• Головна
  • Найстаріший виш у Львові: 360-річна історія Франкового університету, - ФОТО
13:05, 22 травня 2021 р.
Надійне джерело

Найстаріший виш у Львові: 360-річна історія Франкового університету, - ФОТО

У рамках спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua розповідає про львівський Франковий університет, який є одним із найпопулярніших вищих навчальних закладів України. 

Львівський національний університет імені Івана Франка є найстарішим вищим навчальним закладом міста, він цьогоріч відсвяткував 360-річчя. Це рідна альма-матір для багатьох львів'ян. Університет є унікальною візитівкою міста Лева. Його головна будівля розташована біля парку імені Івана Франка та привертає увагу своєю красою і величністю. Франковий університет має тривалу історію, яку пропонуємо дізнатися.  

Від академії єзуїтів до Львівського національного університету імені І. Франка 

Університет за свою історію змінив не одну назву. Він є спадкоємцем колегіуму (1608 - 1661 рр.) та академії (1661 - 1773 рр.) єзуїтів, Йосифинського університету (1784 - 1805 рр.), Львівського ліцею (1805 - 1817 рр.), також Університету Франца I (1817 - 1918 рр.), Львівського університету Яна-Казимира (1919 - 1939 рр.), після цього був Львівський державний університет ім. І. Франка до 1999 року. Наразі - Львівський національний університет ім. Івана Франка. 

Франковий університет

Як заснували Франковий університет 

До середини XVII століття в Україні не було вищих навчальних закладів, тому мешканці могли отримати вищу освіту лише в європейських університетах. Львів - одне з міст,  де розпочали облаштовувати найперші освітні заклади. У місті наприкінці ХVІ ст. з'явилися єзуїти, які у 1608 році вони відкрили тут свою середню школу-колегію. На основі братської школи можна було створити  університет, тому вони домагалися перетворити колегію в академію.

20 січня 1661 року король Ян ІІ Казимир підписав диплом, який надавав єзуїтській колегії у Львові "гідність академії і титул університету". Цю дату вважають роком заснування Франкового університету. Однак лише у 1758 році польський король Август III підтвердив цей статус вищої школи. 

Франковий університет, Фото: lia.lvivcenter.org

Франковий університет, Фото: lia.lvivcenter.org

 Про навчання до 1773 року

Від часу заснування і до 1773 року академію контролював єзуїтський орден. Тоді було лише одне приміщення університету поблизу Краківської вулиці у Львові. Навчальний заклад будував і купував нові приміщення, мав свою бібліотеку, а також найбільшу друкарню у місті.

Спочатку навчальний заклад складався з двох факультетів - філософського і богословського (теологічного). У 1667 роках на цих відділах навчалось близько 500 студентів, а саме навчання проводили вісім викладачів. Згодом кількість студентів збільшилася до 700 людей, а викладачів - до 17 осіб. 

Львівський національний університет ім. І. Франка, Фото: uma.lvivcenter.org

Львівський національний університет ім. І. Франка, Фото: uma.lvivcenter.org

Ліквідація ордену єзуїтів та Йосифинський університет

У 1773 році ліквідували орден єзуїтів і закрили Львівський університет. Тоді під час освітніх реформ імператора Йосифа ІІ, який приділяв вагому увагу освіті, у Львові підрозділи єзуїтської академії стали підвалинами Йосифинського університету. У 1784 році заснували гімназію, де готували жителів до навчання. У період між 1805 і 1817 роками у Львові на базі університету діяв ліцей. Це було пов’язано з реформою вищої освіти в Австрійській державі. 

У 1849 році на філософському відділі відкрилась кафедра української мови та літератури, яку очолив відомий діяч Яків Головацький. У 1862 та 1872 роках виникли кафедри з українською мовою викладання на богословському та правничому факультетах.

Львівський національний університет ім. І. Франка, Фото: uma.lvivcenter.org

Львівський національний університет ім. І. Франка, Фото: uma.lvivcenter.org

Розвиток університету у другій половині XIX

Із другої половини ХІХ розпочали розширювати університетські приміщення. Коли у 1848 році будівлю університету розбомбила австрійська артилерія, згодом заклад перенесли у будинок на сучасній вулиці Грушевського. Потім збудували окремий корпус для хімічного, геолого-мінералогічного і фармакологічного інститутів на вул. Св. Кирила і Мефодія. Згодом збудували корпус для нового медфакультету на Пекарській, а також з'явився фізичний інститут.  У 1905 року спорудили приміщення для університетської бібліотеки.

Навчання в університеті для переважної частини студентів було платним. Зовсім не платили лише студенти теологічного факультету. Окрім того, сплачували також за урочисте прийняття в студенти, платили за іспити, колоквіуми, семінарські заняття, за право користування бібліотекою. Були і студентські стипендії, а також гуртожитки, але там було мало місць. 

