• Головна
  • На Львівщині за 1,2 млн грн реставрували пам’ятний хрест Маркіяну Шашкевичу, - ФОТО
17:01, 6 серпня 2023 р.
Надійне джерело

На Львівщині за 1,2 млн грн реставрували пам’ятний хрест Маркіяну Шашкевичу, - ФОТО

На Львівщині за 1,2 млн грн реставрували пам’ятний хрест Маркіяну Шашкевичу, - ФОТО

Сьогодні, 6 серпня на Білій горі поблизу села Підлисся Золочівського району урочисто вшанували пам'ять письменника, поета, культурно-громадського діяча, священика УГКЦ - Маркіяна Шашкевича.

Про це повідомляє Львівська обласна рада.

Тут у жовтні 1911 року до 100-річчя з дня народження отця Маркіяна Шашкевича встановили 25-метровий хрест. Пам’ятник символізує прагнення до правди, освіти та розвитку. Щороку в перший день серпня до підніжжя хреста приходять паломники.

Захід розпочався Архієрейською Божественною літургією, яку відслужив Владика Володимир Груца. Після молитви відбулося літературно-мистецьке дійство «Світло Маркіяна з вірою у перемогу» за участю мистецьких колективів і творчих виконавців Золочівщини.

Участь у заходах взяли депутати Львівської обласної ради Іван Щурко, Соломія Риботицька та Галина Чорна.

«У 2021 році ми відзначали 210-ту річницю від дня народження Маркіяна Шашкевича. Тоді з’явилася ідея реставрації пам’ятника. Цього року реставрація завершена.

Важливо, що за понад столітню історію пам’ятника – вперше була проведена його комплексна реставрація. На це скерували 1,2 млн грн. І тепер ми маємо важливу врятовану пам’ятку, знакове місце для української історії. Це – місце сили, де можна відчути силу рідної землі, українського слова, оскільки Маркіян Шашкевич – один з тих, кому ми завдячуємо розвиток української літературної мови», - зауважив голова постійної комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Іван Щурко.

Депутатка Львівської обласної ради Соломія Риботицька підкреслила, що Білу гору Маркіян Шашкевич оспівував у своїй поезії, він тужив за нею.

«Це місце – сакральне, воно дає людям силу, яка зараз нам, українцям, дуже потрібна.

Реставрація пам’ятника – це ініціатива комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму. І ми тішимося, що попри війну роботи вдалося завершити, оскільки пам’ятний хрест Маркіяну Шашкевичу є унікальною меморіальною спорудою і належить до пам’яток монументального мистецтва України», - сказала Соломія Риботицька.

Нагадаємо, на Львівщині 2021 рік був проголошений роком Маркіяна Шашкевича. Таке рішення ухвалили депутати Львівської обласної ради.

Маркіян Шашкевич – український письменник, поет, зачинатель нової української літератури в Галичині, священник УГКЦ, релігійний та культурно-громадський діяч.

Народився 6 листопада 1811 року у селі Підлисся тодішнього Золочівського повіту, що на Львівщині. Очолював літературне угрупування «Руська трійця» та був ініціатором видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837 р.).

Читайте також: Погода у Львові на тиждень: дощить та падає перше листя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #Маркіян_Шашкевич #реставрація_пам'ятки_Маркіяну_Шашкевичу #УГКЦ
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...