• Головна
  • "Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста
12:19, 24 листопада 2018 р.

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста

У сучасному світі все частіше говорять про Smart City, тобто “розумне місто”, яке є комфортним для усіх його мешканців. У основі цієї концепції є використання інформаційних технологій для покращення якості життя: економії коштів та природних ресурсів, раціонального розподілу часу, підвищення ґатунку освіти, інфраструктури, благоустрою тощо. Освітній ресурс “The Future” називає 10 ознак, які притаманні найбільш прогресивним містам світу - Барселоні, Амстердаму, Лондону та Нью-Йорку.

Кореспондент сайту 032.ua вирішив перевірити, наскільки Львів цим ознакам відповідає. Якщо у місті є повністю впроваджені речі, які відповідають окремому пункту, ставимо 1 бал; якщо частково - 0,5 бала; якщо ж пункт нереалізований, то нараховуємо 0 балів.

1. Інтелектуальні системи управління дорожнім рухом

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-1

До цієї ознаки належать засоби, які сприяють підвищенню безпеки на дорогах, комфортному пересуванню містом. Насамперед, це відеонагляд, який фіксує порушення ПДР. У Львові перші кроки в цьому напрямку почали робити у 2016 році, коли створили ситуативний центр поліції, а з жовтня 2017 року на вулицях Львова встановили перші камери з функцією зчитування номерних знаків.

Сюди ж можемо віднести різноманітні додатки та сайти, які інформують про стан доріг, наявність парковок, рух громадського транспорту. Станом на нині, адреси паркомісць є вказані на сайті Львівської міськради, а графік руху трамваїв, тролейбусів та автобусів можна дізнатися онлайн, за допомогою різноманітних мобільних додатків. Також на більшості зупинок встановлені графіки руху транспорту. Тому по цьому пункту у Львова є 1 бал.

2. Розумний підхід до вуличного освітлення

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-2

За кордоном популярності набувають “розумні” ліхтарі, що вмикаються лише тоді, коли фіксують певний рух, та LED-лампи (Light Emitting Diode), де джерелом світла є світлодіоди. Такі пристрої дозволяють економити на використанні електроенергії. Зараз LED-елементи встановлюють на головних площах та вулицях Львова при реконструкції, наприклад, на пр. Свободи, вул. Дорошенка, біля “Горіхового гаю” тощо. Такі речі лише починають впроваджувати у місті, тому ставимо 0,5 бала.

3. Залучення жителів міста до управління

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-3

При розвитку інформаційних технологій, цілком логічним є створення ресурсів для електронного врядування, які у Львові щороку стають все популярнішими. Насамперед, мова йде про систему електронних петицій, де мешканці часто реєструють звернення до влади.

Окрім цього, кожен львів’янин може подивитися на сайті держзакупівель “ProZorro”, які комунальні установи на що витрачають різні суми коштів, діє також портал “Відкриті дані Львова”, а нещодавно для міста створили бота-помічника у “Телеграмі”. Щорічно у Львові відбувається Форум е-врядування 451°Е, де обговорюють розвиток міста й представляють технологічні новинки. За це Львову можна поставити твердий 1 бал.

4. Розумний будинок

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-4

Жодне “розумне” місто не зможе обійтися без “розумного” житла, створеного з використанням високотехнологічних пристроїв. Це автоматизований спосіб керування різноманітними засобами безпеки, датчиками руху, камерами відеоспостереження, вимикачами, ролетами, кондиціонерами та системами опалення. “Розумний” дім - це не обов’язково новий дім, у Львові є ряд приватних підприємств, які пропонують послуги з модернізації житла.

У лютому цього року на вулиці Студинського у Львові з’явився IT House, повністю збудований за сучасними технологіями, з сонячними колекторами, автономним опаленням та  Wi-Fi; а в липні стартувало будівництво Innovation District IT Park. Втім, це лише початки великого процесу, а тому нараховуємо 0,5 бала.

5. Впровадження міської мережі Wi-Fi

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-5

Більшість прогресивних європейських міст надають безкоштовний доступ до мережі Wi-Fi. У Львові підключитися до безкоштовного інтернету можна на площі Ринок, у комунальних бібліотеках і медіатеках, вишах. Точки доступу називаються “Lviv Volia Wi-Fi”. Нещодавно функцію підключення до мережі запровадили у комунальному електротранспорт, бо це потрібно для оплати проїзду безконтактно за допомогою смартфона. Ця ідея ще потребує допрацювання до повного покриття міста, як це є у Барселоні, тож ставимо 0,5 бала.

6. Розумний громадський транспорт

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-6

До громадського транспорту Львова входять: трамваї, тролейбуси та автобуси. І якщо електротранспорт міста поступово “розумнішає” (працює Wi-Fi, встановлено камери відеоспостереження, навігатори), то далеко не кожен автобус може похвалитися справним GPS, не кажучи вже про доступ до інтернету та камери. Тому нараховуємо 0,5 бала старанням "Львівелектротрансу".

7. Сповіщення про надзвичайні ситуації

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-7

У багатьох країнах світу працює персональна мережа оповіщення, що відправляє звичайні SMS-повідомлення на телефони абонентів, які знаходяться в зоні надзвичайної ситуації. Це дозволяє скоротити число жертв і запобігти масовій паніці. Наразі у Львові немає такої функції, а оповіщення населення відбувається за допомогою електричних сирен та ЗМІ, які періодично тестують та просять львів’ян надати фідбек. Сирени - це добре, але треба модернізувати системи сповіщення, тому - 0,5 бала.

8. Кнопки екстреного реагування

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-8

Ще одна річ з “розумних” міст заходу, яка до Львова поки не добралась - це кнопка, що дозволяє миттєво викликати на місце злочину чи надзвичайної ситуації працівників правоохоронних органів. Станом на нині, у Львові такі кнопки встановлюють лише на об’єкти бізнесу чи приватні помешкання, і ці послуги надають приватні фірми. За цей пункт, очевидно, ставимо 0 балів.

9. Використання сонячних батарей

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-9

Однією з особливостей більшості розвинених міст світу є альтернативна енергія, джерелом якої можуть бути сонячні батареї. Їх встановлюють на дахах приватних та комунальних будівель, навчальних установ та бізнес-структур і просто неба, де вони слугують для автономного електропостачання та використовуються для підзарядки ґаджетів. Львів’яни також оцінили користь сонячних батарей і дуже часто пропонують їх у проектах громадського простору міста, але це явище досі не стало масовим. Відтак, тут теж нема за що нараховувати балів.

10. Безготівкові платежі

"Розумний" Львів: 10 ознак прогресивного міста, фото-10

У розвинених країнах уже відійшли від масового користування паперовими грошима, натомість все частіше розраховуються банківськими картками. Популярності набирає і розрахунок за допомогою мобільних телефонів або додатків. У Львові є можливість розраховуватись банківською карткою онлайн та в більшості магазинів. Минулого року в місті впровадили оплату в електротранспорті через QR-код і планують ввести електронний квиток, все більшої популярності набирає оплата комунальних послуг онлайн. Тож за цей пункт ставимо 1 бал.

***

Отже, за нашою шкалою "розумності" Львів набрав 5,5 із 10 можливих балів. Як бачимо, у місті вже зроблені кроки у напрямку прогресу, але залишається ще багато простору для руху.

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється і вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #огляд #прогрес #інновації #розвиток
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,92
EUR
43,22
43,30
PLN
10,05
10,10
Оголошення
live comments feed...