• Головна
  • Відпочинок у Туреччині під час пандемії COVID-19: що потрібно знати туристам, - ФОТО, ВІДЕО
13:06, 18 вересня 2020 р.
Надійне джерело

Відпочинок у Туреччині під час пандемії COVID-19: що потрібно знати туристам, - ФОТО, ВІДЕО

Фото - 032.ua

Фото - 032.ua

Під час пандемії коронавірусу Туреччина стала найпопулярнішим курортом серед Українців. При виїзді туди не потрібно проходити тест на коронавірус, а після повернення - 14-денний режим самоізоляції. У рамках спецпроекту “Подорожуй з 032.ua” наша журналістка побувала у колишній Османській імперії та розповіла про особливості відпочинку за кордоном під час пандемії.

Туреччина - країна з приголомшливою історією та краєвидами, що омивається трьома морями (Чорним, Егейським та Середземним). Турецьку республіку вважають одним із найпопулярніших та бюджетних туристичних курортів. Під час пандемії вона перетворилася у справжній епіцентр мандрівників з усього світу, незважаючи на те, що станом на 10 вересня там карантин посилили. Журналістка 032.ua для відпустки вирішила обрати маленьке туристичне містечко Гейнюк, що у семи кілометрах від Кемеру. Поселення з одного боку повністю охоплене Горами Тавра та омивається Середземним морем.

Особливості перельоту в Туреччину

Подорож розпочалася з міжнародного аеропорту “Львів”. Варто зазначити, що туди можна зайти лише, якщо ви маєте авіабілети на літак чи туристичний ваучер та ваша температура тіла у нормі. Зустрічати і проводжати мандрівників тепер можна лише до головного входу. У приміщенні потрібно найперше підійти до стійки реєстрації. Сама реєстрація розпочинається за 2 години, а закінчується - за 40 хвилин до вильоту літака.

У аеропорту потрібно постійно перебувати у масках та дотримуватися соціальної дистанції. Для цього працівники зробили спеціальні розмітки на підлозі. Не усі мандрівники дотримуються цих протиепідемічних правил.

На реєстрації вам потрібен лише паспорт: закордонний чи український біометричний (по ньому без проблем можна летіти у Туреччину). Після реєстрації на літак стартує митний контроль та повна перевірка ручної поклажі. До літака не можна брати: воду, зброю, вибухонебезпечні предмети та речовини, гази, займисті рідини (також алкоголь), колючі, ріжучі та гострі предмети. Їжу можна брати з собою, а безкоштовну воду роздають під час польоту.

Після перевірки ви потрапляєте у зону Duty Free, де можете купити собі сувеніри, пляшку води (за 1-2 долара) чи перекусити або придбати різний крам - від годинників до нижньої білизни. Аптек у цій зоні немає, тому усі ліки необхідно брати з собою. Зате є де покурити: для курців звичайних цигарок є невелика кімната без вікон, де працює вентиляція. Для курців електронних цигарок відведена спеціальна зона посеред Duty Free.

Остання реєстрація на літак починається за 40 хвилин до вильоту. Там у вас перевіряють білети та паспорти. У літаку ви повинні постійно перебувати у масках. Це контролює екіпаж. До Анталії зі Львова можна добратися за понад 2 години. Після прибуття в Туреччину слід знову пройти температурний скринінг та пройти митний контроль. Працівники турецького аеропорту можуть вибірково відправляти людей на проходження експрес-тесту по COVID-19. У офіційних джерелах ми такої інформації не знайшли, але у нашої журналістки склалася така ситуація.

Опісля залишається лише забрати ваш багаж. Однак і тут бувають певні нюанси, коли ваша валіза “дивним чином” зникає і ви не зможете дочекатися її зі спеціальної смуги. Може трапитися, що валізу забере хтось інший, але залишить багаж посеред аеропорту, коли зрозуміє помилку. Мандрівникам рекомендують спершу пошукати її у приміщенні, а потім звернутися на “гарячу лінію” чи до працівників аеропорту.

Ще одним неприємним моментом подорожі у Туреччину стало погане поводження з багажем. Працівники аеропорту дозволяють собі кидати його, тому не кладіть туди крихких і цінних речей.

