• Головна
  • Випускні вечори: у жовто-синіх тонах і з безпрецедентними заходами безпеки (ФОТО)
Тема для обговорення
14:53, 31 травня 2015 р.

Випускні вечори: у жовто-синіх тонах і з безпрецедентними заходами безпеки (ФОТО)

Тема для обговорення

Вчора в більшості шкіл країни відшуміли випускні вечори. Незважаючи ні на що, життя триває. Наші діти дорослішають, відлітають у самостіне життя. І ніяка війна не може перешкодити батькам подарувати своїм пташенятам, що оперилися, прощальний бал зі школою.

Тим не менш, війна все-таки наклала свій відбиток. У більшості міст, особливо тих, що знаходяться в прифронтовій зоні, були зроблені безпрецедентні заходи безпеки. Наприклад, у Маріуполі в кожній школі несли чергування відразу кілька співробітників міліції зі зброєю. Поки йшла урочиста церемонія, вони патрулювали і територію, прилеглу до навчальних закладів, і власне шкільні коридори і кабінети.

Традиційна для приморського міста подорож до моря на зустріч світанку в цьому році також проходила в супроводі співробітників міліції. Крім того, в районах нічних закладів і ресторанів, де проходили випускні бали, несли чергування спільні патрулі міліції та військовослужбовців.

А в Харкові в цілях безпеки навіть скасували загальноміський випускний на площі Свободи. Налякана численними терактами, влада не ризикнула збирати відразу в одному місці велику кількість молоді.

Відлуння війни

«Нинішній навчальний рік був найважчим за всю історію незалежної України». Ця тема рефреном звучала в кожній школі, в кожному місті. Ніколи ще наші школярі не носили в щоденниках інструкції про те, як поводитися під час обстрілу, і не тренувалися весь рік швидко евакуюватися в укриття. При цьому вони ще примудрялися якось вчитися, брати участь в олімпіадах та конкурсах Малої академії наук. І навіть перемагати на них.

 На Донбасі, вільному від проросійських окупантів, закінчували екстерном близько 800 випускників. Хтось вчився і складав іспити віддалено, а хтось вимушено залишав свою рідну школу, не довчившись лише рік. Тим, хто ще пам'ятає себе школярем, напевно, не варто говорити, наскільки важко вливатися в новий колектив, знайомитися з новими педагогами і на новому місці доводити, що ти чогось вартий, коли часу на це - всього кілька місяців.

На жаль, ніяких пільг при вступі у таких випускників не буде. Вони стануть битися за місце під сонцем нарівні з тими, хто жив за тисячу кілометрів від війни, не ховався від обстрілу, не виїжджав з дому з одним паспортом у кишені.

Але війна нагадувала про себе не тільки на сході. Навіть дуже далеко від лінії фронту вона відгукувалася в серцях .. У Львові, наприклад, у всіх школах перед початком випускних вечорів молилися за мир в Україні. А в Запоріжжі випускники ставали на коліна, тримаючи в руках портрети загиблих в АТО бійців, віддаючи данину подвигу героїв.

Ціни

Криза боляче вдарила по сімейному бюджету українців, змушуючи економити. У Львові батьки випускників відмовилися від пишних урочистостей, обмежившись скромними церемоніями. Бюджетні випускні вечори проходять і в Кривому Розі. Вони почалися буквально зараз, коли ви читаєте ці рядки. Рішенням місцевої влади шкільні бали були перенесені на неділю.

 У Маріуполі батьки примудрилися вписатися в витрати минулого року. Кажуть, що середній бюджет випускного - 2500 тис. грн. (це сума всіх витрат по організації свята, включаючи фото- і відеозйомку). Такий же був і в минулому році. Однак батьки зізнаються: щоб вписатися в цю суму, доводилося йти на хитрощі, замовляти, наприклад, одного фотографа на 2 класи, чого раніше ніколи не робили.

Навіть у Києві в цьому році намагаються сильно не розкошувати. За словами представників київської індустрії розваг, в середньому ресторан для проведення випускного обійдеться близько 400 грн. на людину. Послуги фотографа - 3-4 тис., відеооператора - 4-5 тис., ведучого - 5-7 тис. грн. В принципі, ціни не набагато вище, ніж в інших регіонах України. Хоча, звичайно, є і дуже дорогі варіанти. Деякі елітні школи столиці платять за один лише ресторан до півтори тисячі гривень.

