• Головна
  • У Шевченківському гаю Львова відновлюють хату XX століття з Полісся
10:08, 27 травня
Надійне джерело

У Шевченківському гаю Львова відновлюють хату XX століття з Полісся

У Шевченківському гаю Львова відновлюють хату XX століття з Полісся

У Шевченківському гаю завершують відновлення хати з села Соломир. Її привезли з Рівненщини перед початком повномасштабного вторгнення й це перша споруда з Полісся у Шевченківському гаю.

Про це повідомив заступник директора музею з наукової роботи Сергій Ципишев, передає Суспільне.

«Об’єкт був перевезений в листопаді 2021 року. Якби ми не встигли його вивезти, ми б вже звідти його не забрали, бо то сам кордон з Білоруссю. Він стояв за якийсь кілометр від кордону і ми б туди зараз не могли потрапити», – зазначив Сергій Ципишев.

Хата із села Соломир Рівненської області датується вона двадцятими роками XX століття. Споруда представлятиме в музеї народну архітектуру Полісся – поки це перший і єдиний об’єкт з цього регіону в Шевченківському Гаю.

Зараз хата на завершальному етапі відновлення. Будівлю до музею привезли у розібраному вигляді, вже на місці складали стіни й вставляли вікна. Наразі будівельники-реставратори працюють над дерев’яним дахом.

«Повністю з нуля складали її й вже йде в нас на завершення. Лишається покрити дах, тут пообрізувати, всередині підлогу ставити. Ще тут має бути прибудова – от такий от ґаночок будемо доставляти», – додає будівельник-реставратор Андрій Греля.

Опісля в хаті облаштують інтер'єр.

Зазначимо, у Шевченківському Гаю також відремонтували й оновили школу із села Бусовисько, яка датується 1880 роком. Тут відновили підлогу, стіни й оновили інтер’єр. Роботи завершили у травні. Оновили інтер’єр і в кількох садибах музею, зокрема в хаті із села Крайниково Закарпатської області. Все, що є всередині хати, теж з цього регіону.

Зараз музей готується до перевезення ще однієї хати. Її привезуть із Чернівецької області в розібраному вигляді, а вже у музеї будівельники-реставратори будуть відновлювати її.

Читайте також: Львівський ТЦК повідомив, куди телефонувати з питань мобілізації

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#зата #відновлення-зати #полісся #шевченківський_гай
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,93
40,99
EUR
44,15
44,22
PLN
10,05
10,11
Оголошення
live comments feed...