• Головна
  • 25 найцікавіших подій 27-го Львівського міжнародного Book Forum, - АФІША
14:26, 17 вересня 2020 р.
Надійне джерело

25 найцікавіших подій 27-го Львівського міжнародного Book Forum, - АФІША

Фото: @fredmarriage

Фото: @fredmarriage

16 - 20 вересня відбудеться 27-ий Львівський міжнародний книжковий ярмарок. У зв’язку з пандемією COVID-19, Book Forum Lviv відбудеться онлайн. Провідною темою стала: “Перепис населення: знати, хто ми є” під кураторством літературознавиці Ганни Улюри.

Як передає 032.ua, у програмі передбачений 31 тематичний кластер і спецпроєкт. Відвідати онлайн безкоштовно можна буде 137 подій, до яких залучили 23 іноземних автори з різних куточків світу. Почесною гостею фестивалю буде американська письменниця та музикантка Патті Сміт, а спеціальними гостями - письменниці Фернанда Мельчор, Гізер Морріс та Пітер Померанцев. Навколо BookForum об’єдналися також шість інших літфестивалів: Мистецький Арсенал, Мистецький фестиваль "Ї", Кримський інжир, Translatorium, Острів Європа та Meridian Czernowitz.

Онлайн-трансляції усіх подій відбудуться на сайті bookforum.ua. Журналістка 032.ua підготувала добірку найцікавіших заходів 27 Book Forum Lviv, які не варто пропускати.

Дискусія “Ветеранська Література”

17 вересня о 12:00 - 13:30 у рамках тематичного кластеру «Війна» відбудеться дискусія щодо літератури, створеної учасниками бойових дій. Загалом, це явище не є новим для України, адже раніше були видані твори учасників Другої світової війни, війни в Афганістані та військових-інтернаціоналістів. Але література АТО стала цілком унікальним явищем. Успішними кейсами ветеранської літератури вважають: Мартін Брест («Піхота»), Валерій Ананьєв («Сліди на дорозі»), Н. Розлуцький («Щоденник мобілізованого»). Марина Рябченко, Дмитро Вохмянін, Юрій Руденко, Олександр Терещенко поспілкуються про те, для кого чи для чого пишуть українські ветерани, наскільки охоче видають такі книги та чи допомагає література справитися з ПТСР, а також армійську акцію зі створення власних списків “маст-рід” для військових.

“Уламки Давніх Імперій. Як Вигадані Світи Оповідають Про Наше Минуле”

17 вересня о 13:00 - 14:30 Володимир Арєнєв, Павло Дерев’янко, Марія Шагурі та Петро Яценко спілкуватимуться про світи фентезі. “Володар перснів”, “Гра престолів”, “Відьмак” - лише найяскравіші приклади того, як фентезі захоплює простір масової культури. Але якщо подивитися на їхні першоджерела, то можна побачити певні паралелі з історією та культурою. У часи, коли факт підмінюється спрощеною інтерпретацією, саме фентезі повертає можливість свіжого погляду на відомі явища.

“Переклад коміксів: в заручниках у картинки”

17 вересня о 13:00 - 14:30 TRANSLATORIUM влаштує дискусію за участі Дзвінки Пінчук, Ярослави Стріхи, Ганни Кирієнко та Марини Дубиної. Учасниці розкажуть та покажуть як пов’язані між собою текст і зображення та як дати раду в ситуаціях, коли світ здається неперекладним.

“Інформаційний вибух і постправда: ілюзії та реальність”

17 вересня о 13:00 - 14:30 відбудеться розмова, яку організовує “Український тиждень”. Дмитро Крапивенко та Юрій Макаров спілкуватимуться про епоху постправди, ілюзії та реальність у потоках інформації, яка нас оточує.

“Жінка в темі: чи потрібна чоловікам гендерна рівність?”

17 вересня о 15:00 - 16:30 у тематичному кластері “Жінка в темі” відбудеться дискусія за участі Тамари Марценюк, Доржа Бату, Остапа Сливинського та Лариси Денисенко. Учасники розмовлятимуть про ґендер та чи потрібна ґендерна рівність чоловікам.

“Галактика Цукерберга: чи існує непотрібна інформація?”

17 вересня о 16:00 - 17:30 відбудеться дискусія щодо теорії «інформаційних бульбашок» і «зон комфорту». Оксана Форостина, Софія Андрухович, Олеся Островська-Люта і Пітер Померанцев спілкуватимуться про формування публічного іміджу в один клік та межу між тим, що ми хочемо знати про цей світ і про людей в світі, і тим, що ми мусимо про них знати, а також - про індивідуальну інформаційну безпеку.

“Інцест малих культур: як вигідно перезентувати свою унікальність?”

17 вересня о 18:00 - 19:30 відбудеться дискусія про глобалізаційні процеси, комерціалізацію розбіжності та адаптацію товарів до продажу. Роксоляна Свято, Христина Соловій, Наталія Ворожбит, Тетяна Терен та Василь Махно розповідатимуть, як презентувати досвід, який недоступний споживачу безпосередньо і зацікавити його цим та чи всі галузі  культурного виробництва зараз мають працювати за стандартами реклами «змусь мене захотіти те, про що я й гадки до того не мав».

