• Головна
  • Популярні оздоровчі курорти Львівщини з мінеральними водами: як добратися та де поселитися
18:13, 15 вересня 2020 р.
Надійне джерело

Популярні оздоровчі курорти Львівщини з мінеральними водами: як добратися та де поселитися

Фото: victoriad.com.ua

Фото: victoriad.com.ua

Пандемія COVID-19 змусила багатьох людей переглянути своє ставлення до здоров’я та особистої безпеки. Хорошим місцем для відпустки може стати оздоровчий курорт на Львівщині, де лікують за допомогою мінеральних вод.

Трускавець

Один із найвідоміших курортів Львівської області - Трускавець. Це місто майже таке ж давнє, як і Львів, адже перші згадки про нього датуються 1427 роком. За даними істориків, назва міста походить від литовського слова “druska”, тобто “сіль”. Що й не дивно, адже Прикарпаття було центром солеваріння у ті часи. Але найбільше славиться Трускавець мінеральними водами, про користь яких було відомо ще у 1578 році. Бальнеологічний курорт тут заклали у 1827 році, де діяло перших вісім ванн. Лікували тут “Нафтусею”, а з 1892 року почали влаштовувати інгаляції. Свою назву мінеральна вода бере від нафтопродуктів, якими насичена - парафіни, моноолефіни, поліароматичні вуглеводні, карбонові кислоти, сірковмісні сполуки тощо. До складу “Нафтусі” входять також іони бікарбонату, кальцію, магнію і сульфату, атмосферні та біогенні гази, кремнієва кислота та ін. Цілющою водою лікують гепатити, хвороби нирок, порушення обміну речовин, дисбактеріози, хвороби шлунково-кишкового. Не рекомендується, втім, її вживати гіпертонікам, людям із хворобами серця, цирозом печінки та цукровим діабетом. Усього в Трускавці є десять різних джерел, кожне з яких “спеціалізується” на окремих типах хвороб.

Як добратися зі Львова до Трускавця?

Дорога зі Львова до Трускавця

Зі Львова до Трускавця на авто можна доїхати за 1,5 години - це близько 93 кілометрів від обласного центру. Від автовокзалу на Стрийській у Львові також курсують прямі автобуси до Трускавця та до Східниці, які проїжджають через Трускавець. Від приміського вокзалу у Львові також курсують електрички до Трускавця, а з головного залізничного потяги прямого сполучення з Києва та Дніпра.

На що подивитися?

У кожному санаторії лікар призначає пацієнтам індивідуальне лікування, але тут не обійдеться без вживання “Нафтусі” - у вигляді напою чи мінеральних ванн. Гостям запропонують скуштувати страви з м’яса, риби або для вегетаріанців у кількох десятках ресторанів, кафе та барів.

Для відпочинку туристів пропонують: SPA-центри, оздоровчий і тайський масаж, спортзали, заняття йогою. Тут також діє дельфінарій, є парки Адамівка та Підгір’я, музей історії Трускавця, музей художника Михайла Біласа та “Єпархіальний музей”, дві історичні вілли і бювети “Едвард”, “Юзя” та “Фердинанд”, статуя Ісуса Христа (місцева копія скульптури у Ріо-де-Жанейро). Любителі активного туризму можуть випробувати теренкури (екостежки), а взимку - покататися на лижах в Буковиці біля курорту. У Трускавці є також кінотеатр та чотири нічні клуби, для відпочинку з дітьми підійде арт-майстерня і дитяче містечко, катання на конях та місцевий зоопарк.

Де зупинитися?

Проживання у Трускавці доволі різноманітне: тим, хто приїхав оздоровлюватися, насамперед варто розглянути варіант із санаторіями та лікувально-рекреаційними комплексами, хоч він і найдорожчий (за 10 днів двоє дорослих можуть заплатити до 33 тис. грн). Дешевші варіанти - у готелях (в середньому 15 - 25 тис. грн на двох за 10 днів), віллах та пансіонатах. Найдешевший варіант, але і найменш комфортабельний - знімати приватні помешкання: парі на 10 днів це коштуватиме в середньому 2,5 - 4,7 тис. грн.

Моршин

Моршин, фото з Вікіпедії

Ще один історичний курорт на Львівщині, який не втрачає популярності донині - Моршин. Власне бальнеологічний курорт тут почав діяти з 1878 року, але перші письмові згадки про місто датуються 1482 роком. У ті часи селяни використовували мінеральні джерела для виварювання солі. Цей бізнес себе не виправдав, але згодом люди усвідомили лікувальні властивості води та почали використовувати її для оздоровлення. Зараз їх рекомендують вживати пацієнтам із хворобами печінки, жовчних шляхів, панкреатитом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, порушеннях обміну речовин. Популярністю користуються також грязьові ванни: лікувальні властивості боровини - торф'яної грязі помітили ще у 1880-х роках.