Власне, чого вже там про столицю говорити, якщо навіть в Одесі гідного ресторану, який був би дешевший півтори тисячі, важко знайти! І щоб заощадити, тут просто відмовляються від участі зірок естради в програмі балу.

Традиції

Приморські міста шанують традицію зустрічати світанок на морі. У школах західної України обов'язково починають вечора з молитви. Ну а в південних містах випускники люблять епатувати публіку. Чи то своїми нарядами (на фото випускниця з Миколаїва), чи то поведінкою.

Ник

Ник

В Одесі, наприклад, кілька випускниць розмалювали Колонаду.

Випускні вечори: у жовто-синіх тонах і з безпрецедентними заходами безпеки (ФОТО) (фото) - фото 3

Випускні вечори: у жовто-синіх тонах і з безпрецедентними заходами безпеки (ФОТО) (фото) - фото 3

Інша група підійнялася на пам'ятник-гармату на Приморському бульварі заради епатажної фотосесії.

А ось традиція купання у фонтанах цього року не підтвердилася. У Миколаєві, де без цього ритуалу не проходило жодне прощання зі школою протягом останніх кількох років, цього року вирішили утриматися. Завадила погода, мабуть. Як на зло, напередодні святкових днів в Україні різко похолодало, і зарядили дощі.

Зате тут запровадили нову традицію - робити селфі. У соцмережах з'явилися десятки фотографій групових селфі випускників на будь-який смак.

Популярно цьогоріч було й організовувати "Оскари".

Мариуп

Мариуп

І ще про одну нову традицію варто згадати - випускні вечори у синьо-жовтих тони. Кольори національного прапора України були і в повітряних кулях, і в стрічках на грудях випускників, і в стрічках на шкільних дзвіночках.

Випускні вечори: у жовто-синіх тонах і з безпрецедентними заходами безпеки (ФОТО) (фото) - фото 7

Випускні вечори: у жовто-синіх тонах і з безпрецедентними заходами безпеки (ФОТО) (фото) - фото 7

У Києві навіть був зареєстрований рекорд України - найдовша жовто-блакитна патріотична фенечка (51,9 метра). Прикрасу зробив учень школи № 248 Микола Янко. За словами хлопця, його робота - це символ об'єднання України.

Випускні вечори: у жовто-синіх тонах і з безпрецедентними заходами безпеки (ФОТО) (фото) - фото 8

Випускні вечори: у жовто-синіх тонах і з безпрецедентними заходами безпеки (ФОТО) (фото) - фото 8

А ще з кожним роком все більше юних українок воліють вечірні вбрання в етностилі. Вишиті плаття, виявляється, це не просто національний колорит. Це дуже красиво.

Фото: Like_Studio

Випускні вечори: у жовто-синіх тонах і з безпрецедентними заходами безпеки (ФОТО) (фото) - фото 9

І тільки дивна традиція на півдні и сході наряджати випускників в одяг радянського школяра трохи дивує. Як би не закінчилося все це червоними пілотками. Цікаво, донецькі школярі, яким цього року наділи їх на голови, розуміли, що це таке, і навіщо воно їм?

На фото - донецька школа №47.

донецк

На жаль, тільки пілотками справа не закінчилася. У місті Єнакієве Донецької області бойовики "ДНР" в ніч з 29 на 30 травня влаштували облаву на випускників. Офіційно, на рівні "міносвіти ДНР", всі публічні гуляння випускних класів були заборонені. Тому компанії випускників знімали загодя на цю ніч квартири, де й збиралися з наміром відзначати до ранку - до закінчення комендантської години. Але до 23:00 за різними даними, не менш ніж в 10 таких квартир раптом навідалися «патрулі» бойовиків, з претензіями, що, мовляв, молодь шумить, сусіди скаржаться. За даними блогера Олексанр Чернова, в цілому близько 40 випускників до півночі виявилися затриманими. Всім їм терміново веліли дзвонити батькам. Такса за "викуп" дитини коливалася в діапазоні 2000-3000 гривень за кожного затриманого. У разі несплати мзди дітям погрожували виправні роботи до місяця.

Ось такі вони, випускні вечори в умовах воєнного часу. Хай би, більше ніколи так..

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...