• Головна
  • Найвища явка абітурієнтів при складанні ЗНО на Львівщині
17:08, 27 червня 2013 р.

Найвища явка абітурієнтів при складанні ЗНО на Львівщині

У Львівській області цього року зафіксували найвищу явку абітурієнтів у пункти складання ЗНО. Загалом у Львівські області зареєстрували 18 707 учасників. Також, як зазначають у Львівському регіональному центрі оцінювання якості освіти, вилучень учасників ЗНО з пунктів тестування з кожним роком все менше.Про це сьогодні, 27 червня, йшлося на прес-конференція на тему «ЗНО-2013: всеукраїнські й регіональні тенденції».

За словами директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк, найбільше з пункту тестування вилучали випускників минулих років, проте в цілому на Львівщині явка абітурієнтів була найвищою.

Під час цьогорічного ЗНО традиційно на пунктах тестування були присутні представники Громадянської мережі «ОПОРА», які організували громадське спостереження за процесом організації і проведення незалежного оцінювання у 16 областях України.

Координатор кампанії спостереження Наталія Радиш розповідає: «Цьогорічна підготовка до ЗНО цілком позитивна. Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти забезпечив належний рівень підготовки персоналу. Хоча спостерігачами були зафіксовані деякі порушення, вони не можуть вплинути на визначення результату. Наприклад, інструктори подеколи забували вкладати невикористані зошити тих абітурієнтів, які не з’явилися, до спеціального пакету. Також дається взнаки відсутність навчання-інструктажу для чергових. Так, до їхніх обов’язків належить перевірка приміщень, зокрема, вбиралень на наявність заборонених засобів зв’язку, шпаргалок тощо. На жаль, і під час тестування, і по його завершенню спостерігачі виявляли шпаргалки, що свідчить про неякісне виконання черговими своїх обов’язків».

Громадський спостерігач Ірина Швець додає, що ефективним було і застосування металодетекторів: «Минулого року металодетектори застосовувались при вході на пункт тестування, але така практика не була дуже ефективною. Цього року запровадили технологічну перерву, під час якої працівники Державної служби охорони заходили вже безпосередньо в аудиторії і перевіряли дітей на наявність технічних засобів: мобільних телефонів, флешок, навушників. Така перевірка тривала 3-5 хвилин. Звісно, тут є і психологічний момент, і з кожним роком все менше абітурієнтів вилучають з пунктів тестування».

Серед семи предметів, на тестуванні з яких були присутні спостерігачі ОПОРИ, технологічна перерва не проводилися лише на математиці (1 та 2 сесія) та біології. Варто відзначити, що практика перевірки металодетектором мала позитивний вплив, адже у всіх областях, де проводилося спостереження, з кожним наступним тестуванням все менше абітурієнтів ризикувало залишити при собі заборонені засоби (телефони, навушники), а кількість вилучень була все меншою. Так, за даними спостерігачів через наявність відповідних засобів роботу над тестами припинили:на тестуванні з хімії: двоє осіб (ЗОШ №60, ЗОШ №82); української мови та літератури: в перший день дев’ять осіб – (ССЗШ №2 (троє осіб), ЗСШ №81 м. Львова (двоє осіб), у НВК «ДНЗ – ЗНЗ» м. Самбора (двоє осіб), Дрогобицькій ЗОШ №1 та вищому професійному училищі №34 м. Стрия – по одному випадку. Натомість, 6 червня, випадків вилучення абітурієнтів за порушення процедури спостерігачами не виявлено; іноземної мови: двоє осіб (СЗШ №98, СЗШ №27); математики – одна особа за виявлення у неї мобільного телефону при виході з вбиральні (ЗОШ №82);

За словами Лариси Середяк, кожен, хто незадоволений результатами ЗНО, може подати упродовж трьох днів з моменту їх оголошення апеляційну заяву до УЦОЯО, зразок якої можна переглянути на сайтах УЦОЯО та ЛРЦОЯО. А для абітурієнтів, які внаслідок поважних причин не змогли взяти участь у основній сесії або стосовно яких були допущені порушення процедури проведення ЗНО, з 4 по 11 липня проводитиметься додаткова сесія.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...