• Головна
  • Львівські школи з якісним харчуванням для дітей: міф чи реальність
10:04, 13 жовтня 2018 р.

Львівські школи з якісним харчуванням для дітей: міф чи реальність

Львівські школи з якісним харчуванням для дітей: міф чи реальність

Упродовж останніх років в Україні активно впроваджують реформу освіти, але окрім нововведень щодо змісту навчальних програм, залишаються без змін цілком побутові речі, зокрема, якість дитячих сніданків у школах. Чи достатньо коштів, які зараз виділяються на сніданки школярів, з чого складається меню та чого прагнуть батьки першачків і самі учні - розбирався кореспондент сайту 032.ua.

У чому проблема?

У кожній школі Львова та України передбачені сніданки для дітей. Деякі категорії учнів, відповідно до Закону “Про освіту”, мають право харчуватися безкоштовно, для декого за їжу доплачують батьки.

Як розповіла у коментарі для 032.ua начальниця управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик, право на безкоштовні сніданки мають: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; з малозабезпечених сімей та діти, що навчаються в інклюзивних класах - на них передбачено по 14 грн за сніданок.

Для інших категорій - це учні 1 - 4 класів, діти з сімей учасників АТО, а також чиї батьки брали участь і постраждали під час Революції Гідності, діти Героїв Небесної Сотні - передбачено по 12 грн за сніданок.

Зі слів Зоряни Довганик, харчування учнів майже повністю забезпечується з бюджету Львова, у рамках загальноміських програм для пільгових категорій дітей. Щорічно на це передбачається близько 70 мільйонів гривень.

Львівські школи з якісним харчуванням для дітей: міф чи реальність, фото-1

Втім, у Львові є багато батьків, які вважають, що вказаної суми недостатньо для якісного харчування дитини. Одним із них є директор Львівської школи східних мов та бойових мистецтв “Будокан” Олександр Козловський, який також є батьком. Львів’янин відверто не розуміє, як за 12 гривень можна приготувати якісний сніданок для наймолодших школярів.

Наприкінці серпня Олександр Козловський зареєстрував електронну петицію, з надією на те, що вона набере 500 голосів та потрапить на розгляд до депутатів Львівської міськради, і видатки на харчування учнів початкової школи збільшать. Станом на 1 жовтня, її підписало 162 людини.

У коментарі для 032.ua, директор “Будокану” розповів, що достатня сума для сніданку одного школяра, станом на нині, має становити 22 - 24 гривні. Тобто удвічі більше, ніж є зараз.

“Наша школа - з харчуванням, яке довозять. Воно є абсолютно якісним і це нас влаштовує на сьогоднішній момент. Але воно є на 30% дорожчим, ніж стаціонарне харчування. А якісне стаціонарне харчування у будь-якій школі за 12 гривень, станом на нині - неможливе. Я таке харчування давати своїй дитині відмовляюсь, як і більшість батьків”, - поділився Олександр Козловський.

Разом із тим, директор Львівської школи східних мов та бойових мистецтв вважає, що якщо фінансування на харчування не збільшать, то у шкіл буде два виходи. Перший - повністю відмовитися від харчування, але тоді постає питання, що буде з дітьми із соціально незахищених категорій. Другий варіант - держава платить 12 або 14 гривень, відповідно до наказу, і тоді батьки повинні доплачувати. Але знову ж таки, постає питання: хто повинен доплачувати за пільгові категорії дітей.

“До того часу, поки ми не отримаємо відповіді на ці питання (а їх потрібно дуже швидко отримати), ми не зможемо далі рухатись у плані харчування дітей, хоч це є надважливим”, - резюмував Олександр Козловський.

Із чого складається типове меню школяра?

