• Головна
  • «…Подайте, Христа ради….» або дещо про милосердя у Львові
суботня розмова
13:36, 12 липня 2014 р.

«…Подайте, Христа ради….» або дещо про милосердя у Львові

суботня розмова

Сучасне милосердя у Львові дедалі більше стає схожим, на не що інше, як на здирництво. Жебраки та волонтери від благодійних організацій підходять до кожного перехожого з проханням дати гривню-дві на зупинці, біля кав’ярні на дорозі та навіть в громадському транспорті.

Поруч з нещастям, завжди живе доброта та милосердя. І сотні львів’ян не можуть стояти осторонь чужих проблем та всіляко допомагають тим, хто цього потребує. Однак, мешканці міста переконуються, що все частіше під прикриттям милосердя ховається обман та здирництво, а у Львові нишпорять загони жебраків та псевдоволонтерів.

Виманювання грошей на благодійність — давно вигаданий велосипед

Виманювання грошей на благодійність — давно вигаданий велосипед. Кожній людині, навіть найскупішій або найчерствішій, стає трішки соромно, якщо її благають про допомогу, а вона відмовляє. І кожен бодай раз замислювалися над тим, чому б він сам надав перевагу: стояти з простягненою рукою чи подавати милостиню?

Все ж таки, подавати легше, ніж просити, а давати легше, ніж брати. Тому благодійність у Львові набрала чималих оборотів. Якщо два роки тому у центрі можна було зустріти одного-двох волонтерів і жебраків, то зараз їхня кількість зросла в десятки разів. Користуючись певною лояльністю, чи гуманністю влади, ті, хто просять милостині на вулицях міста, зокрема, й особи ромської національності відверто зловживають терпимістю та гостинністю львів’ян. Через це, самим мешканцям міста подекуди доводиться почувати себе вкрай некомфортно у власному місті.

львів'янам увірвався терпець, вони почали звертатись до депутатів міськради з проханням якось вплинути та вирішити цю ситуацію. 

Відтак львів'янам увірвався терпець, вони почали звертатись до депутатів міськради з проханням якось вплинути та вирішити цю ситуацію. Так, за словами депутата Львівської міськради Анатолія Крачковського, до нього звертаються мешканці міста із скаргами на велику кількість жебраків, в тому числі, представників ромської національності, в центральній частині міста, котрі своєю поведінкою створюють значні незручності для львів’ян та гостей міста.
«Вони не дотримуються культури поведінки в громадських місцях, створюють галас, тероризують і, ображають прохожих львів’ян та туристів, в брутальній формі просять милостиню, гуртуючись великими групами, тощо», - розповів Анатолій Крачковський.


Також за його словами жебраки неприпустимо поводяться біля входу в львівські храми: «Особливо дико виглядає, коли ці особи, неохайно одягнуті, часто у стані алкогольного сп’яніння,  просячи милостиню біля церковних храмів, голосно лаються, б’ються, ображають один одного та перехожих», - зазначив Крачковський.

змусити прохачів не вимагати у львів’ян гроші – їм не під силу. 

Тим часом, львівські правоохоронці не заперечують, що у Львові гостро постала проблема із жебраками, втім запевняють, що змусити прохачів не вимагати у львів’ян гроші – їм не під силу.
«У Львові дійсно є проблема з жебраками, зокрема з особами ромської національності, котрі займаються жебрацтвом, переважно у центральній частині міста. На жаль, на сьогодні законодавство обмежує наші дії - до 2010 року були приймальники – розподільники, де люди, котрі займалися жебрацтвом і їхня особа не була встановлена, могли затримуватись на термін до одного місяця - для встановлення особи, обставин перебування в місті, і виявлення незаконних чи аморальних дій, які вони могли вчиняти. А також були статті кримінального кодексу, які передбачали відповідальність за такі дії. На жаль, сьогодні ці статті декриміналізовані.

ми закликаємо громаду реагувати на такі факти, повідомляти працівників міліції, а найкраще - не давали гроші жебракам

І на сьогоднішній день є дійсно така проблема – таких порушників немає куди поміщати, немає можливості працювати з ними. Ми лише проводимо роз’яснювальну, профілактичну роботу. На практиці виглядає так, що працівники міліції звертають на це увагу, але громадяни свідомо за деякий період часу порушують, або знов виходять на вулицю жебракувати, або переходять в інше місце. Власне, ми закликаємо громаду реагувати на такі факти, повідомляти працівників міліції, а найкраще - не давали гроші жебракам», - розповів начальник Львівського міського управління міліції підполковник міліції Сергій Зюбаненко.

Водночас центр Львова заполонили так звані безкорисливі волонтери, які ще з минулого літа втратили у львів’ян довіру, через скандал із благодійним фондом «Люди в дії». Відтак, зараз людям важко зорієнтуватись, кому пожертвувати кошти, бо закрадаються сумніви, чи є ті фонди благодійними і чи зібрані гроші йдуть в потрібне русло, на допомогу потребуючим.

Навіть мер Львова Андрій Садовий ледь не став жертвою псевдоволонтерів.  За його словами, декілька днів тому він мав розмову з людьми, які уже зібрали гроші для дитини, в результаті малюку зробили операцію, втім у місті продовжують ходити волонтери з фотографією того ж малюка та надалі збирають гроші для лікування.

Це повний абсурд. Це треба регламентувати

«Це повний абсурд. Це треба регламентувати. Наприклад, якщо люди мають бажання збирати гроші, треба, щоб був висновок наших медиків. Часто є випадки здирництва. Треба знайти юридичний механізм, використовуючи досвід інших міст, щоб це унеможливити», - вважає міський голова Львова Андрій Садовий.

І наголосив, що він доручив розробити проект, який регламентує діяльність волонтерів, які збирають гроші на лікування дітей у центрі Львова.

Вони прийняли рішення про штрафування людей, які дають гроші. Якщо не дають, нема сенсу збирати

 «Це бізнес, коли використовують людей. Є різний досвід, як з цим боротись у різних країнах світу. Наприклад, я спілкувався з мером Вільнюса. Вони прийняли рішення про штрафування людей, які дають гроші. Якщо не дають, нема сенсу збирати», - наголосив Садовий.

Додамо, наявність видів шахрайства на благодійності не означає, що хворі їх не потребують. За статистикою МОЗ, сьогодні майже 80% дітей мають одне або кілька захворювань, лише 15-20% малюків народжуються цілком здоровими, у кожної третьої дитини фіксуються відхилення у фізичному або психічному розвитку.

Отже, нам залишаться чекати коли міська влада знайде способи врегулювати кількість волонтерів та жебраків на вулицях, а до цих пір вірити на слово прохачам, які насправді можуть бути цинічними шахраями людського горя. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...