“Ліки від футуршоку. Наукова фантастика, якої нам не вистачає”

18 вересня о 14:00 - 15:30 відбудеться дискусія Макса Кідрука, Євгена Шороноса, Олексія Жупанського та Остапа Українця щодо наукової фантастики в сучасному світі. Часто твори у цьому жанрі розповідають про ситуації, які стосуються усіх людей. Популярність “Прибуття” Теда Чана, довгоочікувана гра “Кіберпанк-2077”, успіх китайської та польської фантастики свідчать про відновлення попиту читачів до цього жанру та усвідомлення - майбутнє поруч. Українські автори та видавці розкажуть про книжкові новинки у жанрі фантастики.

“Сезон ураганів: зустріч із фіналісткою Букерівської премії Фернандою Мельчор”

18 вересня о 15:30 - 16:30 усіх охочих запрошують на онлайн-зустріч із Фернандою Мельчор за участі Олександра Михеда. Букерівська премія — найпрестижніша літературна нагорода, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. Цього року до переліку лауреатів увійшла й мексиканська авторка Фернанда Мельчор з твором “Сезон ураганів” (Hurricane Season). У романі зображено життя в суспільстві, де є місце злидням і відчаю, насильству і розбещеності, наркотикам, алкоголізму, корупції, гомофобії та мізогінії.

“Невидима загроза: як ми стали одне одному небезпечними?”

18 вересня о 17:00 - 18:30 влаштовують дискусію за участі Тараса Лютого, Марини Гримич, Анатолія Дністрового, Вікторії Амеліної і Тараса Прохаська. Спілкуватимуться про те, чому люди об’єднуються у небезпечних ситуаціях та воліють уникати небезпеки. В умовах пандемії коронавірусної хвороби ці питання стали актуальними: чи справді самоізоляція рятує, а ідентичність - умовний конструкт, і як ми визначаємо себе щодо небезпечних нашому життю ситуацій, і кого відтак оцінюємо як джерело небезпеки.

“Ким ми станемо: штучний інтелект як краща версія нас”

18 вересня о 18:00 - 19:00 “Куншт” організовує дискусію про штучний інтелект. Микола Максименко та Оксана Брошнівська спілкуватимуться про те, чи домінує ШІ над світом, що таке людська свідомість і чи можна створити її аналоги.

“Комунікативне самовизначення у глобальному світі”

18 вересня о 19:00 - 20:30 відбудеться дискусія про самовизначення та комунікацію у сучасному світі. Що є комунікація та чому, все розуміючи, ми дуже часто не здатні розуміти іншого? Чому людям різних ідентичностей важко чи навіть неможливо зрозуміти один одного? Що є істина за доби постправди? Як комунікація перетворюється на домінацію та насилля і гібресію? На ці та інші питання шукатимуть відповіді філософи з Інституту філософії НАН України Євген Бистрицький, Сергій Пролеєв та Роман Зимовець. Організатором заходу є “Клуб творчої філософії”.

“Вишивані маски: як нас визначають писані й неписані дрес-коди?”

18 вересня о 19:00 - 20:30 відбудеться дискусія за участі Лариси Денисенко, Майї Тульчинської, Зої Звиняцьківської та Марти Госовської. Спілкуватимуться про соціальні взаємодії, які розпочинаються зі зовнішнього вигляду чи іміджу, поговорять про те, як змінюються дрес-коди під впливом соціальних катаклізмів та чи можна з першого погляду впізнати “свою” людину.

Читання “Література крізь кордони”

18 вересня о 19:00 - 20:30 Алім Алієв влаштує літературні читання. Подію організовує “Кримський інжир” та Кримський дім.

Зустріч із лауреатом Гонкурівської премії Ніколя Матьє

19 вересня о 12:30 - 13:30 Французький інститут в Україні запросить до розмови лауреата Гонкурівської премії Ніколя Матьє. Учасниками події стануть також Ірина Славінська та Валентина Стукалова. Гонкурівська премія — французька літературна премія, яку присуджують авторам на знак відзначення прозових творів, написаних французькою мовою. Ніколя Матьє отримав відзнаку 2018 року за роман “Діти їхні”, де описано життя людей у провінційному шахтарському містечку на сході Франції.

“Іслам у Східній Європі: традиція поміркованості”

19 вересня о 13:00 - 14:00 відбудеться дискусія про світоглядне підґрунтя ісламу, яке присутнє в українській культурі. Алім Алієв та Михайло Якубович міркуватимуть про те, як поставав і розвивався ісламський субстрат на теренах Східної Європи, як це вплинуло на літературу, філософію, суспільне життя та світогляди всіх учасників процесу.

“У болях і в здоров’ї: яка роль романтичних стосунків під час катаклізмів?”

19 вересня о 17:00 - 18:30 влаштують дискусію про життя під час пандемії коронавірусу. Володимир Бєглов, Борис Херсонський, Гаська Шиян, Романа Романишина, Андрій Лесів та Альгерд Бахаревич роздумуватимуть, як реагують на катаклізми люди з постійними партнерами та самотні люди, чи визначає у таких ситуаціях нашу поведінку родинний статус, чи змінюються наші почуття та що взагалі знати бути в шлюбі у сучасному світі.

