• Головна
  • Ліверпуль залишиться без центральних півзахисників до зими?
17:35, 8 серпня 2023 р.

Ліверпуль залишиться без центральних півзахисників до зими?

Ціла низка гравців центру поля покинула команду, а на заміну їм було куплено лише двох гравців – Алексіса Макалістера та Домініка Собослаі. Цей фактор може стати головною проблемою «червоних» у цьому сезоні. В чому головні помилки «мерсисайдців» по ходу цього трансферного вікна та чому клуб так невдало проводить перебудову складу?

Відповіді на ці питання ви дізнаєтесь у нашому матеріалі.

Ліверпуль залишиться без центральних півзахисників до зими?, фото-1

Почати треба звичайно із того, що перебудова у «Ліверпулі» напрошувалася ще перед початком минулого сезону. Торік червоні провернули одразу кілька трансферів, які мали б посилити лінію атаки. Головним із них було підписання Дарвіна Нуньєса замість багаторічного лідера команди – Садіо Мане. І якщо 80-мільйонний уругваєць поки не зовсім виправдовує свою покупку, то від вже відносно вікового Мане клуб позбувся дуже вчасно. Минулого сезону АПЛ, після переїзду до «Баварії», сенегалець постійно потрапляв у скандали, бився з одноклубником, лікувався від численних травм та й загалом – показував невиразну по своїм міркам гру.

За минулі трансферні періоди Ліверпуль взяв досить правильний курс на омолодження лінії атаки команди. Так за останні півтора року до клубу приєднався талановитий колумбієць Луіс Діас, який за своїм стилем та функціоналом є ідеальним вінгером для Юргена Клоппа. А також в останній момент вдалося перехопити у «Манчестер Юнайтед» перспективного голландця – Коді Гакпо. В минулому мезоні з оренди повернули молодого Фабіо Карвалью, до основи впритул був наближений 20-річний Гарві Елліот.

Якщо додати до цього списку ще й підписаного кількома сезонами назад Дієго Жоту, який стабільно забиває не менше 7 голів, не будучи стабільним гравцем основи, то можна зробити висновок, що омолодження атакуючої лінії Ліверпуль провів на повну (31-річного Салаха ми не беремо в рахунок через його фантастичну статистику і вже майже сформований статус легенди клубу).

Захист клубу також виглядає свіжим та потужним – один із найкращих воротарів у світі Аліссон Беккер та четвірка Трент Александр-Арнольд (24 р.), Ібрагіма Конате (24 р.), Вірджил Ван Дейк (32 р.) та Ендрю Робертсон (29 р.).

Так, Ван Дейк і Робертсон перебувають у своєму піковому віці (кожен для своєї позиції) прямо зараз і через пару сезонів вже будуть потребувати ротації, але зараз захист Ліверпуля відповідає топ рівню. Особливо з урахуванням молодого віку Трента і Конате, а прогрес французького центрального захисника і зовсім вражає, схоже, що в нього є всі шанси стати одним із найкращих ЦЗ АПЛ. З урахуванням усього переліченого виникає лише одне питання: «Чому подібний принцип оновлення складу не був застосований і у ситуації із півзахистом команди?»

Ще в минулому сезоні АПЛ було помітно, що на контракті в Ліверпулі опинилося забагато гравців, які вже досить давно не претендують на гру у старті в команді такого високого рівня. Натомість реально топових центральних півзахисника в команді було лише троє: Тьяго, Фабінью та капітан – Хендерсон (так, рік тому всі вони виглядали топовими півзахисниками). З урахуванням травматичності іспанця та англійця це був смертельний вирок. Ліверпулю весь сезон не вистачало глибини складу, варіативності та потужності саме у центрі полю. В кінці сезону Клопп навіть підтягнув до основи 18-річного Байчетича із молодіжної команди.

І лише зараз, через рік, клуб нарешті позбавився від Набі Кейти, Алекса Окслейда-Чемберлена, та Артуро Мело (оренда Артура схоже взагалі може поборотися за статус найгіршої в історії футболу). Разом із ними команду покинули й сильні, але вже занадто вікові гравці: Джемс Мілнер (37 р.), якого по праву називають найуніверсальнішим футболістом сучасності, Фабінью (29 р.), який дуже сильно здав протягом останнього сезону та капітан Джордан Хендерсон (33 р.), виступавший за Ліверпуль понад 10 років. В оренду до Лейпцига також відправився молодий Карвалью, який у нещодавньому інтерв’ю наголосив, що його рідною позицією є місце у центрі поля. Натомість у команді його чомусь награвали як лівого вінгера.

Отож «Ура!», чистка гравців центру поля нарешті відбулася, але чомусь на заміну всім покинувшим клуб гравцям керівництво «червоних» підписує лише двох футболістів. А саме новоспеченого Чемпіона Світу Алексіса Макалістера 24 (роки) та перспективного угорця Домініка Собослаі (22 р.). Наразі у центрі окрім цих двох можуть вийти лише дві людини – нестабільний Джонс та вічно травмований Тьяго. Еліот же за кілька виступів на цій позиції у минулому сезоні теж не вражав. Тобто зараз це всього чотири людини на три позиції, а це досить очевидна проблема.

В серпні у стані «мерсесайдців» усвідомили масштаб критичності ситуації та почали активно шукати підсилення у центральну ланку.

Вибір пав на двох молодих та перспективних півзахисників Ромео Лавія із «Саутгемптона» та Мойсеса Кайседо із «Брайтона». Обидва грають в АПЛ, а отже фактор акліматизації та адаптації буде сильно спрощений. Але в результаті обох гравців перехопив лондонський «Челсі», залишивши «Ліверпуль» ні з чим. Показовим був той момент, що трансфер Кайседо був уже погоджений, але в останню мить гравець повідомив, що не хоче грати за «Ліверпуль» і мріє про перехід до «Челсі».

Після цієї епічної трансферної саги одразу декілька легендарних ексгравців «червоних» виступили із критикою керівництва команди. Мовляв: «навіщо взагалі вести перемовини із футболістом, який не хоче грати за Ліверпуль?». З такою позицією важко не погодитися, адже питання до мотивації та самовіддачі такого гравця точно б виникали. Звичайно до закриття трансферного вікна залишається ще два тижні. І цього часу має вистачити для того, щоб знайти кількох якісних центральних хавів, але, по-перше, за них в такий період доведеться добряче переплатити, а по-друге… головний корінь проблеми криється не у відсутності півзахисників, а у тому чому ця проблема не була вирішена вчасно. Саме про це дуже влучно і сказав легенда Ліверпулю Джеймі Каррагер :

«Найбільша проблема полягає в тому, що "Ліверпуль" знав, що їм потрібно посилити півзахист ще з серпня минулого року, рік тому. І не навести лад за цей час...

Два гравці, яких вони купили мали пункти про викуп, тож там не було жодних перемовин, не доводилося докладати зусиль. Отже, «Ліверпуль» не укладав великих угод, і це дратує.

Почати з Лавіа і не заплатити потрібну суму, потім перемикнутися на Кайседо, а потім знову повернутися до Лавіа - це абсолютний безлад, посміховисько, і це дратує»! 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
40,00
EUR
43,20
43,26
PLN
10,05
10,08
Останні новини
Оголошення
live comments feed...