• Головна
  • Львів на карантині: "Місту Лева" сьогодні виповнилося 764 роки, - ФОТОЗВІТ
16:59, 2 травня 2020 р.
Надійне джерело

Львів на карантині: "Місту Лева" сьогодні виповнилося 764 роки, - ФОТОЗВІТ

Львів на карантині: "Місту Лева" сьогодні виповнилося 764 роки, - ФОТОЗВІТ

Щороку Львів відзначає День міста у першу неділю травня, але цьогоріч через пандемію коронавірусу свято перенесли.

Тим часом редакція 032.ua вітає рідне місто з 764 Днем народження і пропонує подивитися, як виглядають вулиці Львова сьогодні.

Довідково: Львів зараз найбільше місто Західної України, що протягом багатовікової історії було, і є нині, науковим, культурним та національним центром регіону.

В найдавніші часи Львів був столицею Галицько-Волинської держави, згодом — адміністративний центр Руського воєводства, автономного Королівства Галіції і Лодомерії. А в 1918 році став містом-центром Західною Українською Народною Республікою (ЗУНР).

Після захоплення Галичини Польщею Львів став центром однойменного воєводства. З початком Другої світової війни був окупований Червоною армією, а 1941 року — вермахтом. 1939 року включений до Радянського Союзу. Від 1991 року — адміністративний центр Львівської області Незалежної України.

Історія заснування. Історики встановили, що на місці сучасного Львова, зокрема на  ще у V столітті жило поселення. Як припускають історики, навколишні землі належали до племінного утворення білих хорватів. Згодом за них змагалися Великоморавське князівство, Краківське князівство, поки у 981 році, за свідченням Нестора Літописця їх було приєднано до Русі Володимиром Святославичем, який збудував свій форпост — град Володимир (тепер Володимир-Волинський). Після 1084 року на частині земель Волинського князівства утворилося Галицьке, до якого відійшли поселення, що стали зародком Львова.

Дату першої згадки про місто за радянського періоду виводили на підставі опису пожежі столичного міста Холма у Галицько-Волинському літописі, котра відбулася орієнтовно навесні 1256 року:

« … І коли Данило і Василько збиралися до бою з татарами, трапилося таке, як кара за гріхи. Зайнявся Холм через окаянну бабу, і полум'я було таке, що з усієї землі було видно заграву, також і зі Львова по Белзьких полях, бо сильним було полум'я пожежі. »

Засновником міста традиційно вважають галицького князя Данила Романовича, хоча жодне джерело не дає підстав для такого твердження. Л. Войтович на основі білорусько-литовських літописів і авторів XVI–XVIII ст. стверджує, що місто заклав Лев Данилович.

Читайте також: У парку імені Івана-Павла ІІ на Сихові зацвіли сакури, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #карантин #День народження #День міста
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Добірка тематичних фотографій з вулиць, парків Львова, пам'ятників і скульптур, вуличне життя місця, цікаві локації для селфі, історія у фотографіях, поради куди піти для львів'ян і туристів.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...