“Ніч поезії та музики”

Із 21:00 19 вересня та до 02:00 20 вересня відбудеться традиційна для книжкового форуму “Ніч поезії та музики”, хоч цього разу і в форматі онлайн. Організовують подію фестивалі Respublica, Версополіс, Національне Бюро програми ЄС Креативна Європа в Україні та Британська Рада. На нічні розваги запрошені: гурти The Unsleeping і Ofliyan, Kurs Valüt, Шевченко Анастасія (Стасік), Вукушич Дебора, Джаррет Кейс, Габерланд Таня, Айворі Гелен.

“Листи з-за ґрат. Письменницький правозахисний марафон”

20 вересня об 11:00 Український ПЕН і “Центр громадянських свобод” влаштують традиційний правозахисний марафон. До участі запрошені: Ігор Козловський, Сергій Жадан, Емінє Джеппар, Ґульнара Бекірова, Станіслав Асеєв, Андрій Курков, Ада Роговцева, Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв, Джамала, Іванна Сахно, Андрій Хливнюк.

Дискусія “Жінка. Війна. Книга”

20 вересня о 13:00 - 14:30 охочих запрошують до дискусії про жінок, які пішли на війну - волонтерок, стрільців, снайперок, артилеристок, командирок, кухарів, медиків та військових журналісток із АТО. Також це - мешканки прифронтових міст та сіл, матері та дружини. Єлізавета Гончарова, Тамара Горіха-Зерня, Валерія Бурлакова, Оксана Чорна та Юлія Ілюха поговорять про книги, які пишуть ці жінки та в яких пишуть про них, які головні наративи жіночої воєнної літератури і якою постає українська жінка на сторінках цих видань, а також про ґендерну рівність у армії.

“Українська ілюстрація за межами України”

20 вересня о 14:00 - 15:30 відбудеться дискусія від Ірини Черняк, Кирила Ткачова та Євгенії Гайдамаки про вихід українських книжок за межами країни та співпрацю українських дизайнерів та ілюстраторів із іноземними замовниками. Чим відрізняється книжковий ринок тут і там, у чому особливість співпраці з видавництвами Сходу та Заходу - провідні теми розмови.

“Як нагодувати диктатора. Розмова з Вітольдом Шабловським та Андрієм Боднаром”

20 вересня о 13:00 - 14:00 Польський інститут у Києві влаштує розмову Вітольда Шабловського та Андрія Боднара. Останній здійснює переклади польських та англійських авторів, а Вітольд Шабловський - знаний польський репортер, який висвітлює діяльність диктаторів. 2020 року у “Видавництві Старого Лева” вийшов переклад його книги “Як нагодувати диктатора. Саддам Хуссейн, Іді Амін, Енвер Ходжа, Фідель Кастро і Пол Пот”.

Щоденники ув’язнення: розмова з Олегом Сенцовим

20 вересня о 14:30 - 15:30 усі охочі можуть поспілкуватися із Олегом Сенцовим, українським кінорежисером, сценаристом і письменником, який пережив затримання російськими окупантами та ув’язнення у Москві. 2020 року у “Видавництві Старого Лева” вийшло друком два переклади його книг - “Другу також варто придбати” і “Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки”.

“Бабця під сорок, хлопчик за тридцять: як старіють стратегії віку?”

20 вересня о 18:00 - 19:30 влаштують дискусію про ейджизм та ставлення до чужого й свого віку, віку жіночого й чоловічого. Побутовий та системний ейджизм загострився в умовах пандемії, коли в зоні ризику опинилися старші люди, а носіями вірусу були переважно молоді люди. Це був також конфлікт відповідальностей: хто про кого має піклуватися. Галина Вдовиченко, Олександр (Фоззі) Сидоренко, Катерина Бабкіна, Наріман Алієв та Марк Лівін обговорять як ми ставимося до молодості, чи визначає нас вік і чи варто жити швидко.

“Просто діти: розмова Патті Сміт і Юрія Андруховича”

20 вересня о 20:00 - 21:00 Юрій Андрухович поспілкується з легендарною Патті Сміт. Патті (Патриція Лі) Сміт - американська співачка, поетеса та композиторка, відома насамперед як “панк-поет-лауреат” і “хрещена мати панк-року”. 2007 року її ввели до Зали слави рок-н-роллу. Народилася 1946 року в Чикаго (США), навчалася у бруклінському відділенні мистецького Інституту Пратта, а потім зустрілася із Робертом Меплторпом і з цього моменту почалися її бурхливі пригоди юності. Усі цікавинки - від нових знайомств, одружень та творчості до жебрацького життя на Мангеттені вона описала у своїх спогадах Just Kids ("Просто діти"), що вийшли друком 2010 року. В Україні цю книгу видали у перекладі О. Гладково у видавництві Vivat 2019 року.

Читайте також: 6 книг із рецептами смаколиків, які стануть у нагоді на кухні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #Book Forum Lviv #книжковий форум Львів #афіша подій
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...