Як доїхати зі Львова до Моршина?

Дорога зі Львова до Моршина

Львів та Моршин розділяє понад 83 км відстані, яку на авто можна подолати за 1,5 години. Із автовокзалу на Стрийській чи пл. Двірцевій у Львові до Моршина курсують прямі автобуси (квиток - 100 грн). Прямих поїздів зі Львова на курорт поки що немає, але курсують електрички зі Стрия до Івано-Франківська і назад, які зупиняються в Моршині. Інколи за 50 грн пропонують поїздки до Моршина водії BlaBlaCar.

На що подивитися?

Цікавим є саме старовинне місто. Головна його візитівка - це бювет “Грибок” у міському парку, який приваблює туристів з 1935 року. Тут можна попити моршинської води та купити сувенірів. У парку облаштували також ряд скульптур авторства Костянтина Скритуцького: краплинки води з лісовими мешканцями. Історичною принадою є санаторій “Мармуровий палац”, який у 1930-х збудувало Товариство галицьких лікарів. Популярним місцем є бювет “Джерело Матері Божої” та місцеве озеро, де полюбляють рибалити відвідувачі, і баня на дровах. Дітям сподобаються відвідини контактного мінізоопарку, де водяться єноти, морські свинки, олені, лами, лугові собачки, риба кої та інші тварини. У місті є кінотеатр, палац культури, низка кафе-барів та ресторанів, де зазвичай туристи проводять дозвілля вечорами. У цілому, Моршин має славу спокійного та “сонного” міста.

Де зупинитися?

У Моршині є низка санаторіїв та готелів, які пропонують різні послуги та відповідно широкий спектр цін. Можна знайти номери від 220 грн за добу, середня ціна коливається в межах 500 - 700 грн. Санаторії з інтернетом, СПА, рестораном, басейном та іншими видами комфорту коштують ще дорожче - від 1000 грн за добу. У середньому, пара за 9 ночей може розраховувати на 2,5 - 5,5 тис. грн за житло.

Східниця

Східниця, фото: https://tamtour.com.ua/

У трійку найпопулярніших курортів Львівщини входить також містечко Східниця, анклав Борислава. Відоме як бальнеологічний курорт національного значення та славиться мінеральними водами. У часи Київської Русі в цьому місці було поселення Золота Баня, яке зруйнував хан Батий разом із Тустанню. А вже у 14 столітті тут виникла Східниця, як свідчать перші письмові згадки. Попри те, що нафту в Східниці почали видобувати ще у 1858 році, поклади “Нафтусі” виявили аж у 1956 році - це зробив місцевий педагог Омелян Стоцький, на честь якого і назвали курорт.

Як доїхати до Східниці?

Дорога зі Львова до Східниці

Зі Львова до Східниці - більше 100 км та 2 години поїздки на автомобілі. Від залізничного вокзалу Львова курсують прямі автобуси на курорт (104 грн). За 50 - 70 гривень зі Львова у Східницю можна добратися і з водієм BlaBlaCar.

На що подивитися?

Східницьке родовище мінеральних вод налічує 38 джерел та 17 свердловин. Для туристів доступні лише води з 10 джерел і 3 свердловин по типу “Нафтуся” та “Боржомі” різного мінерального складу. Східниця межує з Національним природним парком “Сколівські Бескиди”, куди можна поїхати на екскурсію. У центрі Східниці не так давно відкрили парк Святого Пантелеймона Цілителя та амфітеатр, де влаштовують культурні події. Серед цікавинок - музей Омеляна Стоцького та кімната-музей народного побуту. Любителі активного відпочинку можуть податися у парк “Таор Екстрим”, де пропонують катання на велосипедах, прогулянки верхи, походи в ліс по ягоди чи гриби, у гори, польоти на повітряній кулі, квести в реальному часі та більярд. Можна розважитися і у аквапарку. Місцеві підприємці пропонують власноруч розмалювати чи купити сувеніри з глини, можна також відвідати церкву св. Миколая, костел св. Барбари, відвідати святу Варвару, музей нафтової і газової промисловості України у Бориславі чи заповідник у Нагуєвичах.

Де зупинитися?

У Східниці є багато готелів, хостелів та пансіонатів, місцеві мешканці також здають житло. Середня ціна для пари на 9 ночей становить від 5 до 10 тис. грн. Дорожче коштують відпочинкові комплекси - від 10 до 17 тис. грн.

