• Головна
  • Фламенко має намір вразити львів'ян колоритною вечіркою
Суботня розмова
18:11, 6 квітня 2013 р.

Фламенко має намір вразити львів'ян колоритною вечіркою

Суботня розмова

Кияни Лілія Фернандес , Євген Седько , Ольга Островерх та Олена Пяткіна завтра, 7 квітня вразять львівську публіку запальними ритмами фламенко. Завзяті та досвідчені артисти цього жанру в заворожливих південних ритмах компáсу занурять присутніх у незабутню атмосферу колоритної андалузької вечірки.

«Львів вдячний для фламенко, - переконана організатор Світлана Бордун.-Тому вечір фламенко обіцяє бути цікавим для людей, які розуміють різницю між шоу-бізнесом та  мистецтвом»

 Фестиваль фламенко у Львові

 Фестиваль Fandango de Ucrania щорічно проходить у Львові влітку.  Окрім основної сценічної програми, під час фестивалю відбуваються числені вечірки (peñas) на відкритих площадках або в кав'ярнях. Для охочих демонструються майстер-класи. В фестивалі беруть участь виконавці з різних міст України. Засновники фестивалю - Олександр та Наталя Ліпські.

Зі слів організаторів, фламенко втілює складну культурну традицію, яка виникла завдяки унікальній взаємодії відвічної арабської, андалузької, сефардської та циганської культур, котрі існували в Андалузії до й після Реконкісти. Латиноамериканські та кубинські впливи також відіграли важливу роль у формуванні музичних форм фламенко.

Попри те, що фламенко вважають частиною культури Іспанії загалом, фактично воно походить з одного регіону — Андалузія. Як тільки фламенко зародилося в Андалузії, це явище одразу стало окремою субкультурою, що спочатку зосередилась на певній території території, а згодом розповсюдилась по всьому світу, поєднуючи і перетворюючи фольклорні музичні форми.

Імпровізаційний характер фламенко, складний ритм і специфічна техніка виконання нерідко перешкоджають точному нотному запису мелодій фламенко. Тому мистецтво як гітариста, так і танцюриста, і співака зазвичай передається від майстра до учня.

 

Fandango de Ucrania-2012…враження і коментарі

Минулого року у  Львові 13-15 липня пройшла непересічна подія - третій фестиваль фламенко Fandango de Ucrania-2012.

«Абсолютно незрозуміло, чому настільки неординарний для Львова захід не зібрав навколо себе всіх поважаючих себе музикантів і любителів танцю та співу.» - з подивом пише на своїй сторінці leolvovich .

У Львові минуло річ на фестиваль приїхали колективи з усієї України і свято вдалося на славу.

«Майстер-класів я не відвідував, а от на концертах і співах побував майже на всіх. Маса живої музики, танців, пісень. Просто фантастична обстановка, атмосфера. Нічна пісня в "Літньому кафе" під шум дощу. І фламенко, фламенко, фламенко ... Нехай кусають лікті, хто не побував, не побачив, не почув.» -пише свої враження leolvovich.

Усім присутнім дуже сподобався формат: один "офіційний" концерт у Палаці мистецтв, а всі інші в більш неофіційній обстановці....

 

Фламенко танець для людей незалежно від статі, віку та статусу

Танець фламенко має багато переваг у порівнянні з іншими танцями. На відміну від більшості танців, які є парними, фламенко не вимагає наявності партнера, відтак, дає можливість  сконцентруватися на своєму розвитку. Як стверджують фахівці, для танцювання фламенко не потрібно багато зовнішнього простору, а важливим є внутрішній простір. Цей танець для людей незалежно від статі, віку та статусу.

«Феномен фламенко є відносно новим для Львівщини, але він впевнено і гармонійно вписується простір міст Львівщини» - каже Світлана Бордун.

Багато літ у Львові поєднювалось багато культур, тому субкультура фламенко доступна львів’янам.

За словами пані Світлани фламенко є одним із найпопулярніших танців у світі. Його популярність пов’язана з тим, що у сучасному суспільстві змінюються ролі чоловіка та жінки - жінка стає більш впливовою та сильною. Саме танець фламенко допомагає відчути впевненість у собі, відчути свій власний простір і дати його зрозуміти іншим.

 

Червоноград любить фламенко

Мешканці міста Червонограда, першими після киян мали змогу минулого року побачити, почути і відчути фламенко.

«Всі композиції, які були представлені у програмі, виконувались у стилях народного фламенко, зберігаючи традиційну структуру та форму виконання» - каже Світлана Бордун
Програму створили кияни: Лілія Фернандес (вокал), Євген Седько (гітара), Ольга Островерх та Олена Пяткіна (танець)

За словами Світлана Бордун головна ідея концерту – популяризувати мистецтво фламенко. Кожен із учасників Вечора пройшов довгий шлях від фламенко, як хоббі до фламенко, як професіЇ. Якщо ми говоримо про танцівниць, то постійне вдосконалення майстерності (в Іспанії, в майстрів фламенко) доповнилось і концертними виступами, і викладацькою діяльністю у власних студіях фламенко.

Завтра у музей історії релігії, що на пл. Музейна. 1. концертна програма Noche flamenca/Вечір фламенко.

«Голос, гітара, тіло – це три нерозривні складові такого явища як фламенко.

За словами Світлани Бурдун один із учасників гітарист Женя Седько - як переможець конкурсу гітаристів фламенко, що був організований посольством Іспанії, отримав змогу навчатись на батьківщині фламенко. Він сильний хлопчина у техніці гри. Адже для слов’янина - це нелегкий ритм, тому що його відчути дуже важко , але Женя молодець.

 

І трохи історії……

 Фламенко — південноіспанський музичнийпісенний і танцювальний стиль, який склався в Андалусії наприкінці 18го сторіччя (перша згадка в літературі - 1774 рік). Спів і танець сольні, супроводжуються грою на гітарікастаньєтах.

Виконавці фламенко називаются «байлаор» (танцюрист), «кантаор» (співак), «токаор» (гітарист). Ритм у фламенко звуть компа́с. Мистецтво фламенко включає до себе низку жанрів, кожен з яких має специфічну структуру, характер та компа́с.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...