• Головна
  • Де скупатись у водоймі на Водохреща у Львові та поблизу нього, - МАПА
09:26, 13 січня 2020 р.
Надійне джерело

Де скупатись у водоймі на Водохреща у Львові та поблизу нього, - МАПА

19 січня в Україні традиційно відзначають християнське свято, яке завершує різдвяно-новорічний цикл - Водохреща, або як його ще називають - Йордан. Вважається, що у цей день освячена вода набуває цілющої сили і якщо в ній скупатися, то хвороби відступлять на увесь рік.

Для тих, хто хоче “поморжувати” і скупатись у відкритій водоймі на Водохреща у Львові або Львівській області, кореспондент сайту 032.ua підготував добірку найпопулярніших місць, де не потрібна доплата за купіль. Зазначимо, що не варто пірнати в крижану воду без належної попередньої підготовки та змушувати до цього дітей.

За звичаєм, українці взимку стрибають в ополонки на ставках чи озерах, але останніми роками у січні доволі тепло. Так, синоптики прогнозують на 19 січня від -3 до +4 градусів за Цельсієм. Організатори тематичних подій на Йордан ще не впевнені, чи будуть їх влаштовувати цього року, з огляду на температуру повітря, але це не завадить мешканцям Львівщини при великому бажанні таки скупатись у освяченій водоймі, просто без льодового покрову.

“Горіховий гай”

Горіховий гай, фото Андрія Породка

Однією з найпопулярніших купелей на Йордана відбувається у “Горіховому гаю”. У парку облаштовують зони обігріву, місця з гарячими напоями, спуск до ополонки, музичний супровід події. Адреса: вул. В.Великого, 14а.

Погулянка

Водохреща на Погулянці, фото Туристичного клубу "Манівці"

Користується популярністю на Водохреща і озеро біля Центру творчості дітей та юнацтва Галичини “Погулянка”. Зазвичай, організовані купання тут влаштовує туристичний клуб “Манівці”. Цього року святкування відбуватимуться з 12:00 до 17:00, хоч і без снігу, але з ватрою, біля якої можна обсохнути після купання. До співпраці запрошують волонтерів, які би чергували та слідкували за безпекою на озері. Адреса: вул. Вахнянина, 29.

Винники 

Водохреща у Винниках, фото "Винниківський вісник"

Попри те, що “Винниківське озеро” уже недоступне для відвідувачів, місцеві мешканці продовжують йорданські традиції. Так, винниківчани облюбували озеро на вулиці Шевченка, де за традицією проводять загальноміську молитву, освячують воду і приступають до купання в ополонці. Адреса: вулиця Шевченка, Винники.

Брюховичі

Ополонка на Водохреща, фото ілюстративне

Водойми у Брюховичах також приваблюють “моржів” на 19 січня. За традицією, тут влаштовують купання на озері №1. Адреса: вул. Курортна, 20а, озеро №1, Брюховичі.

Раковець

Forum Lvivport, Раковець

Часто львів’яни їдуть купатися в ополонці до джерела у Раковці, яке відоме на всю Україну цілющими властивостями. Люди переконані, що вода вилікувала від недуг багатьох відвідувачів. Добратися до Раковця найзручніше власним ходом по трасі Київ - Чоп у напрямку Стрия. З Автовокзалу на вулиці Стрийській у Львові можна також сісти на автобус №288, який курсує через Раковець.

Лисиничі

032.ua, Лисиничі

Щороку Водохреща відзначають і у лісі в Лисиничах, де облаштовують спеціальний басейн із джерельною водою. Для відвідувачів створили місце, де можна переодягнутися. Доїхати до Лисиничів можна автобусами №29, 23, 217А зі Львова.

Левандівське озеро

Левандівське озеро, фото 032.ua

Левандівське озеро, фото 032.ua

Мікрорайон Левандівка у Львові може похвалитися наявністю досить великого озерця з невеликим парком навколо. Влітку у водоймі плавають лебеді, а взимку місцеві мешканці “моржують” на Йордан. Тут немає додаткових засобів безпеки та зручностей, тож пірнати в ополонку доведеться на свій страх і ризик.

Парк культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького

фото: Діана Кормухіна, "Львівська пошта"

У Львівському парку культури також є невелике озеро, у яке без особливих дозволів та мір безпеки полюбляють стрибати місцеві мешканці-екстремали. Випробовувати долю таким чином редакція 032.ua все ж не рекомендує.

Яворівський національний природний парк

Яворівський НПП

Яворівський НПП

На території Яворівського НПП щороку влаштовують Йорданське святкування у селі Верещиця, де часто проводять і тематичні забави та концерти.  Добратися туди можна зі Львова від Янівського цвинтаря громадським транспортом, який курсує щогодини з 6:50 до 19:50. Втім, як розповіли 032.ua працівники Парку, цього року тут можуть і не влаштовувати купелі на Водохреща. Наразі уточнюється інформація щодо проведення події.

Солуки

Солуки, фото надав полковник Віталій Провозін

У селі Солуки на Яворівщині також зазвичай відзначають Водохреща з урочистостями, водосвяттям, купелем, козацькими забавами з частуванням та концертною програмою. Особливістю святкувань є те, що до них долучаються українські військові та запрошені з-за кордону партнери, зокрема, десантники 80-ї ОДШБр.

Читайте також: Перемоги 2019 року: що хорошого зробили у Львові за 12 місяців

Повне або часткове копіювання або передрук матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #Водохреща #ополонка #купання #Йордан
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...