• Головна
  • Посміхніться, вас знімають: де у Львові встановлені камери відеонагляду
11:20, 26 травня 2018 р.

Посміхніться, вас знімають: де у Львові встановлені камери відеонагляду

З минулого року у Львові триває впровадження пілотного проекту з відеофіксації порушень Правил дорожнього руху та громадського порядку.

Аби контролювати безпеку в місті, на виїздах-в’їздах до Львова були встановлені камери з аналітикою зчитування номерних знаків, а в самому місті – камери з аналітикою зчитування обличчя. Крім того, ще у 2016 році був створений ситуативний центр поліції, з яким тісно співпрацює управління безпеки міста, СБУ та патрульна поліція.

Журналіст сайту 032.ua вирішив поговорити з керівником управління безпеки міста Юрієм Ділем та дізнатися подробиці щодо цього проекту. Зокрема, де камери вже встановлені, де їх планують встановити, скільки такої техніки необхідно місту та як ця система працює.

Де встановлені камери

Перші камери в нашому місті з’явилися в жовтні минулого року на в’їзді до Львова з київської сторони, а саме на перехресті вул. Б.Хмельницького з бічними вулицями. Для цих камер була придбана спеціальна система аналітики зі зчитуванням номерних знаків. Станом на сьогодні місто вже встановило 12 таких камер на в’їздах та виїздах з міста, а також в центрі Львова.

Крім того, в самому місті наразі налагоджують роботу оглядових камер, які обладнані аналітикою розпізнавання облич. Це обладнання тестують вже понад 2 місяці, а розташовані вони в центральній частині та на площі Ринок.

“Це не означає, що одна камера визначає одне обличчя. Наприклад, якщо камера встановлена на пішохідному переході, то при переході 30 і більше людей – всі люди фіксуються, камери за кілька секунд робить до 10 фотографій”, - розповідає Юрій Діль.

До того ж, завдяки цьому проекту правоохоронцям значно легше охороняти пам’ятники від вандалів. Система відеоаналітики здатна розпізнати, що до периметру пам’ятника зайшла людина. Тоді відповідні служби отримують сигнал і починають спостереження за цим об’єктом.

“Ви знаєте, що нещодавно у нас виникла ситуація, коли двоє невідомих понищили клумби біля римо-католицького собору. Розшукали людей саме завдяки камерам, які чітко зафіксували невідомих, а поліція переглянувши відеоматеріали, змогла з'ясувати подальший маршрут людей", - зазначає Діль.

Як працює система

Камери з аналітикою зчитування номерних знаків не просто фіксують державний номер автомобіля, а ще й знімають  коротке відео про те, куди та звідки приїхав автомобіль. Надалі всі дані передаються в так званий ситуативний центр поліції, який відкрили наприкінці 2016 року. Там всі отримані матеріали потрапляють на сервер, здатний опрацьовувати великі масиви інформації, виводити на робочі місця диспетчерів, операторів, а також на планшети нарядів поліції необхідні дані.

“Ситуативний центр поліції працює цілодобово. До нього, крім камер відеоспостереження, під’єднані також СБУ, центр безпеки міста, а цього року приєдналася патрульна поліція”, - розповідає Діль.

Юрій Семенович зазначає, що завдяки камерам відеофіксації та злагодженій роботі ситуативного центру, минулого року вдалося викрити близько 20 випадків щодо спроб викрадення автомобілів.

Читайте також: Куди піти у Львові на вихідні.

“Правоохоронці досить часто звертаються до нас з проханням надати відеозаписи про той чи інший автомобіль. Варто розуміти, що якщо власник вчасно помітив викрадення своєї автівки, то шансів втекти у злочинця практично немає: рано чи пізно викрадений автомобіль зафіксує камера, а поліція одразу отримає звіт. Наприклад, впродовж 6 місяців минулого року правоохоронцям завдяки відеофіксації вдалося виявити 20 таких автомобілів”, - каже пан Юрій.

Аналогічно працюють й камери з аналітикою зчитування обличчя. Після відеофіксації дані передаються в центр поліції, а там їх звіряють в базі злочинців. Якщо є збіг, сервер у режимі реального часу сигналізує про це.

Де ще встановлять камери

За словами Юрія Діля, впродовж 2018 року місто планує обладнати камерами з аналітикою визначення номерних знаків 9 магістральних заїздів до Львова. Наступний етап – встановити техніку на перехрестях із жвавим потоком людей та в громадських місцях.

“Вирахувати максимальну кількість камер, яка потрібна для міста – важко. Коли у 2015 році ми робили цей проект, то передбачали 1,5 тисячі камер. Це без врахування громадських місць, ринків, лікарень. Цього року ми встановимо техніку до кільцевої дороги, а далі вже будемо робити в самому Львові”, - говорить Діль.

Читайте також: до уваги львівʼян: скільки вихідних українці матимуть у червні. Перелік.

До слова, вже цього року до системи відеонагляду планують підключити Рудно та Винники, а також Личаківське та Янівське кладовища.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032ua #новини #Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...