• Головна
  • Імпортні ліки можуть подорожчати на 15% – спеціаліст
12:49, 2 квітня 2014 р.

Імпортні ліки можуть подорожчати на 15% – спеціаліст

Якщо курс гривні падатиме, дистриб'ютори, які ввозять ліки на територію України, будуть страхуватися від ризиків і підвищувати ціни, заявив в ефірі радіо «Голос Столиці» екс-міністр охорони здоров'я України Юрій Поляченко.

Затягування пасків уряду в дії. Незабаром можуть подорожчати ліки. Через введення семивідсоткового податку на додаткову вартість на їх імпорт. Про це напередодні повідомив міністр охорони здоров'я України Олег Мусій. Він зазначив, що якщо і подорожчають, то лише імпортні препарати. Вітчизняні компанії домовились, що піднімати ціни не будуть.

За словами екс-міністра охорони здоров'я України Юрія Поляченка, подорожчання імпортних ліків залежатиме від курсу гривні, і складатиме приблизно 10-12%. Про це він заявив в ефірі радіо «Голос Столиці».

«Голос Столиці»: Чому підіймуть ціни на ліки? Чи є для цього передумови?

Юрій Поляченко: Звісно. Ми говоримо зараз про імпорт, це одна картина, яка є сьогодні на ринку. І зрозуміло, що в умовах ризику нестабільної гривні дистриб’ютори будуть завищувати ціни для того, щоб отримати бодай мінімальний прибуток у цьому напрямку. Через 7% відшкодування НДС, нестабільність курсу гривні, відсутність дієвих механізмів відшкодування НДС, чіткого механізму страхової медицини, імпортні ліки будуть дорожчати. За оптимістичними підрахунками Мінфіну, на 10-12%. Ще раз підкреслюю, це якщо курс гривні буде на сьогоднішній день приблизно 12. Якщо буде збільшуватись – дистриб’ютори, які будуть ввозити ліки на територію України, будуть страхуватись від ризиків, і тому підвищення цін може коливатись у діапазоні 12-15%.

«Голос Столиці»: Наскільки 7%, які додадуть до НДС, є обов’язковими для запровадження?

Юрій Поляченко: Ми говоримо про первинне ввезення, і, звісно, вони обов’язкові. Це буде перелік відповідних ліків і виробів медичного призначення. Відповідно ліки, які входять до цієї постанови, будуть оподаткуватися 7% НДС, інші, які не ввійшли, – 20% НДС. Якщо раніше були ліки, які не оподатковувались, то зараз всі імпортні ліки будуть оподатковуватись, в тому числі і так звана сировина.

«Голос Столиці»: Чи є якась постанова Антимонопольного комітету, яка контролює граничну позначку підняття цін на ліки?

Юрій Поляченко: Це вже зовсім інший механізм. Ми говоримо про державне регулювання цін, воно поки що залишається незмінним. Але знову ж таки, сьогодні МОЗ може регулювати це питання номенклатурою ліків життєвої необхідності. Там можна говорити про стабільність ціни і неможливість здороження, враховуючи, що 90% - це ліки вітчизняного виробництва. Тому можу заспокоїти наших пацієнтів: на вітчизняні ліки, тим паче першої необхідності, так званого соціального пакету, ціна не буде підвищуватися.

До слова, у 2013 році на територію нашої країни ввезли дозованих або фасованих лікарських засобів для роздрібної торгівлі на суму $2,6 млрд. Це становить 83,8% загального обсягу ввезених фармацевтичних товарів. Тільки антибіотиків в Україну завезли на суму $1,9 млрд.

Найбільші обсяги імпорту лікарських засобів традиційно спостерігалися в четвертому кварталі. Зокрема, в жовтні-грудні 2013 року в Україну імпортовано дозованих або фасованих ліків на суму $824,1 млн, з яких майже $603 млн - лікарські засоби для терапевтичного або профілактичного застосування і антибіотики, повідомили в Міндоходов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ліки
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,83
39,95
EUR
42,94
42,99
PLN
9,92
9,95
Оголошення
live comments feed...