Як добратися до готелю?

Як тільки ви заберете валізу та вийдете з приміщення аеропорту, вам потрібно знайти стійку реєстрації вашого туристичного оператора. Там скажуть номер автобусу (не номерні знаки), який вам потрібно знайти (машини стоять переважно близько, а номер написаний великими цифрами). У всіх авто працюють кондиціонери, оскільки у вересні температура в Анталії тримається на рівні 37 °C.

Стійка реєстрації туроператора у Туреччині. Фото - 032.ua

Стійка реєстрації туроператора у Туреччині. Фото - 032.ua

Поблизу відповідного автобусу вас чекатиме представник туроператора. Він пояснить основні правила поселення та відповість на всі важливі питання. У нього можна уточнити курс гривні до місцевої валюти (ліра) та запитати про цікаві екскурсії.

Якщо вам посеред дороги стане погано, то ви можете повідомити про це гіду і він вам допоможе. У кожному автобусі є аптечка з турецькими ліками, тому медичну допомогу вам надати зможуть.

Як поселитися у готелі?

В усіх готелях поселення туристів відбувається з 14:00, а виселення - до 12:00. На рецепції ви повинні заповнити відповідний бланк для готелю англійською мовою. Там потрібно вказати ваше ім’я та прізвище, номер паспорта, дату в’їзду та виїзду. Ці дані працівники вноситимуть у електронну таблицю.

Рецепшн готелю. Фото - 032.ua

Рецепшн готелю. Фото - 032.ua

Після процедури перевірки документів вам видають ключі від номера та показують розташування кімнати. Номер у готелі можна змінити, якщо там щось не працює. Цю процедуру можна пришвидшити, якщо дати чайові працівникам, хоч це і необов’язково. До слова, номери у готелях прибирають двічі на день, у зв’язку з пандемією.

Готель у Гейнюку.  Фото - 032.ua

Готель у Гейнюку. Фото - 032.ua

Протиепідемічні заходи у готелі

Оскільки карантин у Туреччині знову посилили, то протиепідемічні заходи у готелях також стали сильнішими. Тепер вам повинні перед виходом та приходом на територію комплексу вимірювати температуру. Усі працівники готелю зобов’язані ходити у масках та рукавичках, а дезінфекцію приміщень - проводити щогодини.

Маски у готелі мандрівникам носити необов’язково, хоча ми рекомендуємо це робити, бо у 2020 році туристичний сезон у Туреччині триватиме до листопада, а людей приїжджає щоразу більше. Великий ризик заразитися коронавірусом є у їдальні готелю. Через пандемію люди не можуть самостійно набирати собі їжу у тарілки, тож це роблять працівники у масках і рукавичках. Такі зміни спричинили збільшення черг за їжею, а відпочивальники часто не дотримуються соціальної дистанції, хоча персонал їм постійно про це нагадує.

Незважаючи на те, що влада заборонила роботу місцевих нічних клубів та закладів, у готелях (якщо це передбачено) вечірки проводять щоденно. Містечко Гейнюк поблизу Кемеру після заходу сонця перетворюється на гулянку. Музика у готелях грає цілодобово, а аніматори щодня створюють нове шоу.

Особливості пляжного відпочинку

У містечку Гейнюк морське узбережжя надзвичайно красиве. Гори Таври розташовані надто близько до самого моря, тому іноді здається, що до них рукою подати. У Кемері та у ближніх містах гальковий пляж, а захід у море іноді дуже болючий. Деякі туристи купують собі спеціальне взуття, місцеві називають його “коралки”, аби не поранити ноги.

Температура повітря тут іноді доходить до 40 °C, а температура води - до 30 °C, тож туристам не рекомендують перебувати на пляжі у найспекотніші години (з 12:00 по 14:00). У більшості готелів у цей період обідній прийом їжі. На пляжі маски носити не обов’язково, температуру ніхто не перевіряє. Купатися можна досхочу, навіть вночі. Рятувальник від готелю чергує поблизу моря цілодобово.

