Коронавірус і харчування: що їсти, а від чого краще відмовитися

В Україні у розпалі третя хвиля коронавірусу. Велика кількість людей вже перехворіла, багато хворіє зараз… Відома лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, яким має бути харчування під час хвороби і при постковіді, щоб організм відновився якнайшвидше.

Табу на особливо жирну їжу

Загальні рекомендації щодо того, яким має бути харчування при COVID-19 чи постковіді, говорять про те, що варто уникати їжі, яка викликає запалення. Насамперед йде мова про всі рафіновані продукти, солодощі, особливо жирні продукти, тугоплавкі жири… Вони підвищують агрегацію тромбоцитів, можуть викликати утворення тромбів, погіршують насичення крові киснем…

СOVID і харчування, Фото: з відкритих джерел
СOVID і харчування, Фото: з відкритих джерел

Харчування має бути вибудоване за принципами протизапальної нейродієти

Якщо «ґуґлити», що це означає, то про це також не так вже і багато інформації… Перш за все із раціону необхідно прибрати всі шкідливі продукти. Серед них – солодощі, різноманітні солодкі напої, смажену їжу, ковбасні вироби і всі продукти, що є дуже жирними. Що ж має бути у раціоні?

  • Куркума

Потрібно вживати продукти, які мають виражені протизапальні властивості, серед них – куркума. Це не означає, що треба негайно кидатися купувати її у великій кількості. Тому що, як і будь-які інші продукти, вона по-різному впливає на наш організм. Можна додавати її у їжу в невеличкій кількості, вона засвоюється краще, якщо ще добавити трішки перцю і оливкової олії.

  • Омега-3 жирні кислоти

Також варто збільшувати кількість протизапальних жирів. Зокрема, мова йде про омега-3 жирні кислоти: вони зменшують тромбоутворення, діють як легкі кроворозріджуючі засоби. Як відомо, вони мітяться у рибі – оселедці, скумбрії, лососі… А також омега-3 жирні кислоти є в лляній олії. Важливо, щоб вона була свіжою, пляшечка має бути темною, добре закупореною і зберігатися у холодильнику. Ще один важливий момент: не можна поливати лляною олією салати чи якісь страви, тому що вона дуже швидко окислюється і практично миттєво втрачає свої суперцінні властивості. Тому краще налити цієї олійки у чайну ложечку, випити, щільно закрити пляшечку і відразу сховати у холодильник.

COVID і харчування, Фото: uchealth.com
COVID і харчування, Фото: uchealth.com
  • Зелений чай і ягоди

Окрім цього, важливими є продукти, які впливають на ендотелій судин. Серед них – зелений чай. Можна пити свіжонастояний зелений чай, а ще краще приготувати з нього якийсь напій, додавши туди ягоди. Епіґаллокатехін-3-ґаллат – діюча речовина, яка є у зеленому чаї, вона має сильні протизапальні властивості, добре впливає на ендотелій судин. Що стосується ягід, то вони містять особливо цінні речовини – поліфеноли, також вони збагачені вітаміном С, який активується у поєднанні з поліфенолами або фітонутрієнтами. Це можуть бути смородина, ожина, малина, чорниця, тобто практично всі ягоди. Але от з чорноплідною горобиною треба бути обережнішими. Це дійсно суперкорисна ягода для судин, але вона має такі компоненти, які, на жаль, можуть трішки підвищувати згортання крові. Ще мушу сказати, що важливо куштувати ягоди, не ковтаючи їх цілими, а розжовувати разом з насінинками, які також багаті протизапальними властивостями.

  • Всі види капусти

Ще одне – мають бути продукти, які покращують детоксикаційні властивості організму. Такими є хрестоцвіті – білокачанна, червонокачанна капуста, броколі, брюсельська капуста, рукола тощо. Не йде мова про те, щоб їсти її багато… У багатьох людей є ті чи інші розлади роботи кишечника, відтак велика кількість капусти може провокувати здуття, яке своєю чергою загрожує погіршенням бар’єрних функцій кишечника.

COVID і харчування, Фото: growfood.pro
COVID і харчування, Фото: growfood.pro
  • Пребіотики (топінамбур, корінь цикорію, корінь кульбаби, артишоки, зелена цибуля, часник тощо)

Дуже важливо підсилити роботу кишечного бар’єру. Адже вірус може проникати в організм різними шляхами, зокрема через кишечну стінку… Варто звернути увагу на пребіотики (неперетравлювані компоненти їжі, які вибірково стимулюють ріст і/або активність захисної мікрофлори кишечника людини і поліпшують тим самим її здоров'я, - ред.): топінамбур, корінь цикорію, корінь кульбаби, артишоки. Топінамбур можна натерти у салат, а із кореня цикорію або кульбаби робити настоянки і пити. Що стосується артишоків, то в Україні вони дуже дорогі…Окрім цього, пребіотики містяться в зеленій цибулі, часнику, не дуже дозрілих бананах. Також мушу згадати про овес, який містить авентраміди, що живлять кишечну мікрофлору. Такі ж властивості має і насіння льону.

Про важливість надходження легкозасвоюваних білків

Коли людина хворіє чи вже поборола захворювання, вона перебуває у стані стресу. Їй необхідні резерви здоров’я, які дадуть змогу організму миттєво і правильно відповісти на будь-який стрес. Це вимагає певного харчового забезпечення. Насамперед мова йде про субстрати будівельного матеріалу для імунних клітин, і цим будівельним матеріалом є не просто білок, а певні амінокислоти із нього.

COVID і харчуванння, Фото: https: foundationswellness.net
COVID і харчуванння, Фото: https: foundationswellness.net

Як відомо, щоб ми себе добре почували, нам потрібно 20 амінокислот. Одні з них синтезуються в організмі, а інші – ні, вони повинні надходити з їжею, якщо їх недоїдаємо – страждають певні функції організму.

Під час хвороби важливо робити особливий акцент на деяких амінокислотах – глутаміні, аргініні, лізині. Глутамін дуже важливий для живлення імунних клітин, його джерелом є м’ясо. Але мова не йде про цілий шматок м’яса, краще його споживати у подрібненому стані – різні п’юре, тефтелі, нежирний (!!!) рибний або м’ясний бульйони. Коли організм перебуває у стані стресу, бореться зі збудником якогось захворювання, то виробляє імунні клітини, в цей момент йому не до якісного перетравлювання їжі. Тому треба вживати такі білки, які максимально легко засвоюються…

Харчування і COVID, Фото: mfine.co
Харчування і COVID, Фото: mfine.co

Також дуже важливими є яйця: вони, як кажуть дієтологи, є не просто золотим еталоном білка, а й дуже близькі організму людини по амінокислотному складу. Ще один нюанс – яйця засвоюються майже на 100%, а особливо – зварені некруто (з рідкою серединою).

P.S. Якщо узагальнити, то це має бути протизапальна нейродієта, яка містить легкозасвоювані білки, багато поліфенолів, вітаміну С, магнію, пребіотиків… Харчування при конкретних загостреннях якихось хвороб після коронавірусу необхідно розглядати окремо.

Матеріал підготовлено на основі прямої трансляції із Facebook-сторінки Оксани Скиталінської.

Читайте також: Великодній піст-2021: лайфхаки харчування від лікаря-дієтолога

Фото на головній: foundationswellness.net

коронавірус харчування здоров'я їжа дієта ОксанаСкиталінська
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі