• Головна
  • Як відбувалися вибори Президента України 2019 у Львові: хроніка, факти, події
20:21, 31 березня 2019 р.

Як відбувалися вибори Президента України 2019 у Львові: хроніка, факти, події

Сьогодні, 31 березня, в Україні відбуваються довгоочікувані вибори Президента. Усього Центральна виборча комісія зареєструвала 39 кандидатів, що претендують на цей пост.

Дільниці працюватимуть з 8:00 до 20:00. Усього по Львову відкриють 309 дільниць: у Шевченківському районі 62, у Франківському - 60, на Сихові - 59, у Личаківському районі - 51, у Залізничному - 49, у центральному Галицькому районі - 28. 

Під час проведення виборів, львів'яни повинні слідкувати за своєю поведінкою та за поведінкою інших, адже за порушення передбачена адміністративна та навіть кримінальна відповідальність. Зокрема, голосування відбувається лише за наявності паспорта громадянина України та лише у кабінці для таємного голосування. Не можна фотографувати бюлетні, робити з ними маніпуляції, приймати їх від неуповноважених осіб, пошкоджувати скриньки та ін.

Про виявлені порушення, українці можуть повідомляти правоохоронців, працівників дільниці та телефонувати на гарячу лінію: у Львівській області - за номерами (032) 2-999-285 і (032) 2-999-152.

Сьогодні на Львівщині у посиленому режимі працюватиме більше 8500 працівників поліції, які пильнуватимуть за порядком. Разом з тим, уже напередодні виборів, у суботу, 30 березня, у Львові зафіксували аж два випадки передвиборчої агітації, яка заборонена у "день тиші". Громадяни повідомили про банери, розташовані у Франківському та Залізничному районах міста.

Окрім цього, голова однієї з дільничних виборчих комісій зіпсувала 180 виборчих бюлетенів, поставивши штамп «ВИБУВ» навпроти прізвища одного з кандидатів на посаду Президента України, оскільки вважала, що він «знявся з виборів».

Зазначимо, що упродовж дня виборів, 31 березня, кореспондент сайту 032.ua вестиме текстову трансляцію подій на дільницях у Львові та висвітлюватиме у цьому матеріалі події, пов'язані з виборами Президента України 2019.

8:00 - виборчі дільниці офіційно відкриті. Проголосувати можна упродовж дня до 20:00.

8:38 - у Жовківському та Яворівському районах відкриття дільниць пройшло успішно. За даними місцевих ЗМІ, усі учасники голосування поводили себе гідно, обійшлося без ексцесів. Така прискіплива увага журналістів зумовлена порушеннями під час президентських виборів 2010 року, коли дільниці у Яворівському, Городоцькому та Мостиському районах голови дільничних комісій брали штурмом.

Фото: "Опора"

9:00 - СБУ та прикордонники перейшли на посилений режим служби. Бійці патрулюють аеропорти, вокзали, автостанції, аерпорт та інші стратегічні об'єкти.

10:00 - у поліції відзвітували, що у Львові та області станом на 10 годину порушень публічного порядку не виявлено. Усього на території Львівщини нарахували 12 окружних виборчих комісій та 2136 виборчих дільниць.

10:33 - на Львівщині зафіксували незначні порушення на виборах: у смт Гніздичів на Жидачівщині та селі Романів на Городоччині окремі громадяни намагалися проголосувати без паспорта, але за запрошеннями. За словами аналітика Громадянської мережі "Опора" Тараса Радя, є випадки голосування не в кабінках, а на підвіконниках чи столах, зокрема, у селі Липники на Жовківщині, але це пов'язано з неналежним освітленням на дільниці.

11:15 - голова Львівської ОДА Олег Синютка розповів, що у області відкрились усі дільниці, де проголосувало вже 5% виборців.

11:33 - у "Комітеті виборців України" повідомили про явку 10% громадян з Львівщини на вибори.

12:00 - із 12 до 14 години на дільницях очікують пік голосування.

12:09 - у Солонці чоловіка, який вперше вирішив проголосувати, привітали оплесками та солодким подарунком.

12:22 - спостерігачі львівського об'єднання "Батьківщина" зафіксували ряд порушень на дільницях. За словами голови львівської "Батьківщини" Михайла Цимбалюка, на багатьох дільницях відсутні інформаційні плакати про кандидатів або вони розміщені не в алфавітному порядку.

12:39 -  у Львівському перинатальному центрі не дорахувались 10 плакатів кандидатів у президенти, але після зауваження від спостерігачки, вони знайшлися. Тим часом у селі Стрілецьке на Мостищині, на дільниці у приміщенні Польського товариства не дозволили розклеїти інформаційні плакати, тож виборці досі не можуть ознайомитися з інформацією про потенційного Президента України.

Фото: "Опора"

Фото: "Опора"

13:00 -представники "Опори" повідомили про курйоз на Львівщині. На одній з дільниць не змогли перед початком виборів відчинити сейф із бюлетенями, тому вирішили розрізати його болгаркою.

13:22 - у Львові на одній з дільниць виборці зіпсували портрет Петра Порошенка на інформаційному плакаті. Інші виборці попросили комісію змінити плакат, що й було зроблено.

13:44 - в.о. Львівської міської партії ВО "Батьківщина" Наталія Тимчій розповіла про порушення на виборчих дільницях. За її словами, зранку поліція незаконно фотографувала посвідчення спостерігачів. На кількох дільницях члени комісій не знають, що робити з паспортами у формі ID-картки. Є спроби видачі бюлетнів без паспортів. Явка виборців по Львову - 18%.

14:01 - стало відомо, що біля дільниці у Франківському районі невідома особа випитується у громадян, за кого ті голосували. Крім того, одна львів'янка повідомила, що у списках виборців виявила чужий підпис навпроти свого прізвища. Правоохоронці розбираються у ситуації.

14:45 - представники "Опори" на одній з виборчих дільниць у Раві-Руській зафіксували порушення: місцева мешканка взяла бюлетень для голосування і, не заходячи в кабінку, перекреслила його, вкинула у скриньку та втекла з місця події. Такі дії вважаються правопорушенням та тягнуть за собою відповідальність. Окрім цього, у Львові на дільниці по вул. Караджича, старша пані намагалася проголосувати перед кабінкою для голосування, але після зауваження спостерігачів, здійснила волевиявлення таємно.

15:33 - Шевченківський район, за статистикою - в лідерах по кількості мешканців, що прийшли на вибори Президента України.

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

16:15 - спостерігачі від Львівщини заявили, що ведуть подвійний облік голосів: окрім офіційного підрахунку бюлетенів, дані за якими закріплюватимуться "мокрими" печатками, на дільницях ведуть підрахунок голосів по факту. Це потрібно, насамперед, для порівняння з даними екзит-полів, щоб виявити та уникнути маніпуляцій зі сторони псевдосоціологічних організацій.

16:16 - за даними виборчих комісій, по Львівській області явка громадян на вибори становить 40,5%. Це приблизно така ж кількість людей, як і на попередніх виборах. Загалом очікують явку на рівні 65% громадян.

17:38 - спостерігачі помітили на восьми дільницях Львівщини, що члени комісії завчасно почали заповнювати протоколи про підрахунок голосів виборців, чим порушили Закон України.

Фото: "Опора"

Фото: "Опора"

17:45 - у мережі "Опора" наголосили, що у Львівській області найвищий показник явки на вибори - у місті Львові (44% - 47%), а найнижча - у виборчому окрузі №120 (Городоцький, Мостиський, частина Самбірського районів) - 33,07% та №126 (Стрийський і Жидачівський райони) - 34,18% виборців.

17:54 - львівські правоохоронці відзвітувались про отримання 37 повідомлень про порушення виборчого законодавства на Львівщині. Найбільший казус трапився у Залізничному районі Львова, де голова дільничної комісії напився та почав конфліктувати з виборцями.

18:04 - політолог розповів про політичні тенденції серед молоді та чим керуються молоді українці під час обрання достойного кандидата.

18:06 - стало відомо, що на одній з дільниць у центрі Львова, на хлопця склали протокол за селфі з бюлетенем. За попередньою інформацією, львів'янин хотів показати довжину бюлетеня, при цьому на фото не було зафіксовано, за кого він проголосував. Зазначимо, що фотофіксація свого волевиявлення вважається порушенням та тягне за собою штраф у сумі 1700 - 5000 гривень.

18:09 - за інформацією начальника ГТУ Юстиції у Львівській області Ярослава Жукровського, щоразу під час виборів померлі українці отримують запрошення на вибори. Також частина виборців не змогли себе знайти у списках виборців, станом на нині у Єдиному судовому реєстрі зареєстровано близько 100 справ за цим фактом. 

18:12 - Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ГМ "Опора" у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило зазначила, що станом на 17 годину у Львові була явка 55% виборців, по області - 43%.

19:00 - у Львові на окрузі №117 курсанти Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного не змогли себе знайти у виборчих списках, хоч попередньо отримали запрошення прийти на вибори.

19:50 - у поліції підтвердили інформацію про те, що біля виборчої дільниці у Львові помер чоловік.

20:00 - усі виборчі дільниці по Україні офіційно закриті.

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється і вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...