• Головна
  • У Львові думають зробити окремий реєстр будинків з цінним керамічним декором
15:50, 24 травня
Надійне джерело

У Львові думають зробити окремий реєстр будинків з цінним керамічним декором

У Львові думають зробити окремий реєстр будинків з цінним керамічним декором

У мерії Львова відбулось друге засідання робочої групи з питань збереження мозаїк на території міста. Фахівці запропонували наряду з переліком цінних мозаїчних творів зробити реєстрів керамічних творів в архітектурі.

Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Наразі виявлено, що два з опрацьованих фахівцями творів не є мозаїчними. Зокрема, один з них є імітацією мозаїки. А інший – керамічним оздобленням будівлі. Відтак, робоча група рекомендувала не вносити їх в оновлений перелік мозаїк, а натомість сформувати окремий список міських будівель з цінним керамічним декором.

«Йдеться про оздоблення склепіння у каплиці трьох святителів, що на вул. Руській, 7, та декор під карнизом на фасаді Академії фінансів, що на вул. Коперника, 3. Беззаперечно, ці твори є цінні і вони залишаються елементами цих будівель-пам’яток та підлягають збереженню. Але члени робочої групи звернули увагу, що це не мозаїка, а твори, виконані в іншій мистецькій техніці. Так, у каплиці трьох святителів - це імітація мозаїки, а на фасаді будівлі Академії фінансів – керамічний декор. Відтак, на думку експертів їх не слід включати в оновлений перелік мозаїчних творів. Натомість, рекомендують сформувати окремий список будівель із цінним керамічним оздобленням фасадів», - пояснила керівниця робочої групи, керуюча справами виконкому міськради Наталія Алєксєєва.

Керамічний декор будинку на Коперника, 3

Керамічний декор будинку на Коперника, 3

Також визначено 5 історичних мозаїк, для яких вже можна формувати облікову документацію та готувати пакет документів для надання їм статусу об’єкта культурної спадщини. Це мозаїки в інтер’єрах житлового будинку на вул. Лепкого, 20 та в будівлі Управління Національного банку на вул. Коперника, 4, і на фасадах храмів на вул. Бобанича «Хаммера», 3 та на вул. Лисенка, 43. А також мозаїка, що оздоблює один з гробівців на Личаківському цвинтарі.

Крім того, обговорили і дві мозаїки радянського періоду, що розміщені на фасадах школи на вул. Руфа та будівлі трамвайного депо на вул. Промисловій. На думку членів робочої групи, їх слід зберегти. Однак, станом на сьогодні немає достатньої інформації про ці твори. Відповідно, аби виготовити облікову документацію, ці мозаїки додатково досліджуватимуть.

«Попри те, що створили їх відносно недавно – у 50-60-х роках минулого століття, на жаль, на сьогодні ми не маємо інформації навіть про авторів цих творів. Ці мозаїки, зокрема у депо, є дуже атрактивними та гарні візуально, але потребують додаткового дослідження. Будівлі радянського періоду, на яких вони розміщені, не є пам’ятками архітектури, але оздоблені мозаїкою, яку, на думку робочої групи, слід зберігати. Тому прийнято рішення звернутися в архівні установи, щоб знайти додаткову інформацію про ці об’єкти. Зокрема, потрібно мати інформацію про авторів, про техніки, про сенси та задуми, щоб ми могли правильно сформувати облікову документацію», - зазначила Наталія Алєксєєва.

Наступне засідання робочої групи заплановано провести у червні.

Читайте також: На Львівщині відбулась церемонія нагородження ще шести «Праведників народів світу»

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #мозаїка #керамічний #декор #реєстр #перелік
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,03
41,07
EUR
44,18
44,24
PLN
10,10
10,14
Оголошення
live comments feed...