• Головна
  • Львівська філармонія кличе на симфонічні шедеври світової музики
13:09, 27 січня 2014 р.

Львівська філармонія кличе на симфонічні шедеври світової музики

2 лютого у Львівській філармонії на концерті прозвучать симфонічні шедеври світової музики: увертюра до опери «Оберон» Карла Марії фон Вебера, оркестрова сюїта № 1 з балету «Попелюшка» Сергія Прокоф'єва, енергійна й напрочуд колористична Румунська рапсодія Джордже Єнеску, а також віртуозні Варіації на тему рококо для віолончелі з оркестром Петра Чайковського. Ці твори прозвучать у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою заслуженого артиста України Віктора Плоскіни. Сольну партію віолончелі виконає Ярослав Мигаль.

Постійні відвідувачі концертів симфонічної музики добре знайомі з увертюрою з «Оберона» німецького композитора Карла Марії фон Вебера, яка відіграє важливу драматургічну роль в самій опері. Ця опера є одним із кращих творів композитора (1826). Вперше поставлена в Лондоні. У ній фантастика поєднується з реальністю. Вебер вважається першим німецьким композитором, який глибоко розумів склад національної музики і підніс до високої художньої досконалості національний німецький фольклор. В його операх лежить той фундамент, на якому Вагнер побудував «Тангейзера» й «Лоенгріна».

Балет «Попелюшка» російського композитора Сергія Прокоф'єва, оркестрова сюїта № 1 з якого прозвучить на концерті, належить до найвидатніших творів воєнних років. Його прем’єра відбулася у 1945 р. Це один з найпопулярніших сюжетів, який має понад тисячу втілень у фольклорі різних народів світу. Поєднання композиторських достоїнств партитури – її образності, мелодійної щедрості, драматургічної логіки та танцювальності зробили «Попелюшку» однією з кращих музичних казок у світі.

Музика румунського композитора Джордже Енеску складалася під впливом європейського романтизму. Надалі вона, розвиваючись паралельно з пошуками І. Стравінського, С. Прокоф'єва, а в оперному жанрі (опера «Едіп», 1910-1931) — Р. Штрауса, увібрала вплив нововіденської школи, неокласицизму, необароко. На всіх цих стадіях незмінно важливим і характерним для Енеску було звертання до румунського фольклору. Широко відомі дві його «Румунські рапсодії», одна з яких прозвучить на концерті.

На завершення вечора прозвучать Варіації на тему рококо для віолончелі з оркестром Петра Чайковського, вперше виконані 18 листопада 1877 р. під керівництвом Миколи Рубінштейна, виконував соло Вільгельм Фітценхаген.

Твір складається зі вступу, теми, складеної композитором, і семи варіацій на цю тему. «Варіації» – надзвичайно вишуканий і віртуозний твір, який Чайковський спеціально написав для цього інструмента. Про це, зокрема, дізнаємося із його статті в газеті «Русские ведомости» за 25 березня 1875 р., тобто за два роки до створення «Варіацій»: «...Віртуозне процвітання віолончелі таким чином приходить до останньої фази занепаду... його репертуар впродовж багатьох років зовсім не збагачується новими творами».

Виконання «Варіацій» Ярославом Мигалем — це справжня подія для музичного Львова, у якому є чимало шанувальників його творчості.

2014 02 02 Симфонічні шедеври

2014 02 02 Симфонічні шедеври

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,83
39,95
EUR
42,94
42,99
PLN
9,92
9,95
Оголошення
live comments feed...