій банку.

Таке рішення суді прийняли через достатню кількістю інформації зі сторони відповідачів про наявність законних підстав для віднесення "ПриватБанку" до категорії неплатоспроможних. Розгляд справи продовжувався з 2017 року.

Хто судді?

За інформацією ресурсу "Чесно. Фільтруй суд", усі троє суддів, які приймали відповідне рішення - недобросовісні: це - головуючий суддя Качур Ігор Анатолійович, а також судді Келеберда Володимир Іванович та Амельохін Віталій В’ячеславович.

Так, Качур Ігор у деклараціях за 2013 та 2014 роки не вказує про те, що йому на праві користування (проживання) належить квартира площею 69,3 кв.м з 2002 року, про що вказано в декларації за 2015 рік. 

Володимир Келеберда, за даними Бігус.інфо, ймовірно фіктивно розлучився з власною дружиною аби приховати майно від декларування.

Амельохін Віталій  є одним із суддів Окружного адміністративного суду м. Києва, якому у 2013 році було надано службове житло у м. Києві. За даними реєстру судових рішень, суддя подав позов щодо зобов’язання голови суду звернутися із вимогою виключити квартиру із числа службових і передати судді у постійне користування, який було задоволено, а відповідне рішення було виконане. У такий спосіб суддя унеможливив передачу вищевказаної квартири іншим державним службовцям, які потребуватимуть службового житла, після звільнення Амельохіна з посади судді та фактично використав своє службове становище в особистих цілях.

Читайте також: Що таке європротокол та як його оформити

Окрім цього, у 2013 році своїм рішенням Володимир Келеберда забороняв ВО “Свобода” та іншим суб’єктам, що реалізують право на мирне зібрання (тобто, невизначеному колу осіб), проводити мітинги біля будівлі Гостинного двору. Гостинний двір – будівля (торгівельний комплекс), яку було зведено у 1809 році. У свою чергу Віталій Амельохін у складі колегії прийняв постанову, якою узаконив рішення Кабінету Міністрів України щодо виключення будівлі Гостинного двору у м. Києві зі списку пам’ятників архітектури та відмовив у ініціюванні включення Гостинного двору до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. 2012 року  цю будівлю вищевказаним рішенням Кабміну було виключено зі списку пам’ятників архітектури, а земельну ділянку під будівлею було передано для проведення реконструкції будівлі під торгівельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. Це рішення визвало численні протести серед захисників пам’яток архітектури м. Києва.

Що кажуть в "ПриватБанку"

Голова правління "ПриватБанку" Петр Крумханзл на прес-конференції заявив, що рішення суду не повпливає на роботу банку, який продовжить працювати в стандартному режимі.

Зараз у "Приваті" також планують повністю "перезавантажити" систему корпоративного управління, яка передбачає максималізацію ринкової вартості банку і продаж надійному інвестору до 2022 року (скоріш за все, іноземному), і повернення грошей, які були виведені з банку попередніми власниками.

З іншого боку, Національний банк України не погоджується з рішенням суду та готується подавати апеляцію. У НБУ наголосили, що рішення суду ще не вступило в дію та підлягає оскарженню.

Читайте також: 10 собачок чекають на добрих господарів в ЛКП "Лев", - ФОТО

В установі додали, що визнання "Привату" неплатоспроможним та його націоналізація були прийняті через зменшення розміру регулятивного капіталу. Недостачу в капіталі банку виявили після стрес-тестування, ця інформація була підтверджена і результатами інспекційної перевірки та незалежного аудиту.

Подавати апеляційну скаргу планують також в Мінфіні, де зазначили, що капітал "ПриватБанку" мав негативне значення, а держава виступила гарантом виконання всіх зобов'язань перед клієнтами банку та збереження їхніх фінансів. Відтак, держава вклала у цей банк 155,3 мільярда гривень.

Звернення Петра Порошенка

Чинний Президент України Петро Порошенко виступив зі зверненням до українців та заявив, що повернення "ПриватБанку" Коломойському загрожує країні дефолтом.

"План одного з олігархів, у випадку перемоги Зеленського [на виборах - ред.] - повернення собі "ПриватБанку". Вони вже зараз почали реалізувати цю задумку. Така авантюра загрожує втратою грошей десяткам мільйонів клієнтів, а країні - дефолтом і новою економічною кризою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...