• Головна
  • Як уникнути зайвих проблем на кордоні з поляками – поради львівських митників
16:39, 27 лютого
Надійне джерело

Як уникнути зайвих проблем на кордоні з поляками – поради львівських митників

Як уникнути зайвих проблем на кордоні з поляками – поради львівських митників

Протести польський фермерів та перевізників ставлять під загрозу не тільки забезпечення українського війська, економіку воюючої країни, безпеку Європи в цілому, але й несуть із собою проблеми адміністративного, логістичного характеру, вирішувати які стає все складніше. 032.UA разом із Львівською митницею шукалв корисні поради та інструкції.

"У зв’язку із поновленням блокування польськими фермерами та іншими організаціями ділянки українсько-польського кордону зони діяльності Львівської митниці танакопиченням вантажних транспортних засобів комерційного призначення в напрямку "виїзд з України", у тому числі, в електронній системі "Електронна черга перетину кордону", збільшення кількості випадків вичерпання терміну доставки товарів, визначеного статтею 95 Митного кодексу України, Львівська митниця нагадує про порядок дій перевізників, декларантів або уповноважених ними осіб під час здійснення контролю за переміщенням товарів та транспортних засобів комерційного призначення, що перебувають під митним контролем, установлений Порядком виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.10.2012 №1066", - йдеться сьогодні у повідомленні Львівської митниці.

Тобто, якщо під час транзитного перевезення товарів транспортний засіб комерційного призначення не зміг прибути до митниці призначення в установлений строк внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили, до строку транзитного перевезення не включається час дії цих обставин за умови їх документального підтвердження та вчасного (до закінчення встановленого строку) письмового інформування перевізником найближчого митного органу про обставини події, місцезнаходження товарів, транспортного засобу комерційного призначення та номер ДКПТ (як правило – митна декларація на товар, котрий переміщується цим транспортним засобом).

Такі письмові повідомлення мають містити відомості про  причини затримки вантажів, реєстраційний номер транспортного засобу, яким здійснюється перевезення товарів під митним контролем, прізвище, ім’я, по батькові, серію та номер паспорта водія та номер ДКПТ.

Електронна адреса Львівської митниці для таких звернень: [email protected]

При цьому, для пришвидшення проходження митних формальностей, наполегливо рекомендуємо забезпечити наявність у водія, який безпосередньо керує транспортним засобом при його виїзді з України, роздруків:

  • звернення (письмового повідомлення у Львівську митницю);
  • скріншотуз веб-сервісу «єЧерга».

Також слід брати до уваги радикалізацію протестів польських фермерів, що подекуди супроводжуються провокаціями із пошкодженням митних пломб, роз’яснюємо автоперевізникам наступне:

Алгоритм дій у випадку порушення цілісності митних пломб наступний:

  • Відповідно до ч. 5 ст. 326 Митного кодексу України, засоби забезпечення ідентифікації можуть змінюватися чи знищуватися тільки митними органами або іншими органами, з дозволу митних органів. Коли існує реальна загроза знищення, безповоротної втрати чи істотного псування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, необхідно терміново сповіщати найближчий до вас митний орган про зміну, вилучення чи знищення засобів забезпечення ідентифікації з наданням документальних доказів. Такі ж норми закладені у міжнародних правилах.
  • Зокрема, Митна конвенція про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП каже, що у разі пошкодження митних пломб у дорозі перевізник повинен негайно звернутися до митних органів, якщо такі є поблизу. Якщо ні, то до будь-яких інших компетентних органів країни, в якій він знаходиться. Такі органи у можливо короткий строк складають протокол, що міститься у книжці МДП (додаток 1, правила користування книжкою МДП).
  • Якщо перевезення оформлюється в NCTS, то відповідно до ст. 44 Доповнення І до Конвенції про процедуру спільного транзиту, у випадку інциденту поломки або порушення цілісності митної пломби з незалежних від перевізника причин, перевізник зобов’язаний внести необхідні записи до транзитного супровідного документа та невідкладно пред’явити товари після інциденту разом із таким документом найближчому митному органу країни, на території якої перебуває транспортний засіб. Якщо митні органи, на території яких перебуває транспортний засіб, вважають, що відповідну операцію спільного транзиту можна продовжувати після того, як вони вжили усіх необхідних заходів, вони засвідчують записи, внесені перевізником до транзитного супровідного документа.

У будь-якому випадку порушення цілісності засобів ідентифікації товарів, крім звернення до найближчих митних органів, рекомендуємо також негайно звертатись із заявою до місцевих правоохоронців та ретельно документувати подію як форс-мажор.

Також при вивезенні вантажів з України, для оперативного опрацювання питань зміни митниці призначення,з питань заміни водія/тягача, перевантаженні товарів на інший транспортний засіб краще звертатись за електронними адресами митних постів, розміщених на офіційному сайті Держмитслужби: https://customs.gov.ua/contacts#.

Читайте також: Центр рекрутингу у Львові: як він працює та що пропонує.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #блокада #кордон #Україна #Польща #Львівська_митниця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...