• Головна
  • У Львові медики пересадили шкіру дитині від посмертного донора
12:41, 13 вересня 2023 р.
Надійне джерело

У Львові медики пересадили шкіру дитині від посмертного донора

У Львові медики пересадили шкіру дитині від посмертного донора

У дитячому опіковому відділенні Першого медоб’єднання Львова врятували від ампутації ногу хлопця, на якого наїхала фура.

Медики вдруге в історії української медицини пересадили дитині шкіру від посмертного донора. І вперше закрили рани коштовним синтетичним полімером, пише Львівська міська рада.

Унікальним пацієнтом став Кирило Шульга з Львівщини. Торік у жовтні 17-річний юнак постраждав у ДТП. Він йшов повз припарковану біля дороги вантажівку, як вона раптом рушила з місця і наїхала на хлопця. Без свідомості у важкому стані дитину доправили до лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Кирило отримав струс мозку, перелом і травму коліна. На великій ділянці поверхні ноги була відсутня шкіра, до того ж глибока рана. Був ризик ампутації. Лікарі робили усе можливе, аби зберегти кінцівку. Очистили рану, забрали відмерлі тканини і пересадили шкіру від посмертного донора. Таким чином, Кирило став другою дитиною в Україні, для лікування якої застосували цю технологію.

Лікування тривало місяці. Під час чергової операції із висікання та пластики рубців, опікові хірурги зіткнулися з новим викликом. Через травму змінилася анатомія ноги пацієнта — нерви були розташовані надто близько до поверхні шкіри. Була загроза, що Кирила в майбутньому мучитимуть нестерпні болі. Аби цього не допустити, лікарі наважилися застосувати революційну технологію — покриття BTM. Це штучний синтетичний матеріал, якого в Україні ще не застосували.

«Це покриття схоже на губку, її ставлять на рану і вона проростає власними судинками пацієнта, стає його новою дермою. Воно залишається в нього назавжди. Цей матеріал є дуже коштовним, саме тому його в Україні і немає. А нам його подарували американці як гуманітарну допомогу», - розповідає опікова хірургиня Леся Стрілка.

Революційна технологія спрацювала. Нерви вдалося закрити. Загалом, аби зберегти Кирилові ногу, йому виконали понад 20 операцій. Лікування тривало весь його випускний клас, впродовж якого мама хлопця все ще мріяла станцювати з сином на випускному. І це бажання здійснилося.

Зараз Кирилові уже 18. Його реабілітація триває. Ногу вдалося зберегти, але коліно ще треба розпрацьовувати.

Читайте також: У Львівських школах та ЦНАПах встановлять дефібрилятори

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#пересадка_шкіри #пересадка_шкіри_дитині #посмертний_донор
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...