• Головна
  • На Львівщині відбулась церемонія нагородження ще шести «Праведників народів світу»
16:46, 23 травня
Надійне джерело

На Львівщині відбулась церемонія нагородження ще шести «Праведників народів світу»

На Львівщині відбулась церемонія нагородження ще шести «Праведників народів світу»

Сьогодні, 23 травня, вшанували пам’ять та посмертно вручили нагороди «Праведники народів світу» сім’ям людей, які під час Другої світової війни рятували євреїв від знищення на території Європи, окупованій нацистами.

Про це повідомляє Львівська ОДА.

«Ми намагаємося щороку робити таку церемонію. Та це перше нагородження під час війни. І я радий, що нагородження відбувається у Львові. З нами присутні родини епохи «Праведників народів світу». За даними Міжнародного інституту збереження пам’яті жертв Голокосту Яд Вашем, звання Праведника присвоїли 2691 громадянину України. Звичайно, що ця кількість значно більша, і щороку ми отримуємо нові дані про порятунки євреїв», – зауважив Надзвичайний і Повноважений Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

Цього року звання «Праведника народів світу» присвоїли 6 українцям – посмертно. Нагороди отримали їхні рідні.

«Михайло, Ганна і Галина Комарницькі зі Львівської області. Йона та Ірина Пахольчуки з Волині. Юлія Банько з Тернопільщини.

Таким чином вже 128 людей зі Львівської області визнали Праведниками народів світу.

Дуже символічно, що вшанування наших сміливих та справедливих земляків відбулося саме у День Героїв України. Світло таки пробилося крізь темряву страшних подій Другої світової. Ізраїль таки зміг стати сильною державою. Вірю, що і ми зможемо. 

Я впевнений: ті, хто чинить геноцид українців сьогодні, теж понесуть покарання, як і ті, хто знищував євреїв під час Голокосту», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

За приблизними підрахунками, за час Голокосту нацисти знищили 6 мільйонів євреїв в Європі, серед яких 1,5 мільйона дітей. За період 1941-1945 років в Україні фашисти знищили 1,5 мільйона євреїв.

Саме тому, 1953 року Міжнародний інститут збереження пам’яті жертв Голокосту Яд Вашем прийняв закон про те, щоб віддати належне тим людям не єврейської національності, які під час Другої світової війни рятували євреїв. А в 1963 році визначили критерії присвоєння звання Праведник.

«Сьогодні мої дідусь, бабуся та мама отримали нагороду «Праведників народів світу». Вони переховували жінку на ім’я Хава, – вона була акушеркою. Завдяки її праці на світ з’явилося багато діток, зокрема і в нашій сім’ї. Хава дуже довіряла дідусеві та бабусі, тому прийшла до них по допомогу. Три роки, ризикуючи своїм життям та життям 8 дітей, її переховували і в стозі сіна, і в підвалі, і в стінах. Моя мама була старшою дитиною, майже 20 років, тому вона приносила Хаві їжу, та все необхідне. Декілька разів мою маму забирали, бо вважали, що вона і є Хавою. На неї постійно чатувала небезпека розстрілу, та бургомістр з Турки впізнав у моїй мамі доньку сім’ї Комарницьких і її випустили», – розповіла донька Галини і онука Михайла та Ганни Комарницьких, Марія Ольберт.

Також жінка розповіла, як мама віддала свою карту для поїздки в Німеччину дівчині, чиїх батьків та брата розстріляли. Тож дівчина змогла врятуватися.

Щоб отримати відзнаку Праведника, має бути виконано кілька вимог:

  • тільки єврейська спільнота може висунути кандидатуру;
  • не беруться до уваги ті, що допомагали своїй родині, чи євреї, навернені в християнство;
  • допомога мала повторюватись і/або бути значною;
  • допомога мала надаватись без очікування будь-якої фінансової компенсації (хоча покриття витрат на їжу та проживання вважається допустимим).

Довідково:

«Праведники народів світу» – це почесне звання, яке присуджує Держава Ізраїль тим, хто в роки Другої світової війни рятував євреїв від знищення на території Європи, окупованій нацистами. Визнані Праведниками отримують медаль і Почесну грамоту, а їхні імена увічнюють в Яд Вашем на Горі Пам’яті в Єрусалимі.

Серед українців, яким вже надали таке звання, – блаженний Климентій Шептицький, брат Митрополита Андрея. За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції.

Читайте також: День Героїв: у Львові вшанували пам’ять борців за Незалежність України, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львівщина #праведникинародівсвіту #Голокост
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,03
41,07
EUR
44,18
44,24
PLN
10,10
10,14
Оголошення
live comments feed...