• Головна
  • Що потрібно знати про лазерне різання металів
Новини компаній
09:00, 21 січня 2020 р.

Що потрібно знати про лазерне різання металів

Новини компаній

Розкрій металу — найважливіший технологічний процес, без якого неможливо уявити багато галузей промисловості. Сьогодні одним з найбільш популярних методів обробки є лазерне різання. Цей спосіб дозволяє працювати як з листовим металом, так і трубами, кутами, а також різними фігурними елементами і здійснювати завдання будь-якої складності. 

wZxRDaEbVxEkf5RXsVoH4RR1NbnFt-MPJyM2iJ3Ynsu-Y3jJr9F5MFOdAb8osbuYE2Lg97bf38xWjX-2HTa3Xi3K2tjQxKXMB7ATUeBSg_eacWOhLhXQT1eERRQFByC1Q4VmwOPA

Технологія лазерного різання: що треба знати?

Лазерний промінь має унікальні властивості — спрямованість, монохроматичність і когерентність. Таким чином завдяки постійній щільності і довжині світлової хвилі добитися фокусування промення на порівняно невеликій ділянці вийде за допомогою не складній оптичній системі. Верстати для лазерного різання відносно невеликі, завдяки чому їх можна встановити навіть в офісі і квартирі. При цьому потужність устаткування досить висока. Технологія лазерного різання полягає в наступному. Лазер, утворюючи на заготовці точку за рахунок сильного нагріву доводить матеріал до точки плавлення. В цей же час в зону обробки подається газ під тиском, який видаляє розплавлений метал. Також газ сприяє охолодженню кромок. Щільність потужності лазерного випромінювання підбирається залежно від оброблюваного матеріалу і товщини заготовки.

Участь людини в цьому процесі мінімальна. За допомогою лазерних верстатів можна вирізувати абсолютно різні елементи, навіть фігури складної форми. Але щоб устаткування "зрозуміло", що саме необхідно зробити потрібно 2 типу ПЗ — графічний редактор, а також програми для безпосереднього управління установкою. За допомогою спеціальної програми для креслення створюється ескіз деталі. Далі оператор виставляє потрібні параметри залежно від характеристик матеріалу. Сучасне устаткування оснащені голівкою, яка може обертатися під будь-яким кутом, що дозволяє здійснити різання на об'ємних деталях, а не тільки на плоских листах. Це значно розширює сферу застосування цього методу. Таким чином сьогодні його використовують не лише в промисловості, але і для малого бізнесу і навіть хобі. 

Який метод обробки металу кращий?

Вже далеко позаду часи, коли розкрій здійснювали за допомогою ручного інструменту. Сучасні технології дозволяють добитися високої якості різа, швидкості і автоматизації процесу. Найбільш популярними методами різання сьогодні є плазмова, гідроабразивна і лазерна обробка. Кожен з методів має свої переваги і недоліки. Наприклад лазер може працювати з невеликою товщиною металу (як правило не більше 30 мм), тоді як плазмове різання дозволяє зробити розріз глибиною до 100 мм, а гідроабразивна — до 400. При цьому точність лазерної обробки найвища і складає 0,02 - 0,05 мм, для плазмової ця характеристика знаходиться в межах від 0,1 про 0,5 мм. Також в останньому випадку можлива деформація матеріалу. Тоді як лазерне і гідроабразивне різання проходять практично без деформації. І ще один плюс використання лазера — універсальність, цей спосіб дозволяє працювати практично з усіма матеріалами, а ось плазмовій обробці піддається тільки струмопровідні (метал).

Чому вибирають лазерне різання? 

Це новітній спосіб обробки металу, який швидко набув популярності, незважаючи на високе енергоспоживання. А все завдяки ряду переваг: 

  1. Можливість працювати з будь-якими матеріалами, а також готовими деталями, незалежно від способи їх виробництва — штампування, литво.

  2. Такій обробці можна піддавати навіть дуже крихкі метали і елементи, адже заготівля не випробовує механічного впливу і не контактує з різальним інструментом. 

  3. Отримана деталь не вимагає додаткової обробки, такої як шліфовка і обточування. Усі кромки ідеально гладкі і рівні. 

  4. Мінімальна зона термічного впливу, завдяки чому відсутні деформації виробу в результаті нагріву. 

  5. Висока швидкість. 

  6. При виробництві невеликих партій металевих деталей лазерне різання здатне замінити такі технологічні процеси як штампування і литво. 

  7. Мінімальна кількість відходів.

  8. Висока точність, що дозволяє працювати з фігурами будь-якої складності. 

Правда цей спосіб має і деякі недоліки. До них відноситься високе споживання енергії, а також обмеження по товщині металу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...