• Головна
  • Карпатам загрожує екологічна катастрофа – попереджають екологи
10:03, 15 березня 2012 р.

Карпатам загрожує екологічна катастрофа – попереджають екологи

На карпатських річках планують збудувати 550 малих ГЕС. Екологи попереджають, що це стане справжньою екологічною катастрофою для цього регіону. Про це під час прес-конференції розповіла юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина» Наталія Шпег.

За її словами, у Закарпатській області заплановано збудувати 330 таких об’єктів «зеленої» енергетики, в Івано-Франківській – від 50-150, у Львівській та Чернівецькій – до двох десятків.

«Масове будівництво малих ГЕС означатиме фактичну загибель більшості карпатських рік, втрату водних ресурсів, удар по розвитку туризму та безробіття місцевого населення. Екологи та екологічні організації вважають цю загрозу екологічною проблемою номер один у 2012 році», - розповіла Н.Шпег.

Негативний вплив від будівництва малих ГЕС буде істотно відчутним: вирубка лісів, порушення водних режимів, загроза зниження рівня ґрунтових вод, активізуються зсувні та ерозійні процеси. Окрім того, таке втручання у природу призводить до зникнення водних організмів.

В основі ідеї будівництва малих ГЕС - держава надає пільговий, «зелений» тариф для гідроелектростанцій потужністю до 10 МВт і гарантує виплату власникам ГЕС за кожен вироблений кіловат-годин електроенергії певну суму. Тобто, держава купуватиме енергію по 84 коп. Населення ж купуватиме електроенергію по 28 коп, п решту компенсовуватиме держава.

За словами юриста Анатолія Павелка по всій Україні відкрито всеукраїнську громадську кампанію проти масового будівництва малих гідроелектростанцій у Карпатах. Зокрема, у Києві, Харкові, Тернополі, Ужгороді, Верховині, Чернівцях та у Львові проходить акція під гаслом «Збережемо природу Карпат».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,57
39,70
EUR
42,62
42,80
PLN
9,80
9,86
Оголошення
live comments feed...