• Головна
  • У львівській опері з’явились барельєфи видатних львів'ян (ФОТО)
12:27, 6 вересня 2013 р.

У львівській опері з’явились барельєфи видатних львів'ян (ФОТО)

У вестибюлі львівської опери встановили гіпсові барельєфи видатних постатей, які брали участь у будівництві та творчому становленню театру. Про це пише Експрес.

З'явились лика двох українців — архітектора Івана Левинського та скульптора Петра Війтовича і двох поляків — скульптора Антона Попеля і Тадеуша Павліковського, першого директора Міського театру (львівської опери).

7cTKhTuLluk (1)

 

Виконав композиції народний скульптор України Ярослав Скакун. На роботи театр залучив спонсорські кошти.

Для створення барельєфів автор використовував фотоматеріал навіть з польського архіву.

JWuxzJIrL14 (1)

 

“Я особисто вибирав постатей. Раніше ми розмістили барельєфи Міцкевича, Пушкіна, Франка та Шевченка.  А під ними сьогодні розмістили нові”, -- розповідає Тадей Едер, генеральний директор - художній керівник  Львівського національного академічного театру опери  та балету ім. Соломії Крушельницької.

Пан Едер наголосив, що обирав тих людей, які творили для Львова і поза його межами колосальні речі. “Їх імена сьогодні замовчують. Але саме завдяки їхньому внеску, ми маємо такий славетний і красивий театр. І загалом їх  вклад у розвиток культури важко виміряти”, -- додав гендиректор львівської опери.

Pw71BvBe3yQ

 

Гіпсові барельєфи розмістили у медальйонах, які під час будівництва театру передбачив польський архітектор Зигмунт Горголевський.

“Всього Горголевським було передбачено 12 медальйонів. На сьогодні у восьми розміщено барельєфи, залишилось ще чотири. Потрібно встановити барельєфи рівноцінних постатей. Тому ще не визначились, хто саме мав би бути вшанований”, -- сказав Тадей Едер.

zI0y-mECHc8

 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...