• Головна
  • Львівська капела "Дударик" отримає статус національної
20:15, 17 вересня 2020 р.
Надійне джерело

Львівська капела "Дударик" отримає статус національної

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

16 вересня у Кабінеті Міністрів України схвалили проєкт укразу Президента "Про надання комунальному закладу Львівської обласної ради Львівська державна академічна чоловіча хорова капела “Дударик” з колективом-супутнім хором хлопчиків статусу національного.

Як йдеться на сайті КМУ, хоровій капелі присвоїли національний статус. Після набрання чинності постанови, "Дударик" буде називатися Львівською національною академічною чоловічою хоровою капелою. Таким чином підтримують творий розвиток капели та сприяють розвитку культурно-мистецького життя Львівщини. Новий статус також дозволить підвищити зарплати працівникам закладу.

Додамо, капела "Дударик" цього року відкрила 50-ий співочий сезон. Традиційно це відбулося на День Незалежності України, спільним виконанням Акафісту до Богородиці на проспекті Свободи у Львові. Учасники хорової капели також виконали різні Гімни України - державний, козацький, стрілецький, повстанський та духовний. Як це було, можете подивитися ТУТ.

Довідково: капелу "Дударик" заснували 1971 року при Українському музично-хоровому Товаристві. Засновником та головним диригентом є Микола Кацал. Перший виступ - того ж року у листопаді, це було виконання балетної сюїти "Створення світу". 1989 року капела отримала найвищу урядову нагороду в галузі культури - Премією ім. Тараса Шевченка. Тоді ж для капели та першої в Україні хорової школи у Львові виділили приміщення колишнього шпиталю св. Лазаря. Зараз там навчають співу, сольфеджіо, музичної літератури й гри на інструментах. Станом на нині, спадщина "Дударика" налічує 16 альбомів.

Читайте також: 25 найцікавіших подій 27-го Львівського міжнародного Book Forum, - АФІША

За матеріалами КМУ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #музика #культура #мистецтво #Дударик #капела #хорова капела Дударик
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...