• Головна
  • Що відомо про призов військовозобов’язаних чоловіків за кордоном: пояснення юриста
15:15, 22 березня 2023 р.
Надійне джерело

Що відомо про призов військовозобов’язаних чоловіків за кордоном: пояснення юриста

Чи будуть приходити повістки чоловікам за кордоном.

Ще наприкінці грудня 2022 року Кабінет міністрів України ухвалив новий порядок військового обліку. У новому документі мова йшла про призов військовозобов’язаних чоловіків за кордоном.

Новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів опублікували на офіційному сайті Кабміну. Постанову про новий порядок військового обліку прийняли 30 грудня 2022 року.

Після цієї постанови в мережі розгорілися суперечки. Дехто, не зрозумів причини такого рішення Кабміну, а хтось вважає, що нові правила неможливо реалізувати за кордоном.

Журналістка 032.ua поспілкувалася з львівським юристом Дмитром Швецем та з’ясувала, що чекає на чоловіків за кордоном та чи будуть приходити їм повістки.

Які нові повноваження є у дипломатичних установ України за кордоном?

Постановою № 1487 визначається, що дипломатичні відомства за кордоном будуть вести військовий облік чоловіків, повідомляти їм про початок чергового призову громадян України на строкову службу, сприяти поверненню військовозобов’язаних в Україну під час мобілізації.

Коли чоловіки, які за кордоном, повинні стати на військовий облік?

Чоловік має стати на військовий облік у дипломатичній установі за кордоном, якщо виїжджає з України на понад три місяці. Але це поширюється виключно на осіб, що перебувають на консульському обліку, який є добровільний.

Чи мають право дипломатичні особи вручати повістки чоловікам за кордоном?

Представники дипломатичних установ, згідно з чинним законодавством, не мають права видавати будь-які види повісток та вручати їх громадянам, що проживають за кордоном. Також не можуть складати матеріали для притягнення осіб за порушення правил військового обліку.

Фактично, дипустанови мають лише повноваження щодо ведення обліку військовозобов’язаних та інформування про це відповідних органів в Україні.

Кого саме з військовозобов’язаних чоловіків стосуються нові зміни?

Як зазначив вище, це стосується військовозобов’язаних у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців. Конкретних термінів, коли потрібно ставати на цей облік, та покарання для тих, хто не звернеться до консульства, в постанові чи законах поки що немає.

Чи чоловіки, які виїхали за кордон до війни повинні ставати на військовий облік?

Станом на сьогодні відсутня чітка законодавчо закріплена відповідальність за ухилення від закордонного військового обліку. Однак, потрібно розуміти, що “непостановка” на такий облік може вплинути на права та можливості громадянина, зокрема, отримання деяких документів та інших прав і привілеїв громадянства України.

Що відбуватиметься після того, як чоловік стане на військовий облік за кордоном? Які дії відповідних установ?

Дипустанови протягом 7 днів повідомлятимуть ТЦК, СБУ чи Службу зовнішньої розвідки, за місцем перебування призовників на військовому обліку, про їхнє оформлення чи зняття з консульського обліку.

Наразі, конкретних термінів, коли потрібно ставати на цей облік, та покарання для тих, хто не звернеться до консульства, в постанові чи інших законах немає.

Станом на сьогодні представники посольств та консульств не мають права видавати повістки та вручати їх українцям, які перебувають за кордоном.

Однак, закріплені повноваження «сприяти поверненню військовозобов’язаних в Україну під час мобілізації» в майбутньому можуть бути деталізовані законодавцями та, відповідно, можуть стати підкріплені більш конкретними правовими механізмами такого «сприяння».

Чи мають право працівники за кордоном розпочати процес депортації військовозобов’язаного?

Вони не можуть депортувати громадян з-за кордону назад в Україну. Повторю, можуть бути внесені зміни в подальшому, які нададуть їм додаткові функції щодо "сприяння повернення військовозобов'язаних".

Матеріал опубліковано за підтримки IREX/Ukraine. 

Читайте також: Контрнаступ української армії 2023: коли буде та що говорять експерти

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#призов_військовозобов'язаних #призов_військовозобов'язаних_за_кордоном #призов_чоловіків #новини_україни #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Україна дає відсіч російській навалі, яка почалася 24 лютого 2022 року. Росіяни обстрілюють міста, гинуть мирні жителі. ЗСУ дає гідну відповідь терористам рф.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,77
EUR
42,80
42,83
PLN
9,85
9,87
Оголошення
live comments feed...