• Головна
  • Львів став центром українських нанотехнологій
10:00, 27 листопада 2011 р.

Львів став центром українських нанотехнологій

Перше вітчизняне виробництво з виготовлення нанопродукції запрацювало у Львові.

На цьому обладнанні українські фахівці виготовляють продукцію з покриттям в одну мільйонну частину міліметра. А це розмір від одного до сотні атомів. Досі українці працювали лише у близькій до нано галузі мікротехнології.

«Ми не можемо говорити, що можемо наздогнати світ в галузі мікроелектроніки. Тому щоб займатися перспективною наукою та виробництвом, треба йти в ногу з часом, і ми вирішили не відроджувати мікроелектроніку, а розпочати робити нанотехнології в Україні», – каже генеральний директор Науково-виробничого концерну «Наука», Сергій Ларкін.

На облаштування нанотехнологічного виробництва витратили понад пять мільйонів доларів. Половину коштів надала держава. Цей внесок не лише дозволив створити в Україні найсучасніше виробництво, а й поставив країну у ряд технологічно розвинутих держав.

«Цим кроком Україна демонструє свої можливості світовим інвесторам – ця установка дозволяє створювати різні продукти в сфері енергоощадження, в сфері мобільного та супутникового зв’язку, це — надзвичайно великі ринки», – розповідає заступник голови Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном, Олександр Шубін.

Роботи на найсучаснішому обладнанні освоїли українські фахівці. У команді разом з досвідченими науковцями працюють випускники місцевих університетів. Аспірант універистету «Львівська політехніка» та водночас технолог виробництва Ростислав Круповський каже: ще кілька років тому не міг уявити появу у Львові такого обладнання. Нині ж йому доводиться контролювати хімічні реакції розчеплення молекул. Ці нові сполуки при високій температурі створюють це — надтонке – нанопокриття.

«Ми на основі наших зразків можемо робити сонячні батареї, які будуть використовуватися у супутниках. Бо вони мають високий коефіцієнт корисної дії завдяки тому, що досягаємо високої точності», – говорить технолог нановиробництва, Ростислав Круповський.

Нині нанотехнології стрімко завойовують ринок. Адже надтонкий матеріал має покращені властивості, аніж інші речовини. Вже сьогодні нанотехнології успішно працюють у космічній галузі, телекомунікаціях, будівництві, медицині. Відтепер на світовому ринку з’явиться і нановироби зі Львова. Підприємство вже підписало контракт на два з половиною мільйони доларів на виготовлення нанопродукції для Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...