Шкло

Шкло, фото: http://sankur-shklo.com.ua/

У Яворівському районі Львівщини є селище Шкло, неподалік якого є бальнеологічний і грязевий курорт та однойменний санаторій. Місцева вода наповнена натрієм та кальцієм, її використовують для пиття, а з сірководневих і наповнених сульфатами джерел роблять оздоровчі ванни. Перші письмові згадки про цю місцевість датуються 1456 роком, а про лікувальні властивості джерел у Шклі стало відомо ще у 1576 році. Сам курорт розташований у межах Розточчя, у лісопарку. Тут пропонують лікування ропою та торф’яними мінеральними грязями.

Як добратися зі Львова?

Дорога зі Львова до санаторію "Шкло"

Львів та Шкло розділяє 49 км та година їзди на автомобілі. Зі Львова прямо до санаторію курсують прямі автобуси з приміського вокзалу, квиток коштує 20 грн. Через Шкло також їздять електрички зі Львова. Поїздки за 30 - 40 гривень пропонують водії BlaBlaCar.

На що подивитися?

У лісопарку одразу біля санаторія є природні озера, де дозволено купатися та рибалити. Відвідувачам пропонують екскурсії, більярд, фітобар, прогулянки місцевим парком, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва, відвідини джерела “Нафтуся” та контактний зоопарк з оленями, церкву св. Параскеви.

Де зупинитися?

Окрім санаторію “Шкло”, на курорті є кілька готелів, де за 9 ночей парі пропонують житло по 3 - 5,5 тис. грн. Як варіант, можна винаймати номери у відпочинкових комплексах у Старичах чи Новояворівську, які розташовані недалеко від Шкла. Там гостям пропонують більше розваг, але й ціни будуть вищими - від 6 до 16 тис. грн за двох на 9 ночей.

Великий Любінь

Великий Любінь, фото: Вікіпедія

Ще одне місце, яке спеціалізується на оздоровленні, - це курорт Великий Любінь. Розташований він на березі річки Верещиця у Львівській області. Сірководневі джерела та торф’яні грязі тут відкрили у середині 16 століття. Бальнеологічний курорт тут запрацював 1778 року, на території дендропарку, площею 16 гектарів. Місцеву воду та грязі рекомендують людям із захворюваннями шкіри, репродуктивної системи, серця та судин, опорно-рухового апарату. Пацієнтам пропонують хвойні, вуглекислі, перлинні, лазерні, кисневі ванни та купання у басейні мінеральної води.

Як доїхати зі Львова у Великий Любінь?

Дорога зі Львова у Великий Любінь

Великий Любінь розташований за 38 км від Львова. Добратися туди на авто можна орієнтовно за годину. Від приміського вокзалу у Львові до Великого Любеня курсують прямі автобуси (25 грн). Добратися зі Львова до Великого Любеня можна і електричкою “Львів - Сянки”, але у період карантинних обмежень, можливі зміни зупинок.

На що подивитися?

Перші згадки про поселення біля Великого Любеня на Городоччині датуються ще 13 століттям, колись тут був Любин-город. Відбудовувати місто після численних воєн почали аж у 17 столітті. Тоді тут заклали замок та парк, який зберігся донині. Відвідувачі можуть подивитися на палац Бруницьких, що виник на місці замку у 18 столітті, ще один парк 19 століття та свердловину 1-К. На території селища діє неоготичний костел Богоматері Ченстоховської. Помпезними є і будівлі місцевого спиртзаводу, одного з найбільших на Галичині. Не зайвим буде відпочити на березі річки Верещиця чи озера “Любінський став”. 

Де зупинитися?

Найкращий варіант - це купити путівку у однойменний санаторій, у вартість якої входить проживання, харчування та лікування. У самому Великому Любені є кілька готелів, здають житло і в Черлянах та Волі Бартатівській. Пара за 9 ночей на двох заплатить за проживання у середньому 4,5 - 5,5 тис. грн.

Читайте також: Погуляти на Погулянці: що є і що варто зробити у мальовничому лісопарку, - ФОТО, ВІДЕО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #Львівщина #курорти біля Львова #курорти Львівщини #оздоровниці #лікування #мінеральні джерела
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Ми розпочинаємо новий спецпроект на нашому сайті під назвою “Подорожуй із 032.ua”. Кілька разів на місяць ми писатимемо про те, де можна відпочити в Україні, які місця львів'янам обов'язково варто відвідати, як туди доїхати і де зупинитись.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...