• Головна
  • Героїв Маріуполя, Гостомельська та Чорнобаївська: про нові назви вулиць Львова
15:23, 27 січня 2023 р.
Надійне джерело

Героїв Маріуполя, Гостомельська та Чорнобаївська: про нові назви вулиць Львова

У рамках редакційного спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про вулиці міста, які перейменували в рамках дерусифікації і вони отримали сучасні назви  Героїв Маріуполя, Гостомельська та Чорнобаївська.

З початку повномасштабної війни у Львові в рамках дерусифікації перейменовують вулиці міста, названі на честь російських діячів чи пов'язані з рф. Зокрема, обрали актуальні назви для вулиць Козналюка, Дагестанської, Чуваської. Тепер це — Героїв Маріуполя, Гостомельська та Чорнобаївська. Розповідаємо детальніше про нові назви. 

Вулиця Героїв Маріуполя

Вулиця Героїв Маріуполя розташована у Личаківському районі. Вона виникла наприкінці XIX століття й від 1913 року мала назву Войтовська, на згадку про війтів Личакова. У 1943 — 1944 роках — Грінченкаґассе, так була названа на пошану українського письменника Бориса Грінченка.

У липні 1944 — 1946 роках повернена передвоєнна назва вулиці — Войтовська, а у 1946 році перейменували на вулицю Маріупольську, на честь українського міста Маріуполя. Лише через 20 років Маріупольську перейменували на честь українського радянського письменника Петра Козланюка.

У червні 2022 році цю вулицю в черговий раз перейменували. У рамках процесу дерусифікації топоніміки вона отримала назву на честь Героїв Маріуполя.

Про нову назву 

Вулицю назвали на честь військовослужбовців ЗСУ, бійців Нацгвардії України, Нацполіції України, полку "Азов", морських піхотинців, які боронили Маріуполь під час повномасштабної війни. 

Адже Маріуполь став символом стійкості, відваги, мужності. Захисники стримували біля себе величезні сили ворога, тим самим не даючи змогу перекинути їх на інші важливі напрямки оборони українського війська. Загалом оборона міста-героя тривала 86 днів, 82 з яких у повному оточенні. 

При цьому, це місто стало доказом страшного варварства, жорстокості російських військ. Це обстріли житлових будинків з танків, бомбардування мирних мешканців авіабомбами, які ховалися в бомбосховищі Драматичного театру. Також це розстріли беззбройних мешканців прямо на вулицях, розстріли евакуаційних колон, знищення всієї інфраструктури та загалом всього міста. 

Захисник Маріуполя, Фото: Дмитра Козацького

Захисник Маріуполя, Фото: Дмитра Козацького

Вулиця Гостомельська 

Вулиця Гостомельська розташована у Залізничному районі. Вона прокладена на початку 1960 років.

Спочатку це була вулиця Дагестанська. Її назва походила від найменування російського регіону — Дагестан. Лише у червні 2022 року депутати міськради підтримали пропозицію щодо перейменування цієї вулиці  на — Гостомельську.

Чим актуальна сучасна назва

Вулицю назвали на честь героїчного міста Гостомель Бучанського району Київської області, якому також і присвоєно почесну відзнаку "Місто-герой України". Ця назва вулиці у Львові - також чергове нагадування, що українці сильні, незламні. Це символ того, як вистояли у перші дні повномасштабної війни, це про відвагу наших воїнів. 

Зокрема, це місто разом із містами Буча, Ірпінь стало свідком звірства та геноциду російських загарбників. Адже Гостомель з перших годин цього вторгнення рф опинився в епіцентрі війни. За задумом керівництва окупантів, аеропорт "Антонов", що відомий як Гостомельський аеропорт, мав стати важливим плацдармом для перекидання десанту та ймовірного штурму Києва. 27 лютого наші захисники завдали удару по аеропорту, щоб зробити його непридатним для використання ворогам. 

Залишили війська рф Гостомель 1 квітня 2022 року, а наступного дня всю Київську область також оголосили вільною від окупантів. 

Гостомельський аеропорт у квітні 2022 року, Фото: Генштабу ЗСУ

Гостомельський аеропорт у квітні 2022 року, Фото: Генштабу ЗСУ

Вулиця Чорнобаївська

Вулиця Чорнобаївська розташована у Залізничному районі міста Львова. Вона прокладена на початку 1960-х років. У 1993 року до вулиці була приєднана вулиця Ударна.

Стара назва вулиці Чуваська походила від найменування російського регіону — Чувашія. У 2022 році, в рамках дерусифікацїї перейменували на честь села Чорнобаївка під Херсоном.

Чим відома Чорнобаївка, щоб називати нею вулицю

Село Чорнобаївка стало легендарним від початку повномасштабного російського вторгнення. Там розташований Херсонський аеродром, територію якого окупанти використовували як базу для своєї техніки. Інфраструктура аеродрому була зручна для розташування штабів, тому загарбники розраховували, що там їм буде комфортно, але так не сталося.

Сили оборони України завдали 26 разів влучних ударів по ворожих позиціях. росіяни поверталися після кожної "бавовни". Так Чорнобаївка у народі стала мемом, феноменом та "пеклом" для окупантів.

Читайте також: Замість Чайковського - Скорика та Цитадельна: історія вулиці Львова та її перейменування

Фото на головній: Романа Балука

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #вулиці_Львова #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...