Начальниця управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик поділилася деталями шкільного меню. Так, з її слів, пересічний учень 1 - 4 класу (з фінансуванням по 12 грн) має такий раціон: салат вітамінний або салат зі свіжої капусти, биточки рибні або риба смажена, картопляне пюре, хліб. На інший день може бути: салат з буряка, котлета січена з яловичини, гречана каша, чай з лимоном, хліб або сирники з варенням, какао з молоком, фрукти.

Кореспонденту 032.ua вдалося дізнатися, як виглядає сніданок середньостатистичного першачка у львівському ліцеї №51. Як можна побачити на фото нижче, першачки їдять картопляне пюре з сосискою, салат з капусти та моркви, хліб, чай.

Що із фінансуванням сніданків у школах?

“Програм харчування щодо дітей на наступний рік ніхто не відміняв. Ми, порівняно з минулим роком, підняли вартість харчування. Якщо вона була 10,20 грн і 10, 80 грн [для пільгових категорій], то стала 12 і 14 грн. Відповідно до інформації, отриманої від надавачів послуг [з харчування] - це сума, з якою можна забезпечити сніданок для учнів 1 - 4 класів”, - пояснила Зоряна Довганик.

Головна освітянка Львова запевнила, що коли у міській раді укладатимуть бюджет на 2019 рік, разом із оцінкою вартості на продукти харчування, переглянуть і вартість харчування для учнів шкіл.

Читайте також: Парк “700-річчя Львова”: очікування - реальність, - ФОТО

Проект “Обід на вибір”

Упродовж року, у низці шкіл Львова діє пілотний проект “Обід на вибір”. Він полягає у тому, що надавач послуг пропонує діткам разом з батьками обрати ту страву, якою вони би хотіли поснідати упродовж тижня.

“Діти на кінець тижня подають до їдальні інформацію, які страви вони будуть їсти наступного тижня. На підставі цього формується меню і готують страви”, - розповіла Зоряна Довганик і додала, що вартість харчування у школах з пілотним проектом така ж, як і у інших по місту, просто там є можливість обрати страву на вибір.

До пілотного проекту “Обід на вибір” долучилися львівські школи №4, 42, 53, 60 та 98. Зі слів Зоряни Довганик, цей перелік планують розширювати та долучати до проекту ті львівські школи, де батьки та надавачі послуг на це погодяться.

Що кажуть експерти?

Львівські школи з якісним харчуванням для дітей: міф чи реальність, фото-5

“Якість харчування в школах вже довгий час бажає бути кращою", - наголосила освітній експерт Ірина Крохмаль. З її слів, як батьки, так і діти часто нарікають на одноманітність страв, дешевизну продуктів та холодні страви при подачі.

Як пояснила експертка, нещодавно було проведено опитування у рамках міжнародного проекту “Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді”, яке показало суттєве погіршення харчових звичок дітей із віком: відмова від сніданків, споживання снеків та солодощів, недостатнє споживання свіжих овочів та фруктів.

“Третина опитаних зазначила, що овочі та фрукти вживають максимум до 4 разів на тиждень, це за умови, що в раціоні повинно бути приблизно 5 прийомів таких продуктів щодня. Відповідно до рекомендацій МОЗ, денний раціон повинен включати 500-800 грамів фруктів та овочів. Такий стан справ призводить до виникнення нової загрози для здоров’я суспільства – ожиріння та діабету”, - підкреслила Ірина Крохмаль.

Відтак, фахівці рекомендують більш уважно та професійно ставитись до укладання меню, збільшити в раціоні дітей кількість свіжих овочів та фруктів, молочних продуктів; ввести у меню нові сучасні страви.

“Вони можуть бути дуже простими, але бути приготованими сучасними способами, без обжарювання продуктів, що є дуже шкідливо. Більше страв готувати на пару або ж варити, і особливий акцент - на сирих стравах”, - додала експертка.

Читайте також: Тварини із зоокутка в парку “Знесіння” потребують допомоги львів’ян, - ФОТО

Ірина Крохмаль також зазначила, що 11 - 15 гривень, які зараз виділяють в містах на шкільні сніданки, недостатньо, адже ця сума не дозволяє покращити стан речей із харчуванням дітей.

