• Головна
  • Чи безпечна анестезія при лікуванні зубів розповів львівський стоматолог
13:21, 8 квітня 2020 р.
Надійне джерело

Чи безпечна анестезія при лікуванні зубів розповів львівський стоматолог

Багато людей зверталися до стоматолога, одне з ключових питань, яке турбує пацієнтів під час лікування зубів - чи буде виникати біль, але завдяки розвитку медицини є способи безболісної процедури. 

Львівський лікар-стоматолог Віталій Рибко у коментарі кореспондентці 032.ua розповів, коли потрібна анестезія в стоматології, які види її застосовують та коли не варто використовувати знеболювальне. 

Фото: Віталій Рибко / надав для 032.ua

Фото: Віталій Рибко / надав для 032.ua

Віталій Рибко зазначає, що страх перед стоматологічним кріслом зароджується у пацієнтів як з дитинства, так і в дорослому віці, для цього достатньо лише одного “болючого” візиту до дантиста, але завдяки знеболювальному цей страх долається. 

Коли потрібна анестезія

За словами стоматолога, анестезія необхідна переважно на старті лікування після постановки правильного діагнозу. На практиці рідко доводиться використовувати загальний наркоз, який ще називають “стоматологія уві сні”.

Він зауважує, що у повсякденній роботі дантисти використовують місцеве знеболення, коли локальна чутливість тканини втрачається або суттєво знижується. Знеболюють залежно від серйозності процедури - інколи невелику ділянку навколо зуба, а буває половину щелепи. Є випадки, коли пацієнти просять колоти знеболювальне лише заради самозаспокоєння. 

У стоматології основним типом анестетика є хімічний. Він блокує нервові імпульси, які перестають надходити до головного мозку, тому і виникає відчуття "відсутності" знеболеної ділянки. Місцева анестезія свого часу стала революцією в стоматології, тяжко уявити ситуацію, з якими муками стикалися пацієнти, коли їм "наживо" потрібно було видаляти зуб.

Особливо знеболювальне допомагає у лікуванні зубів дітей, бо їм зазвичай набагато важче контролювати свою реакцію на нестерпний біль, ніж дорослим.

Про види анестезії 

  • Аплікаційна або поверхнева знеболення невеликої ділянки слизової оболонки рота за допомогою спрею або мазі, зазвичай використовується перед уколом голки;
  • Інфільтраційна глибше знеболення слизової оболонки або кількох зубів за допомогою ін'єкції спецрозчину. На верхній щелепі використовується для знеболення 1-2 зубів та слизової навколо них, на нижній лише для знеболення слизової оболонки;
  • Провідникова знеболення великих ділянок слизової оболонки та зубів, особливо нижньої щелепи, введенням анестетика в нерв через шприц. При цьому, нерв "блокується" й тимчасово зупиняється подача нервових імпульсів по ньому;
  • Інтралігаментарна знеболення одного зуба та слизової навколо нього у дітей, для цього вводиться анестетик шприцом у ясна біля зуба.

Коли не варто застосовувати знеболювальне

  • при підвищеній індивідуальній чутливості на анестетик;
  • при гострих серцево-судинних захворюваннях;
  • при цукровому діабеті важкого ступеня;
  • при бронхіальній астмі;
  • при печінковій недостатності;
  • при лікуванні зубів у дітей до 4-ох років.

Віталій Рибко зауважує, що попри наявність протипоказань, які можуть відрізнятись залежно від дієвої речовини анестетика, місцева анестезія у стоматології є безпечною та ефективною, тому стоматологи підбирають таке знеболювальне, на яке організм конкретного пацієнта не проявляє алергічні реакції, для цього проводить тест на індивідуальну чутливість до препаратів.

Нагадаємо, раніше львівський лікар-стоматолог відповів на актуальні питання, розвіяв міфи про догляд за зубами та розповів про секрети ефективної чистки зубів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #стоматолог #лікування_зубів #анестезія #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...