• Головна
  • Аваков розповів нові подробиці затримання Саші Білого
11:00, 26 березня 2014 р.

Аваков розповів нові подробиці затримання Саші Білого

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів на своїй сторінці в Фейсбук нові подробиці затримання Олександра Музичко, відомого також як Саша Білий.

Враховуючи великий суспільний резонанс спецоперації МВС із затримання Олександра Музичко, його загибелі в результаті перестрілки з міліцією, прийнято рішення опублікувати максимально докладну хронологію подій тієї ночі.

Крім того, прийнято рішення зробити максимально прозорими результати службового розслідування з перевірки правомірності застосування зброї співробітниками міліції.

Крім того, МВС готове допустити до оцінки результатів цього розслідування уповноваженого представника від громадськості (Наем, Лещенко, Ю. Луценко, Е.Захаров, Бутусов, Соболев ... кого хочете).

При цьому я наполягаю на тому, що сьогодні будь-яка людина, в руках якої знаходиться незареєстрована зброя, чинить збройний опір міліції, є правопорушником. Незалежно від кольору партійного прапора чи проголошуваних гасел. Як би він себе не називав, якою б маскою не прикривався - хоч «Правим сектором» , хоч «Самообороною Майдану». Кожен злочинець повинен бути і буде роззброєний і притягнутий до відповідальності строго за законом. Інакше ми порядок на вулицях країни не повернемо!

По-друге. Погрожують бандити міністру? Я цей виклик приймаю. І готовий прийняти будь-який виклик, тому що така моя посада сьогодні і відповідальність перед країною. І надалі моя позиція буде досить жорсткою до бандитів, до тих, хто зі зброєю в руках порушує порядок.

Тим, хто бігає з автоматами в руках по лісах, тим хто нападає на приватні будинки і рейдери підприємства, скажу - ВИ НЕ ПАТРІОТИ, ви мародери. Той патріот, хто стоїть зі зброєю в руках на материкових заставах Криму або на блокпостах вздовж східного кордону! Той патріот, хто будує нову українську армію, а не дає щоденні приводи для російської пропаганди дискредитувати Україну на весь світ і виправдовувати окупацію.

По-третє, скажу захисникам бандитів з автоматами в руках.

Хочете, щоб країна перетворилася на Сомалі з озброєними бандами, що ділять владу?

Кремль цього хоче точно! Путін цього домагається!

Я ж буду докладати всі сили, щоб цього не було. Треба буде діяти жорстко - буду діяти жорстко. Це вимагає більше часу, і це забезпечить інтереси переважної більшості людей в країні.

Хронологія за рапортом ГУБОЗ:

"Інформація про хід розслідування кримінального провадження стосовно Олександра Музичко.

25 березня 2014 в Рівненській області проведена операція по затриманню і знешкодженню членів організованого злочинного угруповання , що діяла на території Рівненської та сусідніх областей. У виниклій перестрілці був смертельно поранений лідер ОЗУ Олександр Музичко .

Відомості про відкриття кримінального провадження щодо Музичко Олександра Івановича за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296 (хуліганство) та ч.2 ст. 345 (погроза або насильство щодо співробітника правоохоронних органів) КК України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.02.2014 .

 

08.03.2014 Олександр Музичко був офіційно повідомлений про підозру у вчиненні протиправних дій. Проте в ході досудового розслідування було встановлено, що підозрюваний переховується від слідчих органів, змінює місця перебування, переміщається з охороною і зброєю, і становить небезпеку для оточуючих. У теж час протиправна діяльність ОЗГ триває. Виходячи з цієї інформації, вже 09.03.2014 Музичко був оголошений в розшук.

Розшукові заходи проводилися силами Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю. А операція з затримання - ГУБОЗ та спецпідрозділом «Сокіл».

Операція по затриманню кілька разів відкладалася через небезпеку того , що випадкові люди могли опинитися на лінії вогню, оскільки і сам Музичко, і його охорона носили зброю відкрито і в бойовій готовності.

Кафе «Три карася» у місті Рівне було обрано місцем проведення операції саме тому, що підозрюваний перебував у окремому павільйоні, а значить, ризик випадкових жертв або захоплення заручників був мінімальний.

При цьому павільйон охороняли двоє, озброєні автоматом Калашникова і пістолетом, людей, поруч стояв автомобіль із включеним двигуном, водій якого тримав у руках пістолет. Ці люди і були першими, кого відпрацював «Сокіл». Всі вони були знешкоджені дуже швидко і професійно. І все-таки це дало Олександру Музичко кілька секунд, щоб зорієнтуватися і відреагувати на ситуацію.

Він вискочив у вікно в задній стіні павільйону і кинувся бігти вгору по горбу, петляючи в кущах. На бігу він зумів вистрілити два рази на поразку в співробітника «Сокола», який очолював першу п'ятірку. Обидва постріли потрапили в ціль. Одна куля зрикошетила від каски і потрапила в праве плече, друга пробила погон.

У відповідь на ці постріли співробітники міліції зробили два прицільних постріли по ногах. І тільки після цього Олександра Музичко вдалося наздогнати і збити з ніг. При цьому під час боротьби пролунав спочатку один, а потім ще два глухих постріли - пістолет знаходився під лежачим чоловіком і тому зрозуміти, куди він цілився було неможливо.

Тільки після того як бійцям «Сокола» вдалося вивернути руку з пістолетом, відібрати його у підозрюваного і надіти наручники, вони звернули увагу, що у нього на одязі кров. Коли вони розрізали футболку, то побачили два поранення в область серця.

Поранений був живий і тому співробітники міліції викликали швидку допомогу та слідчо-оперативну групу.

До місця події негайно, ще до приїзду карети швидкої допомоги та оперативної групи, під'їхало кілька автомобілів, пасажири яких вели себе дуже агресивно. Бійцям спецпідрозділу довелося зробити декілька попереджувальних пострілів в повітря, щоб їх зупинити.

Приїхавши лікарі констатували смерть пораненого.

До моменту приїзду оперативної групи до кафе «Три карася» з'їхалося не менше 15 автомобілів з озброєними і агресивно налаштованими людьми, які погрожували працівникам міліції фізичною розправою. У виду явного наміру відбити затриманих, працівники міліції прийняли рішення про транспортування їх під посиленою охороною в Київ. При цьому була зроблена спроба погоні за кортежем, припинення силами співробітників міліції.

Один із співробітників спецпідрозділу «Сокіл», який брав участь у спецоперації, зазначив «Музичко діяв дуже професійно, миттєво орієнтувався, дуже грамотно почав йти від гонитви і, незважаючи на дуже велику вагу, був у відмінній фізичній формі. А той факт, що він на бігу, в темряві, зміг точно прицілитися в відблиск, який дали очки на шоломі, і потрапити в голову нашого бійця, говорить про відмінну спеціальної підготовки та великому навику ведення бою».

В ході проведеної операції затримано троє громадян, які підозрюються в участі в організованому злочинному угрупованні, лідером якому був двічі судимий Олександр Музичко, відомий також як Сашко Білий. Всі затримані знаходяться в Києві в ізоляторі тимчасового утримання, і найближчим часом суд обере в їх відношенні запобіжний захід.

Поранений боєць спецпідрозділу «Сокіл» переніс операцію, загрози для життя немає». 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#аваков #музичко
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...