“Школа повинна мати вибір - або готувати їжу самостійно, або ж скористатись послугами кейтерингу. Другий варіант значно покращить ситуацію з різноманіттям та якістю харчування, оскільки тоді буде створюватись конкурентне середовище, де декілька постачальників будуть змагатись за можливість обслуговувати одну чи іншу школу. І це сприятиме зростанню якості приготованої страви та її подачі до дитини”, - зауважила експертка та додала, що директори шкіл, які користуються послугами кейтерингових компаній, платять за один сніданок чи обід близько 40 гривень.

Окрім цього, Ірина Крохмаль пропонує запровадити комплексні зміни у питанні харчування школярів на трьох рівнях: державному, місцевому та на рівні школи. На рівні держави слід розробити єдиний стандарт меню їдальні, спростити процедури погодження рецептів, включити сезонне меню, скласти перелік дозволених і заборонених продуктів для дітей і популяризувати здорове харчування методом введення тематичних навчальних предметів.

На місцевому рівні зміни би передбачали: створення міських програм організації здорового харчування, простішу систему документообігу, появу моніторингу якості харчування, збільшення фінансування харчування. А школам, в свою чергу, експерти пропонують дозволити самостійно домовлятися з постачальниками товарів і послуг, дати вибір у організації харчування (власна кухня чи кейтеринг), узгодити страви з нормами МОЗ.

Думка батьків

Львівські школи з якісним харчуванням для дітей: міф чи реальність, фото-6

“Зараз ті сніданки, які пропонують дітям у школах, не є достатньо якісними та такими, що відповідають сучасним вимогам до харчування дитини”, - розповіла кореспонденту 032.ua мама двох дітей, координаторка проектів ГО “Батьки в дії” Мар’яна Кузько.

“У сніданках практично відсутні свіжі овочі та фрукти у необхідній кількості, а різноманіття, навіть сезонних, немає. Така ж ситуація і з м’ясом – часто це сосиски”, - зазначила Мар’яна Кузько.

З її слів, потрібно змінити сам підхід до харчування дітей у школах, дозволити їм вибирати з меню те, що смакує, а також змінити рецептуру страв і максимально наблизити їх до таких, які діти вживають вдома.

“Часто дитина з якихось об’єктивних чи суб’єктивних причин не вживає запропоновану в конкретний день страву і залишається голодною. Зараз ті страви, що діти вживають вдома, дуже змінились навіть у порівнянні із тим, що їли у своєму дитинстві ми. Страви різноманітніші, набір овочів не обмежується морквою, капустою та буряком, а фрукти – це не лише яблука, у кращому випадку. Також смак можна покращувати і додаванням лимонного соку чи м’яти, наприклад. Чай - точно не найкращий напій для дітей. Але в першу чергу дитина має мати право обрати те, що їй смакує і водночас корисне та потрібне для розвитку організму”, - підкреслила мама двох діток.

Достатньою сумою для якісного сніданку школяра Мар’яна Кузько вважає 20 - 30 грн. Мовляв, нехай це буде дорожче, але батьки матимуть впевненість у тому, що дитина добре поїла та може навчатись, не думаючи про їжу.

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ І ВВАЖАЄТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ

Усі фото - ілюстративні, з відкритих джерел

Сайт 032.ua пропонує своїм читачам висловити власну думку щодо якості харчування дітей у школах. Для цього беріть участь в опитуванні та пишіть коментарі нижче.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Голос міста
11 - 15 гривень
4,5%
16 - 25 гривень
15,2%
Більше 20 гривень
62,1%
Краще приносити їжу з дому
12,1%
Важко сказати
6,1%
#Львів #новини #032 #аналітика #харчування #діти #школа #сніданок #якість #освіта #учні #ЛМР #їжа
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,20
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...