Прогулятися береговою лінією через пляжі інших готелів можна, але будьте готові пояснити це все працівникам інших туристичних комплексів. Користуватися майном (шезлонгами, пірсом, душем та баром) від інших готелів можна за додаткову плату.

Ціни на пляжні розваги

Деякі морські розваги ви можете придбати у вашого гіда від туристичного оператора. Там вони коштують трішки дорожче, ніж придбати їх самостійно. До прикладу, за рафтинг від туроператора (вид екстремального спорту, швидкісний сплав гірською річкою через пороги на надувному човні) доведеться заплатити десь 15 доларів з людини, якщо ж брати у місцевого продавця, то рафтинг можна придбати за 10-12 доларів.

Покататись по морю на “банані” коштує 10 доларів. Політ з парашутом (прив’язаний до катера) коштує 30 доларів з людини. Поїздка на яхті, де буде 10 людей, коштує 30 доларів з однієї людини. Катання на водному скутері (25 хвилин) - 25 доларів з туриста.

Пляж у містечку Гейнюк. Фото - 032.ua

Пляж у містечку Гейнюк. Фото - 032.ua

Особливості обміну валют

Офіційний курс валют: 1 лір коштує 3,73 гривні. Поміняти долари, євро чи гривні на місцеву валюту можна у банкоматах, які стоять на кожному кроці, у вашого гіда, продавця з місцевого магазинчику чи у готелі. Однак якщо робити обмін у вище зазначених людей, то будьте готові, що такий курс валют буде не на вашу користь.

Затяті тирусти не рекомендують взагалі користуватися на відпочинку готівкою, оскільки зараз у кожному магазині є термінали, де ви можете розрахуватися своєю платіжною карткою (Pay Pass також є). До того ж, деякі торговці вважають, що євро і долари однакові, тому коли ціна стоїть в доларах, а ви платите у євро, вони решти не дають.

Ціни на подорож до Туреччини

Найвигідніше для мандрівника брати путівку у Туреччина. Зазвичай 4- та 5-зіркові пропонуюють вам вистему "все включено" (All inclusive), куди входять: переліт, трансфер до готелю, проживання та харчування. Ціна путівки залежуть від зірковості готельного комплексу, його розташування до моря та харчування. Журналістка 032.ua купувала путівку у одному із львівський туристичних агенств, за 6 ночей та 7 днів путівка на двох коштувала 15 000 грн (приблизно 540 доларів). 

Є також один важливий нюанс про який добросовісні туристичні агенти розповідають: якщо у вас пише, що ви летите, до прикладу, на 7 ночей та 8 днів, то насправді у вас буде лише 6 повних днів. Усе через те, що у перший день ви приїжджаєте у готель ввечері, а у останній день - вилітаєте з самого ранку (такі польоти ставлять найчастіше). Середня ціна на путівку (4- та 5-зірковий готель з системою "All inclusive") до Туреччини за двох складає 16 000 - 20 000 гривень.

Особливості чартерних рейсів до Туреччини

Варто зазначити, що у путівки переважно входить вартість на чартерні рейси. Це сезонні рейси, які виконують поза розкладом та за договором між замовником (туроператором) і авіаперевізником. На відміну від регулярних (звичайних) рейсів, їх створюють на найпопулярніші туристичні напрямки та на певний сезон. 

Також ви повинні бути готові, що авіаперевізники, які виконуюють чартерні рейси, мають право переносити час рейсу на 24 години у обидві сторони. Тобто ви можете або втратити один день проживання, або ж додати. 

Нагадаємо, що журналістка 032.ua розповіла про особливості відпочинку на популярних оздоровчих курортах у Львівській області.

Читайте також: Де у Львові безкоштовно зробити ПЛР- та ІФА-тест на коронавірус, - АДРЕСИ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#відпочинок у Туреччині 2020 #Туреччина COVID-19 #відпочинок #новини Львів #новини Львова
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Ми розпочинаємо новий спецпроект на нашому сайті під назвою “Подорожуй із 032.ua”. Кілька разів на місяць ми писатимемо про те, де можна відпочити в Україні, які місця львів'янам обов'язково варто відвідати, як туди доїхати і де зупинитись.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...