Що приготувати на Великдень: 12 цікавих рецептів до святкового столу

У рамках спецпроєкту до Великодня 2021 року кореспондентка 032.ua створила добірку страв, які можна приготувати до святкового столу. 

У неділю, 2 травня, цього року віряни святкуватимуть Великдень. До свята залишилося менше тижня, тому саме час планувати, які смачні страви можна подати до святкового столу. Пропонуємо добірку рецептів, що можна приготувати. 

Легкі закуски 

  • Канапе з бринзою й огірком. Інгредієнти: тости, 1,5 ст. л бринзи, 0,5 зубчика часнику, половина огірка та майонез за смаком. Спосіб приготування: потрібно нарізати тост невеликими квадратиками, а огірок - кільцями. Змішати бринзу, майонез, подрібнений часник. Суміш, що вийшла, викласти на канапе та зверху покласти огірок.
  • Тарталетки з плавленим сиром.Інгредієнти: 10 тарталеток, 600 г плавленого сиру, 5 ст. л зеленого горошку, 3 шт яєчного білка, 2 ст. л майонезу, 2 гілки м'яти, 1 пучок зеленої цибулі, сіль за смаком. Спосіб приготування: натерти плавлений сир, додати консервований зелений горошок, дрібно нарізати варений білок і все перемішати в блендері. У масу варто додати дрібно нарізану зелену цибулю, посолити та додати майонез. Начинку викласти у тарталетки та прикрасити м'ятою. 
Канапе з бринзою й огірком, Фото: canolaeatwell.com
Канапе з бринзою й огірком, Фото: canolaeatwell.com

Страви з м'яса

  • Запечена свинина в духовці.Інгредієнти: 800 г свинини; 2 зубчики часнику; гірчиця у зернах; перець мелений; 2 шт лаврового листа; сіль за смаком. Спосіб приготування: м'ясо варто натерти сіллю і перцем, лаврові листки нарізати на кілька частин, покласти м'ясо на харчову плівку та викласти на нього подрібнені лаврові листи, загорнути щільно в плівку і  залишити в холодильнику на 2 - 3 години. Часник нарізати, а за допомогою ножа зробити в м'ясі отвори і вставити у кожний скибку часник. Свинину загорнути, залишивши зверху невеликий отвір та поставити запікатися в розігріту до 200° градусів духовку на 35 - 45 хвилин.
  • Курячий рулет зі спеціями. Інгредієнти: 500 г курячого філе; 2 зубки часнику; 2 лаврових листа; коріандр, чорний мелений перець та сіль за смаком. Спосіб приготування: варто відбити куряче філе, втерти у м'ясо сіль і спеції та залишити полежати на 20 хвилин. Після цього скрутити куряче філе рулетом і обернути фольгою, закрутивши краї. Рулети покласти у високу форму для випікання і налити води, щоб вона покрила м'ясо приблизно на дві третини. У воду додати порізаний шматочками часник, лавровий лист і сіль. Випікати у розігрітій до 200° духовці близько 1,5 години. Готові рулети, не дістаючи з форми, остудити і поставити на 2 - 3 години в холодильник.
  • Домашня ковбаса.Інгредієнти: 1 кг свинини, 200 г телятини та 400 г сала, 8 зубчиків часнику, 0,5 ч. л меленого чорного перцю, 2 ч. л солі, 300 г очищених кишок. Спосіб приготування: нарізати м’ясо і сало маленькими кубиками. Додати часник, сіль і перець, влити трохи води. За допомогою м’ясорубки нещільно заповнити кишки. Зав’язати і ставити їх в холодне місце на 5 годин. Потім покласти ковбасу на деко, проколоти в декількох місцях голкою. Смажити одну годину, періодично перевертаючи і проколюючи голкою.
Домашня ковбаска, Фото: viddana.com Запечене м'ясо у духовці, Фото: мама.укр

Страви з риби 

  • Запечена форель з грушами. Інгредієнти: 1 кг груші, 2 кг філе форелі, 40 мл винного оцту, 625 мл білого сухого вина, 100 г волоських горіхів, 10 шт чорного перцю горошком, 4 гілочки чебрецю та 40 мл вершкового масла.

Спосіб приготування: розпочати варто з  маринаду для риби. Потрібно перебити в пюре четверту частину очищених груш, додати листя чебрецю. Нагріти вино з сіллю і перцем, додати оцет і грушеве пюре. Після цього охолодити. На шкірці риби зробити надрізи і залити її маринадом на 30 хвилин. Після цього маринувати груші. Для цього змішати вино, масло і листя чебрецю. Груші розрізати навпіл, очистити від насіння і нарізати. Додати в маринад і поставити у холодильник на 15 хвилин. Перемішати і залишати маринуватися ще на 30 хвилин. Далі викласти рибу на змащений маслом пергамент, зверху покласти замариновані груші та полити маринадом для груш. Запікати 15 хвилин при температурі 180°. Посипати рибу подрібненими горіхами і повернути в духовку ще на 10 хвилин.

