• Головна
  • У Львові в політичній в’язниці КҐБ звучатимуть вірші політв'язнів
16:02, 31 січня 2013 р.

У Львові в політичній в’язниці КҐБ звучатимуть вірші політв'язнів

3 лютого, у стінах політичної в’язниці №1 Західної України, де сьогодні Національний музей «Тюрма на Лонцького», митці та гості читатимуть вірші відомих українських поетів-політв’язнів Василя Стуса та Ірини Калинець. Про Стуса та Калинець також розповідатимуть їхні сучасники та колеги. 

У Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» відбудуться «Стусівські читання», присвяченні пам’яті Ірини Калинець. Захід охоплюватиме демонстрацію фільмів та мистецького гепенінгу, камерне музикування, акторську декламацію та рецитацію усіма охочими віршів поетів однієї естетичної орбіти — Василя Стуса й Ірини Калинець, об’єднаних спільністю доль радянських політв’язнів та діячів українського правозахисного руху. Гостям презентують нове 8-томне видання творів Ірини Калинець.

Спогадами про Василя Стуса та Ірину Калинець ділитимуться їхні знайомі із кола львівської інтелігенції.

 

Нагадаємо, що дисидент Ірина Калинець, яка була ув’язнена в Тюрмі на Лонцького, була одним із ініціаторів створення музею у 2009 році та до своєї смерті (31 липня 2012 року) очолювала Наглядову раду музею. 

Варто зауважити, що 4-5 грудня Національний музей «Тюрма на Лонцького» відвідали, зокрема, Генеральний секретар Світового конгресу українців Стефан Романів і виконавчий директор Ліги українців Канади Борис Потапенко.

Гості були до глибини душі зворушені побаченим у колишній слідчій в’язниці «на Лонцького»: «Експозиція дуже вражає. Це не просто озирання в минуле з погляду теперішності, а відкрита пересторога: історію, якою б болючою вона не була, слід досліджувати, вивчати і знати, щоб не повторилося те страхіття», – сказав Борис Потапенко в інтерв’ю для фільму, що його в музеї «Тюрма на Лонцького» знімає відомий український кінодокументаліст Віталій Загоруйко.

Сучасний стан таких закладів, як архіви та музеї України, недарма турбує громадськість, яка воліла б бачити їх більш відкритими майданчиками для суспільних дискусій про минуле.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...