• Головна
  • Ті, хто мали б захищати, дають дозвіл на руйнацію, - .Косів
18:03, 1 лютого 2013 р.

Ті, хто мали б захищати, дають дозвіл на руйнацію, - .Косів

У Львові на пр.Свободи, 16-18 заливають бетонний фундамент.

Нагадаємо, як повідомляли раніше в управлінні охорони історичного середовища ЛМР, там мають намір під виглядом літнього майданчика встановити павільйон вздовж єдиного збереженого фрагменту середньовічного міського оборонного муру XIV ст. та колегії і костелу єзуїтів, що є пам’ятками архітектури національного значення та внесені до Списку Світової Спадщини ЮНЕСКО.

«Унікальна та висока естетична цінність цих архітектурних споруд, що визнана світовою спільнотою та повинна бути належно експонована, закривається будівлею з сандвіч-панелей, металу та скла. Влаштування глухих засклених конструкцій на центральному проспект міста впритул до пам’ятки архітектури – оборонної стіни, школи, храму, - на території Ансамблю ЮНЕСКО не відповідає національним та міжнародним пам’яткоохоронним вимогам», - розповідає Лілія Онищенко.

«До вівтаря храму залили фундамент. Такого у Львові не зробила жодна окупаційна влада за  всю історію, а сьогодні роблять, так звані, бізнесмени і люди, які працюють у Міністерстві культури України. Це варварство, бо проти волі громади міста Львова, проти думки управління охорони історичного середовища є підписи чиновників з Києва, які дозволяють ці безчинства.

Ми також знаємо позицію Митрополита католицької церкви Владики Ігоря Возьняка, позицію священників, і вона не може бути інакша: не можна ресторан прибудовувати до вівтаря храму. Також є пам’яткоохоронна сторона, бо це пам’ятка національного значення, далі є школа, і оборонний мур, і він є закритий, забудований. Ми знаємо дуже багато прикладів, що далі відбувається, коли заливаються фундаменти. Ще новітнє варварство, яке сьогодні відбувається у Львові.

Зупинити це може Держархбудконтроль, який є у державному підпорядкуванні. У міста його забрали кілька років тому, і бачимо, що зараз твориться. Є випадок на вул.Петлюри біля церкви Усіх святих українського народу, де неподалік будують величезний будинок, скандал на Новому Львові, на вул.Лисенка.

Це тепер повноваження держави.

З точки зору пам’яткоохоронного законодавства, Міністерство культури, відповідні департаменти, тобто ті, хто мали б захищати, дають дозвіл на таку руйнацію. Звичайно, будуть звернення до правоохоронних органів, до прокуратури – це те, що ми можемо робити», - зазначив заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів.

«Вони дійсно мають погодження найвищих органів охорони культурної спадщини щодо будівництва всесезонного майданчика, але якщо воно буде збудовано, то ми не зможемо це демонтувати. Ми матимемо біля єдиного вцілілого фрагменту міського оборонного муру нову будову, яка цілком закриє пам’ятки архітектури, які б мали бути належно експоновані. І тут би міг бути літній майданчик, але звичайні парасольки і без будівель», - розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Як зазначив адміністратор ресторану «Вежа крамарів» Андрій Кіндзельський,  тут буде літній майданчик і всі роботи відбуваються в межах чинного законодавча і без відхилень від погодженого проекту. «За дозволами ми зверталися першочергово до міської влади, але там нас не почули. Ми звернулися в обласну владу і звернулися в Міністерство культури України», - зазначив Андрій Кіндзельський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,05
EUR
42,99
43,03
PLN
9,87
9,91
Оголошення
live comments feed...