• Головна
  • Незабаром у Львові розпочнеться тиждень музики Мирослава Скорика
10:49, 4 жовтня 2013 р.

Незабаром у Львові розпочнеться тиждень музики Мирослава Скорика

З 20 до 27 жовтня у Львівській філармонії пройде цикл ювілейних авторських концертів Народного артиста України, Героя України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, композитора Мирослава Скорика. «Тиждень музики Мирослава Скорика» присвячений 75-річчю видатного українського композитора.

«Його непересічна роль у формуванні українського музичного мистецтва від шістдесятих років до сьогодні не викликає більше сумніву ні в кого, хто уважно і доброзичливо стежить за панорамою вітчизняної культури», — стверджує музикознавиця Любов Кияновська.

Автор симфонічної музики, трьох фортепіанних концертів, восьми скрипкових, концерту для віолончелі з оркестром, опери «Мойсей», кантат для хору й симфонічного оркестру, творів для камерного оркестру, музики до кінофільмів (зокрема до знаменитих «Тіней забутих предків»), вишуканої камерної музики, а також ґрунтовних музико-теоретичних розвідок — все це далеко не вичерпний перелік творчих здобутків Мирослава Скорика. В музиці маестро знайшли своє віддзеркалення і біблійно-філософські мотиви, і елементи яскравої народно-архаїчної мелодики українських Карпат, і сміливі джазові прийоми, і модерні засоби виразу.

Розпочнеться «Тиждень музики Мирослава Скорика» музичним вечором, на якому прозвучать його вісім концертів для скрипки з оркестром у виконанні восьми солістів, серед яких є і скрипалі, яким маестро присвятив свої концерти (№4 виконає Юрій Мазуркевич, №5 — Олег Каськів, №7 — Назарій Пилатюк, №8 — Катаріна Фейер). Солісти виступатимуть у супроводі Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів», а диригуватиме автор.

Особливу ауру матиме концерт 22 жовтня — адже звучатимуть твори із вкрапленнями джазу (цей естетичний вектор є одним із провідних у творчості Мирослава Скорика): цикл «П'ять джазових п'єс» для фортепіано і струнного оркестру, цикл «Три екстравагантні танці» для двох фортепіано з оркестром, а також інші твори. Особливим цей концерт буде ще й тому, що маестро не лише диригуватиме оркестром, а й сам виконає на фортепіано частину композицій. Окрім того, в концерті візьмуть участь піаністи Йожеф Єрмінь, Оксана Рапіта і Мирослав Драган; акомпануватиме солістам струнний склад Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів».

Зовсім іншу сферу творчості Мирослава Скорика буде озвучено на концерті 23 жовтня. Винятково хорова музика маестро звучатиме у виконанні Галицького академічного камерного хору під керівництвом Василя Яциняка. Значна частина концерту буде присвячена сфері духовної музики — звучатиме духовний концерт «Реквієм», окремі частини з Літургії св. Іоана Золотоустого, а також Псалом № 53 «Боже, спаси, суди мене» на текст віршованого перекладу Т. Шевченка.

24 жовтня камерний оркестр «Академія» виконає програму з транскрипцій Мирослава Скорика для камерного оркестру творів інших композиторів. В аранжуванні Мирослава Скорика звучатимуть, зокрема, твори Астора П'яццоли, Джорджа Гершвіна, Ейтора Вілла-Лобоса, Скотта Джопліна та інших. Диригуватиме концертом народний артист України Ігор Пилатюк, а партію сольної скрипки виконає Назарій Пилатюк.

Симфонічні та вокально-симфонічні твори маестро прозвучать 25 жовтня у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії та Державної заслуженої академічної хорової капели «Трембіта»; диригуватиме народний артист України Ігор Пилатюк. У концерті прозвучать дві кантати для хору, солістів та симфонічного оркестру («Гамалія» на слова Т. Шевченка і «Весна» на слова І. Франка), симфонічна поема «Вальс», а також транскрипція для симфонічного оркестру твору М. Колесси «Пасакалія, скерцо і фуга».

Завершиться «Тиждень музики Мирослава Скорика» постановкою опери «Мойсей» у Львівському національному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької 27 жовтня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...