• Головна
  • В Україні 1,8 мільйона жінок страждає від фізичного домашнього насильства, - ГТУ Юстиції Львівщини
19:21, 16 жовтня 2018 р.

В Україні 1,8 мільйона жінок страждає від фізичного домашнього насильства, - ГТУ Юстиції Львівщини

У рамках Програми розвитку ООН підрахували, що в Україні майже 1,8 мільйона жінок потерпають від фізичного домашнього насильства. За минулий 2017 рік 600 українок загинуло внаслідок побоїв від чоловіка.

Як повідомили 032.ua в головному територіальному управлінні юстиції Львівської області, у поліцію зазвичай звертається лише 10-15% постраждалих від фізичної та сексуальної агресії.

Головний юстиціар Львівщини Тарас Грень переконаний, що це зумовлене стереотипами про те, що “потрібно зберігати родину”, а відтак - не звертатися до правоохоронців, терпіти дискомфорт від стосунків.

“Калічаться не тільки жіночі долі. Люди, які виросли в атмосфері регулярних сімейних конфліктів, дорослішаючи, втричі частіше стають жертвами або агресорами, ніж ті, хто не стикався з подібним у дитинстві”, - наголосив Тарас Грень.

Раніше домашнє насильство в сім’ї було мало не нормою. Але у грудні 2017 року Верховна Рада України ухвалила Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, який передбачає механізми боротьби з цим негативним явищем.

“Відтепер, під домашнім насильством тепер розуміється будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь”, - пояснив Тарас Грень.

Читайте також: В Україні за булінг хочуть штрафувати вчителів, батьків і дітей: деталі нового законопроекту

Незалежно від факту спільного проживання, дія законодавства поширюється на: нинішнє та колишнє подружжя, наречених, матір та батька дітей; осіб, які спільно проживають разом, але не є у шлюбі; осіб, які мають спільних дітей; батьків та дітей; бабусів та дідусів і онуків; вітчима та мачуху і дітей; загалом - на усіх родичів, опікунів та прийомних батьків.

“Постраждалою дитиною визнається не лише та, яка зазнала домашнього насильства, а й свідок (очевидець) такого насильства”, - підкреслили в управлінні юстиції.

Як отримати допомогу

Постраждалим від домашнього насильства гарантується правовий захист, правові послуги призначеного адвоката (юриста) оплачує держава. Контакти центрів: www.legalaid.gov.ua/ua/local-centres.

Не менш важливою є психологічна підтримка. Підтримку психолога, а також соціальні послуги (консультування, кризове та екстрене втручання, соціальний супровід, посередництво тощо) можна отримати в центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, мобільних бригадах соціально-психологічної допомоги. Контакти центрів: http://www.msp.gov.ua/news/14911.html. Контакти мобільних бригад: http://www.msp.gov.ua/news/14910.html.

Тимчасовий притулок можна отримати у центрі соціально-психологічної допомоги, кризовому центрі або притулку для жертв домашнього насильства. Контакти центрів: http://www.msp.gov.ua/news/14909.html.

Потрапити до такого закладу можна, звернувшись до місцевої державної адміністрації або міської ради.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #Львівщина #домашнє_насильство #законодавство #протидія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,12
39,20
EUR
42,65
42,75
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...