  • Запечена скумбрія у фользі. Інгредієнти: 2 шт. скумбрії, 2 ст.л. вершкового масла, 0,5  ст.л. лимону,  2 ст. л. вершкового масла, сіль та перець за смаком. Спосіб приготування: варто розморозити рибу, промити та просушити. Посолити її та обсипати спеціями. Залишити скумбрію на 30 хвилин. Розігріти духову піч до 180°. Взяти два великі шматки фольги (по одному для кожної риби), змастити поверхню фольги маслом. Лимон нарізати кружечками, викласти на змащене маслом місце. Зверху покласти скумбрію. Змастити вершковим маслом верх, боки і внутрішню частину кожної риби. Щільно загорнути її і викласти на деко. Відправити у духову піч до готовності.
  • Запечений лосось на мангалі.Інгредієнти: 300 г стейку лосося, за смаком соєвий соус, спеції для риби, соняшникова олія. Спосіб приготування: потрібно збризнути стейк лосося соняшниковою олією, приправити рибу спеціями, полити стейк соєвим соусом та залишити на 15 хвилин для маринування. Викласти рибу на решітку для запікання та запікати з двох сторін до готовності.
Запечена риба, Фото: lady.tochka.net
Запечена риба, Фото: lady.tochka.net

Салати 

  • Салат з кукурудзою, морквою і солодким перцем.Інгредієнти: 350 г консервованої кукурудзи без соку, по 1 - 2 шт зеленого та червоного перцю, 1 шт моркви, зелена цибуля. Для соусу: 2 ст. л молока, 0,5 склянки майонезу,  2 ст. л оцту, 2 ст. л цукру, сіль, перець. Спосіб приготування: варто нарізати перець кубиками, моркву натерти на крупній тертці. Змішати кукурудзу з підготовленими овочами і зеленою цибулею. Для соусу в окремому посуді змішати молоко, майонез, цукор, сіль і перець. Заправити овочі соусом і подати до столу.
  • Салат з помідорами та сиром моцарела.Інгредієнти: 1 упаковка сиру моцарела, 8 - 10 шт. помідорів чері, 4-6 шт. листків базиліку, перець чорний мелений та сіль за смаком, 2 ст. л олії оливкової, оцет бальзамічний та кріп за смаком. Спосіб приготування: помідори чері варто розрізати на дні частинки. Злити рідину з сиру моцарела. Сир нарізати великими шматочками. Додати базилік. Посолити та поперчити салат. Зробити заправку з бальзамічного оцту та оливкової олії за смаком і заправити салат. 
Салат з помідорами та сиром моцарела, Фото: smachno.ua
Салат з помідорами та сиром моцарела, Фото: smachno.ua

Солодкі страви 

  • Класична паска. Інгредієнти: яйця - 15 штук (2 білки для глазурі); сухі дріжджі - 22 грами; молоко - 500 мл; просіяна мука - 2,5 кг; цукор - 450 грамів; сметана - 200 грамів; розтоплене вершкове масло (тепле) - 400 грамів; ванілін - 2 грами; сіль - 1 чайна ложка; цукрова пудра - 200 грамів; лимонна кислота - 1 щіпка; родзинки - за бажанням.

Спосіб приготування: спочатку варто закип’ятити молоко почекати, коли охолоне. Налити його у миску та додати дріжджі. Після цього додати декілька ложок муки, щоб тісто мало консистенцію сметани. Добре перемішати та залишити отриману суміш у теплому місці на 20 хвилин. Тісто повинне двічі збільшитися у об’ємі. Родзинки необхідно промити та просушити.

В окрему миску потрібно додати 13 яєць. Ще 2 яйця потрібно розбити та розділити жовтки з білками. Білки потрібно покласти окремо, а два жовтки додати до інших яєць. У миску додати цукор та збивати до появи білої піни. Далі у суміш додати сіль, сметану та гарно збити. Після того додати розтоплене вершкове масло.

Після цього додати яєчну суміш у тісто та повільно змішати, додаючи муку. Далі додати у тісто родзинки і гарно перемішати. Поверхню стола посипати мукою та домішати там тісто. Готове тісто варто перекласти у велику миску, накрити рушником і зберігати у теплому місці. Коли тісто "підніметься", потрібно зробити з нього кулю. Далі відірвати по шматочку та викласти у форми. Тістом потрібно заповнити менше, ніж половину форми. Духовку розігріти до 180° та пекти паски до готовності. 

  • Львівський сирник. Інгредієнти: 1 кг 200 г кисломолочного сиру; 6 шт. курячих яєць; 200 г цукру; 40 г манки; 20 г кукурудзяного крохмалю; 40 г ванільного цукру; 120 г вершкового масла; 200 г вершків (30 %); 200 г кураги або родзинок та цедра одного лимону. Для тіста: 100 г цукру; 3 шт яйця; 225 г пшеничного борошна; 125 г вершкового масла; 40 г какао. Для шоколадної глазурі: 100 г чорного шоколаду; 60 г вершкового масла; 20 г вершків. 

Спосіб приготування: варто розпочати із тіста, просіяти борошно із какао, масло перетерти з цукром та додати яйця. Замісити однорідне тісто, покласти у морозильну камеру. Потім його потрібно буде натерти на терці. Далі - сирна маса. Сир перетерти через сито, масло змішати з цукром та додавати по одному жовтку, поступово вводити сир і добре вимішувати. Додати крохмаль, ванільний цукор, манку, цедру, вершки, родзинки чи курагу (замочені попередньо), їх варто обваляти у борошні. Збити білки та додати у сирну масу.

Форму застелити пергаментом, натерти заморожене тісто та зверху викласти сирну масу. Випікати потрібно впродовж двох годин (температура 150°). Для глазурі потрібно на водяній бані розтопити шоколад, масло, вершки. Постійно помішувати, поки маса не буде однорідною. Залишити сирник у духовці ще на годину, потім покласти у холодильник до повного вистигання. Взяти глазур і полити сирник.

Паска, Фото: smachno.ua Сирник, Фото: lviv1256.com

Нагадаємо, у мерії повідомляли, що цьогоріч у Львові не будуть проводити традиційний Великодній ярмарок через пандемію. Окрім того, мешканців закликають святкувати Пасху вдома. 

Читайте також: Місце ностальгії у Львові. Історія легендарної "Пиріжкової" на Словацького, - ФОТО

Рецепти за даними на: smachno.ua та з відкритих джерел

Фото на головній умовне: з відкритих джерел

Львів Великдень Пасха Львівщина новини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі