• Головна
  • Агродрони, якими керують ветерани. На Львівщині воїн ЗСУ запустив бізнес, який допомагає місцевим фермерам (ВІДЕО)
Новини компаній
15:00, 15 червня 2023 р.

Агродрони, якими керують ветерани. На Львівщині воїн ЗСУ запустив бізнес, який допомагає місцевим фермерам (ВІДЕО)

Новини компаній

Ветеран російсько-української війни Іван Павліш до повномасштабної війни займався фермерством. А повернувшись на службу, не лише зберіг, а й розширив бізнес. Чоловік відкрив компанію AVIAGRO та сформував перший екіпаж агродрону, у команді – побратими, які повернулися до цивільного життя.

Історію захисника розповідає медіа ШоТам.

2015 року Іван Павліш покинув кар’єру юриста та став на захист України. Протягом 14 місяців чоловік воював у лавах 53 механізованої бригади. Після служби також не сидів склавши руки: ветеран отримав землю від держави та зайнявся фермерством.

Так зародилася ідея вирощувати батат для львівських ресторанів. І це спрацювало! Перші 300 кг урожаю розкупили буквально за два дні. Бізнес поступово розвивався та зростав, однак у лютому 2022 року Іван покинув улюблену справу і вдруге став до лав ЗСУ.

«Нашому сину на той час було тільки два місяці. Ми досить швидко з дружиною зібрали речі, здебільшого дитячі, і поїхали в село, звідки ми родом. Наступного дня зранку я вже з’явився у військкомат, аби повернутися в Збройні Сили України», – згадує Іван Павліш.

Сьогодні чоловік служить в одній із бригад армійської авіації. Однак навіть у таких умовах він продовжує думати про розвиток власної справи. Власне, саме під час служби підприємець вирішив запустити проєкт з агродронами.

«Уявіть, дрон може здійснювати обприскування полів з точністю до одного сантиметра. Він може навіть працювати одразу після дощу. Чого не може навісна техніка, якій потрібно підготувати суху землю. У роботі дрона також є дуже важлива екологічна складова. По-перше, то є витрати води. Якщо, наприклад, класичний оприскувач може брати від 200 до 300 літрів, щоб обробити один гектар поля, то для роботи агродрона цілком достатньо від 5 до 10 літрів води», – розповідає керівник ФГ «Брунат» і компанії AVIAGRO Іван Павліш.

Тож у хвилини перепочинку між завданнями Іван написав бізнесплан та відправив на конкурс ВАРТО від Українського ветеранського фонду. І там підтримали його ідею! Завдяки допомозі УВФ ветерану вдалося повністю укомплектувати свій екіпаж. Він закупив дрон, три батареї, зарядний пристрій і генератор – практично все, чого потребував для старту. Згодом Іван також придбав автівку та повністю сформував екіпаж аграрного безпілотника.

Хто ж працює у ветеранському бізнесі? Звісно ж, побратими! Іван працевлаштував вже трьох колишніх військових, які готуються відпрацювати найгарячіший сезон. Адже кожен виліт їхнього агродрона також наближатиме нашу перемогу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
40,00
EUR
43,20
43,26
PLN
10,05
10,08
Останні новини
Оголошення
live comments feed...