Львівський університет на вулиці Грушевського

У цей період також боролися за право відвідування жінками університетських студій. Зокрема, у 1897 році їм дозволили навчатися на філософському факультеті, згодом - на медичному факультеті та відділі фармацевтики. 

Університет, Фото: uma.lvivcenter.org

Університет, Фото: uma.lvivcenter.org

"Нове дихання" для університету

У 1990 роках стартувала нова сторінка життя університету. Тоді його очолив професор, доктор фізико-математичних наук Іван Вакарчук. У той період відкрили нові факультери та підрозділи. Зокрема, започаткували факультети міжнародних відносин, філософський. Заснували Інститут історичних досліджень, який очолив доктор історичних наук Я. Грицак. У 1997 році розпочали діяти факультет доуніверситетської підготовки, Правничий коледж, Центр гуманітарних досліджень, Інститут літературознавчих студій, Центр вивчення італійської мови і культури. 

У жовтні 1999 року Львівський державний університет імені Івана Франка отримав статус національного. 

Франтовий університет

Головний корпус Франкового університету

23 квітня у 1923 році Львівському університету передали будинок колишнього Галицького сейму (він діяв у 1861-1918 роках), який став головним корпусом університету. Будівля є пам’яткою віденського неоренесансу. Вгорі на аттику можна побачити скульптурну групу "Опікунський дух Галичини" з постатями Галичини, Дністра і Вісли. Нижче фасад будівлі оздоблений фігурами, що символізують Кохання, Справедливість, Правду і Віру. Фасад університету найкраще оглядати з площі перед пам’ятником Іванові Франкові.

На фронтоні головного корпусу можна прочитати гасло: "Patriae decori civibus educandis" ("Освічені громадяни - окраса Батьківщини"). Цей вислів відомий цілим поколінням студентів університету, адже його вчать на парах з латині. 

Львівський університет та Іван Франко

У 70-х роках XIX століття на філософському факультеті Львівського університету навчався український мислитель, письменник, учений Іван Франко. 1894 року в університеті відкрили кафедру історії України. Згодом Іван Франко намагався посісти там вакантне місце, але тодішній намісник Галичини граф Казимир Бадені робив все, щоб не допустити в університет письменника, який закликав народ до національного визволення.

Університету присвоїли ім'я Івана Франка у 1940 році. Пам'ятник українському письменнику перед головним корпусом Університету відкрили у 1964 році. Його висота разом із постаментом становить 12,5 м. 

Пам'ятник Івану Франка та університет, Фото: uma.lvivcenter.org

Пам'ятник Івану Франка та університет, Фото: uma.lvivcenter.org

Відомі випускники університету 

У Франковому університеті навчалося досить багато відомих людей. Серед них - Іван Франко (український мислитель, письменник, вчений, перекладач), Іван Вакарчук (фізик, політик, колишній міністр освіти України), Георгій Гонгадзе (грузинський і український журналіст, засновник видання "Українська правда"), Святослав Вакарчук (музикантспівак, громадський діяч), Ольга Фреймутелеведучажурналістка), Любомира Мандзій (виконувач обов'язків міністра освіти і науки України), Христина Соловій (українська співачка, авторка пісень та музики). 

Споруда Галицького сейму

Життя Франкового університету у наш час 

Львівський національний університет імені Івана Франка займає провідне місце в освітньому житті Львова. Щороку у виші з'являється неймовірна кількість нових студентів, які вирішують здобувати вищу освіту тут. До нашого часу тут вирує студентське життя та відбувається низка цікавих та навчальних подій. 

Університет часто можна побачити у рейтингах кращих навчальних закладів України. Для прикладу, за січневою публікацією рейтингу Webometrics Ranking of World’s Universities 2021 року, Львівський університет на тринадцятому місці серед українських вишів. Згідно з рейтингом наукометричної бази Scopus, найвищий індекс Гірша (показник, що базується на числі наукових публікацій і кількості їх цитувань) серед львівських вишів та третє місце у загальнонаціональному рейтингу у Львівського національного університету імені Франка.

Львівський національний університет імені Івана Франка, Фото: lnu.edu.ua

Львівський національний університет імені Івана Франка, Фото: lnu.edu.ua

Нагадаємо, парк імені Івана Франка є найстарішим у Львові. Він розташований перед університетом. Там досить людно, часто можна побачити, як відпочивають жителі, зокрема, і студенти між парами. Кореспондентка 032.ua розповідала історію цього міського парку

Читайте також: «Д'Артаньян та три мушкетери» у Львові: як місто Лева «зіграло» в кіно Париж, - ФОТО

Фото на головній: lnu.edu.ua

За даними на сайтах: lnu.edu.ua, uk.wikipedia.org

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #університет_Львова #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...