• Головна
  • Кам’яним скульптурам палацу Любомирських дали друге життя (ФОТО)
спільними зусиллями
16:51, 5 серпня 2013 р.

Кам’яним скульптурам палацу Любомирських дали друге життя (ФОТО)

спільними зусиллями

Скульптури палацу Любомирських, що розташований на Площі Ринок 10, тривалий час перебували в аварійному стані і потребували термінової реставрації, бо були пошкоджені аж на 80%. На їхнє відновлення пішло три місяці. За словами реставраторів, вони працювали зранку до вечора і відтворювали скульптури по фотографіях.

Загалом над скульптурами працювали кілька осіб. Це – скульптор Любов Булгакова, викладач з Політехніки Олег Рибчинський. Також їм допомагали Марина Товкач,  Андрій Федоришин і ще троє осіб.

DSC09235

За словами експерта GIZ Дірк Брюґґеманн, що супроводжував реставрацію скульптур, дуже важливо, що реставрація скульптур відбувалась на місці без демонтажу з використанням історичних реставраційних методів і сучасних матеріалів. Деякі втрачені елементи скульптур нам довелось доповнювати з використанням сучасних легких матеріалів, що допоможе на довший час зберегти їх цілісність та уникнути конструктивних помилок минулого».

DSC09249

 

Що безпосередньо стосується скульптур на цьому фасаді, то відбувалася  реставрація двох великих скульптурних груп на карнизі даху. Це обладунки середньовічного воїна, що знаходиться на куті будівлі, а також скульптури орла, яка була у дуже поганому стані. Дуже важливою у випадку цих двох скульптур власне є комбінація роботи реставраторів і скульпторів, оскільки було багато елементів, які потрібно було доробляти. Крім того відбувалася реставрація також менших елементів на цьому фасаді. Це гармати з ядрами, розташовані уздовж карнизу та двохсотп’ятикілограмова декоративна ваза.” – розповів німецький експерт.

DSC09236

 

«Найбільші проблеми виникали через те, що об’єкти знаходились у дуже аварійному стані і могли у будь-який момент розсипатися. Тому потрібно було рятувати їх якнайшвидше», - розповіла реставратор і представник кафедри реставрації Львівської політехніки Любов Булгакова, котра проводила відновлювальні роботи кам’яних скульптур.

DSC09252

 

Вона також зізнається, що «найважче було працювати над скульптурою орла, оскільки голова цієї кам’яної споруди була виконана у неправильній техніці і була зліплена з гіпсу. Зараз  вона зроблена із штучного каменю».

DSC09239

 

Зазначимо, загальна вартість реставраційних робіт складає близько 550 000 грн., з яких 60% суми бере на себе Німецьке товариство GIZ, а 40% – Львівська міська рада. Відновлювали скульптури місцеві спеціалісти у співпраці з НУ «Львівська Політехніка» під керівництвом німецького експерта Дірка Брюґґеманна.

DSC09242

 

Довідка 032.ua

Палац Любомирських, що розташований на Площі Ринок, 10 – класичний бароковий палац XVIII століття з оригінальним скульптурним декором. У 1772-1821 роках у палаці містилася резиденція австрійських губернаторів Галичини. Від 1895 року будинок належав українському культурному товариству «Просвіта», яке розмістило тут низку своїх організацій. Тут знаходилась також книгарня Наукового товариства імені Тараса Шевченка, редакція газети «Діло» та журналу «Громадський Голос». Від 1975 року у будинку міститься експозиція меблів, срібного та порцелянового посуду з фондів Музею етнографії та художнього промислу.

DSC09233

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...