• Головна
  • Іноземні аферисти обчищають українські банкомати
14:12, 16 жовтня 2013 р.

Іноземні аферисти обчищають українські банкомати

Українські банкомати все частіше почали обкрадати іноземні шахраї. Аферисти за допомогою скімерів виготовляють картки-двійники і крадуть гроші з рахунків банківських клієнтів. Зокрема, за дев'ять місяців цього року в Україні було виявлено 246 скімерів, що в 3,4 рази більше, ніж у 2012 році, і в 5,5 рази - ніж у 2011 році, повідомили в Українській міжбанківській асоціації членів платіжних систем "ЕМА".

При цьому, "працюють" з банкоматами не тільки вітчизняні злочинці. "В Україні розгортають діяльність "гастролери" - шахраї з Румунії і Болгарії. Гроші зникають не тільки з рахунків киян, але ще в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях", - розповів "

Як повідомляють банкіри, рідше крадуть гроші з карток низького (Electron) і середнього класу (Classic).

"Частіше шахраї орієнтуються на пластик високого класу Gold, Platinum, Premium, Infinite: тут вищі ліміти на зняття готівки та часто присутні великі кредитні ліміти. Такий підхід свідчить про відмінну організованість і підкованість зловмисників: їхні скімери, мабуть, дозволяють візуально визначити тип карти", - зазначив фахівець сектору безпеки управління платіжних карт "Банку Національний кредит" Євген Міщенко.

За словами експертів, аферисти використовують три схеми для грабежу. Перший - це класичний, коли зчитується інформація про карту за допомогою накладки на клавіатуру банкомату і приймач карти і підробляється пластик. Крім того, з'явилися два нових способи обкрадання банківських клієнтів. Це встановлення заглушки в тій частині банкомату, яка видає купюри: не отримавши гроші людина відходить, а шахрай, знявши кришку, забирає її гроші.

"Крім того, почали з'являтися пристрої, які грабують не конкретні рахунки, а самі банкомати. Банкомату за допомогою електричного імпульсу навіюється, що в нього потрапила карта, і він видає гроші", - говорить Карпов. Найважче повернути свої кошти у другому випадку, адже навіть, якщо власник карти не забрав свої гроші в банкоматі, то банк все одно списав їх з рахунку.

"Дуже складно довести, що людина, яка слідом підійшла до банкомату, не є вашим товаришем і вона не забрала гроші на ваше прохання. Але розслідування на цей рахунок проводяться", - повідомив голова правління Українського процесингового центру Антон Романчук.

Неофіційно у банках кажуть, що на сьогоднішній день оснащені відеокамерами менше половини банкоматів (на 1 липня в країні їх було 38,4 тис.). "МВС давно просить Нацбанк зобов'язати банки встановлювати камери у всіх банкоматах. Але НБУ так і не зважився на цей захід, адже він виллється в серйозні витрати для банків", - говорить Олександр Карпов. Щоб убезпечити себе від шахраїв, українцям радять придивлятися до банкоматів і перевіряти їх на наявність фальшивих накладок. Також експерти рекомендують не рідше одного разу на місяць змінювати ПІН-код.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...