• Головна
  • Дії уряду призведуть до того, що 2017 року всіх українських вояків можна буде зібрати на стадіоні - депутат
10:12, 13 жовтня 2013 р.

Дії уряду призведуть до того, що 2017 року всіх українських вояків можна буде зібрати на стадіоні - депутат

Якщо наступного року українську армію не буде профінансовано мінімум на 2% від ВВП, то 2017 року всіх українських солдатів можна буде зібрати на стадіоні «Олімпійський». Про це заявив народний депутат України, член Комітету з питань національної безпеки і оборони Юрій Сиротюк 11 жовтня під час брифінгу в українському парламенті.

Народний депутат-свободівець наголосив на проблемах, які необхідно нагально вирішити у царині національної безпеки й оборони та розповів, які загрози та пастки для України та її власного народу готує чинний уряд та провладна більшість.

«До 2015 року встановлено технічний термін служби всіх основних видів озброєнь. У нас десятки тисяч військовослужбовців-безхатченків,  значна проблема з фінансуванням оплати праці військовим, а злочинна влада не робить жодних кроків, щоби розв’язати проблеми української армії», – зауважив Юрій Сиротюк.

Народний депутат розповів присутнім, що в понеділок, 7 жовтня, з його ініціятиви в Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки й оборони відбувся круглий стіл на тему:  «Загрози воєнній безпеці та проблеми реформування збройних сил України», присвячений Дню українського козацтва і 71-ї річниці створення Української Повстанської Армії.

«Це була армія, витворена власним народом, яка ніколи не мала державного матеріяльно-технічного оснащення, державного грошового забезпечення, але змогла показати найкращі приклади військової доблесті», – зазначив народний депутат, говорячи про УПА.

«Під час круглого столу ми з’ясували, що держава приділяє значну увагу не захисту України від зовнішніх загроз, а, в першу чергу, боїться власного народу. Адже уряд спрямовує мільярди гривень на «Беркут», але не дає взагалі грошей на оновлення війська та українських збройних формувань. Але те, що сталося вчора, є найбільш достовірною ознакою того, в чому уряд вбачає загрози національній безпеці. Вчора Верховна Рада України мала розглядати проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України з питань національної безпеки № 2498.

Запропоновані зміни до цього закону передбачають підпорядкування законів України та Верховної Ради нормативним актам Президента тоді, як Законодавство України чітко передбачає пріоритет законів над підзаконними актами. Окрім того, уряд запропонував внести зміни до ст. 4 Розділу 2 Закону України "Про правовий режим надзвичайного стану», – зазначив Юрій Сиротюк.

Парламентар також зауважив, що, відповідно до внесених змін, введення надзвичайного стану буде можливим у разі порушення функціювання важливих державних об’єктів, зокрема,  адміністративних об’єктів за переліком, який затверджує Кабінет Міністрів України.

«Це означає, що будь-яке пікетування Київської міськради, Адміністрації  Президента чи Верховної Ради надасть підстави до негайного введення надзвичайного стану в Україні. Тоді в дію вступають так звані «закони воєнного часу». Як результат – будь-якому іногородньому забороняють в’їзд на територію Києва. Як це стосується національної безпеки і оборони – не зрозуміло. Це просто фантомний страх Януковича перед виборами. Наближається 2015 рік, а инших механізмів, окрім фальсифікації виборів, влада не має. Але ж громада має природне право на висловлення своєї думки у вигляді протесту чи у формі мирного зібрання. Тож вчора уряд намагався протягнути цей законопроєкт, для чого навмисно було продовжено пленарне засідання на 15 хвилин», – наголосив свободівець.

Юрій Сиротюк закликав журналістів, експертів та громадськість тримати руку на пульсі, щоби не допустити ухвалення цього законопроєкту.

Також народний депутат повідомив про ще одну небезпечну подію, що відбулася 26 червня 2013 року на засіданні Кабінету Міністрів України. Тоді уряд з ініціятиви Міністерства освіти і науки України ухвалив злочинне рішення про ліквідацію Інституту спеціяльного зв’язку та захисту інформації НТУУ «КПІ» – фахової установи, яка відповідає за спеціяльний зв'язок. Свободівець наголосив, що ліквідація інституту становить неабияку загрозу національній безпеці України.

«Тому я радив би напередодні Дня Української Повстанської Армії та Покрови Пресвятої Богородиці нашому уряду й провладній більшості по-справжньому опікуватися національною безпекою та обороною. А для цього потрібно збільшити фінансування оборонного б’юджету. Немає жодної країни в світі, тим паче серед наших сусідів, які би витрачали на фінансування армії менше 1% від ВВП. Наприклад, Туреччина витрачає близько 6% від ВВП, Ізраїль – близько 7%. Якщо наступного року українську армію не буде профінансовано мінімум на 2% від ВВП, то 2017 року всіх українських солдатів можна буде зібрати на стадіоні «Олімпійський», без перебільшення, бо їх тоді буде 65 тисяч, всі вони будуть безхатченками, в усіх них будуть б’юджетні зарплати. І тоді вже не ця армія зможе захищати нашу державу, а ми муситимемо захищати її. Тому цими проблемами мала би опікуватися наша більшість у Раді. Цим би мав опікуватися Кабмін, а не вносити зміни до законів із питань національної безпеки, що забороняють мирні зібрання й унеможливлюють будь-які акції протесту», – підсумував Юрій Сиротюк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...