• Головна
  • У Самборі відремонтують будинок «Просвіти», в якому виступав Іван Франко
10:10, 1 листопада 2011 р.

У Самборі відремонтують будинок «Просвіти», в якому виступав Іван Франко

У Самборі відремонтують будинок «Просвіти», в якому виступав Іван Франко

Будинок Самбірського товариства «Просвіта», зведений ще в 1904 році, відремонтують спільними зусиллями місцевої громади та Львівської обласної ради. Повідомила прес-служба депутата Львівської облради Ярослава Дубневича.

Через те, що дах будинку протікає, будівля  по вулиці вул. Стебельського, 8 в місті Самборі перебуває в аварійному стані. Під загрозою руйнування перебуває унікальна пам’ятка архітектури  та історії. Саме в цьому будинку в 1913 році Іван Франко читав свою поему „Мойсей”, а Андрій Чайковський разом із засновником «Просвіти» Самбірщини Данилом Стахурою обговорювали встановлення в Самборі української влади в 1918 році.

Після відновлення Незалежності,  будівлю повернули у власність самбірській «Просвіті».

«Це є єдине місце, де ми можемо фактично працювати. Це наше маленьке гніздечко Просвіти. І в зв’язку з тим, що ми не маємо свого залу, ми тут тільки вирішуємо, як ми будемо робити. А всі свої заходи проводимо фактично в залах міста», - розповіла керівник самбірської "Просвіти" Олександра Сумарук.

Для ремонту будівлі уже є усі необхідні документи. Проект реставрації виготовлено інститутом «Укразахідпроектреставрація» при фінансовій підтримці Самбірської районної ради, Самбірської РДА та Львівської ОДА . Тепер необхідно приступати безпосередньо до ремонтних робіт, проте,  ані в  міському, ані в районному бюджетах немає необхідних для цього коштів.

Єдина  можливість не допустити руйнування історичного будинку  - фінансування реконструкції будинку з обласного бюджету. Самбірські просвітяни звернулись по допомогу до депутата обласної ради Ярослава Дубневича. На думку депутата, врятувати будинок можливо для цього необхідна лише злагоджена робота депутатів усіх рівнів.

«Якщо ми в наступному році доробимо технічну документацію і закладемо перші кошти в місцевих бюджетах, мінімальні кошти закладуться на рівні міста і району, ми постараємось спільно з депутатами Львівської обласної ради також закласти кошти. Заклавши гроші у місцевих бюджетах, можна буде домовлятись з урядом - щоби отримати решту грошей на реставрацію з державного бюджету»,  - відзначив Ярослав Дубневич.

Депутат  Львівської облради повідомив, що уже на  наступному засіданні бюджетної комісії обласної ради він внесе пропозицію щодо фінансування реконструкції просвітянського будинку  в Самборі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,63
39,72
EUR
42,67
42,73
PLN
9,91
9,95
Оголошення
live comments feed...