• Головна
  • Гучні скандали, провали та розчарування у Львові за 2019 рік
12:06, 13 січня 2020 р.
Надійне джерело

Гучні скандали, провали та розчарування у Львові за 2019 рік

Розпочався новий рік, а значить саме час підбивати підсумки попереднього року, зважувати, що було вдалим, а що - не дуже і куди слід рухатись далі.

Раніше редакція сайту 032 розповідала про головні кадрові зміни у Львові та області, а зараз пропонуємо згадати скандальні, курйозні та провальні ситуації, які принесли одні лише розчарування мешканцям міста.

Е-квиток

Е-квиток, фото з відкритих джерел

Мабуть, одним із найбільших очікувань і, як наслідок, розчарувань львів’ян був електронний квиток, про який багато говорили чиновники різних рівнів упродовж цілого року, але який так і не почали впроваджувати у громадському транспорті міста. Натомість, знову почали вести розмови про можливе підняття тарифів на проїзд як у електротранспорті, так і в автобусах Львова.

Подорожчання вартості проїзду

Громадський транспорт, фото з відкритих джерел

На другому місці серед скандальних ситуацій - раптові ідеї підвищення вартості проїзду в автобусах Львова до 8 гривень, а в трамваях і тролейбусах - до 6 гривень (якщо купувати заздалегідь) і 7 гривень (якщо купувати у водія). Наразі у мерії запевняють, що поки що тарифи залишаться звичними, а пільговиків і надалі перевозитимуть безкоштовно.

Сміттєпереробний завод

Сміттєпереробний завод, візуалізація ЛМР

Уже кілька років поспіль у Львові ніяк не можуть почати будувати такий потрібний громаді сміттєпереробний завод. З одного боку, у Львова є критична потреба почали переробляти сміття, з іншого - львів’яни не довіряють владі та переконані, що завод будуватимуть з порушенням. Тим часом, у місті досі не налагодили систему сортування сміття, яка хоч і є на папері, але не дуже добре працює по факту: більшість львів’ян досі не навчилась відділяти ТПВ.

Скандал з каплицею на Двірцевій

Каплиця на Двірцевій, фото Дем'ян Данилюк

Упродовж 2019 року відбулась позитивна річ - відремонтували одну частину площі Двірцевої, що веде до Головного залізничного вокзалу. Але й тут не обійшлось без скандалу: скульптуру “Пальма Мерцалова” при вході на вокзал демонтували, а на її місці почали зводити каплицю. Коли громадськість обурилась, “пальму” повернули на звичне місце, але так і не змогли пояснити, що там робила каплиця.

Скандальні будівництва

Стрийський парк, забудова, Назар Леб'як

Стихійна забудова, яка часто ведеться з порушеннями, уже давно є однією з проблем міста, що розчаровує львів’ян. Варто згадати лише кілька прикладів, щоб зрозуміти, наскільки все погано: будівництво у Стрийському парку (на вул. Уласа Самчука, 16 знесли пам’ятку архітектури, щоб звести новобудову; у “Сенсотеці” зробили невдалий ремонт, а також замалювали мурал студентів на закинутому павільйоні); видача дозволів на спорудження 72-метрового готелю “Хілтон” і на будівництво готелю на Дорошенка…

Садовий пішов у президенти

Садовий, фото з відкритих джерел

У 2019 році багаторічний очільник Львівської міськради Андрій Садовий вирішив подати свою кандидатуру на пост президента Україна. Десь за місяць до виборів, щоправда, міський голова відкликав свою кандидатуру на користь іншого політика, але львів’ян ця ситуація все одно обурила.

Ремонт Замарстинівської

Замарстинівська, фото ЛМР

І знову межова ситуація: з одного боку, у місті нарешті взялися ремонтувати одну з найгірших вулиць, з іншого - як завжди, все вийшло з-під контролю і відкрити Замарстинівську до кінця 2019 року так і не вдалося з технічних причин: старі аварійні будинки опинились під загрозою руйнації, не сприяв ремонтникам і місцевий гливкий ґрунт.

Ремонт сесійної зали у ЛМР

Сесійна зала ЛМР, візуалізація міськради

Орієнтовно за 10 мільйонів гривень у Львові планують відремонтувати сесійну залу у міській раді, зробити її більш комфортною (з новою підлогою, системою опалення та кондиціонування) і відновити історичний вигляд. Громадськість обурив цей факт, оскільки на думку мешканців, у місті є більш нагальні питання, які можна було б вирішити за 10 мільйонів.

Справа Димінського

Димінський, фото з відкритих джерел

У серпні 2017 року на Львівщині сталася смертельна дорожньо-транспортна пригода, у якій фігурує олігарх Петро Димінський. Його звинувачують у тому, що в момент зіткнення, Димінський перебував за кермом і спричинився до загибелі 31-річної жінки. Вже понад 2 роки ні прокуратура, ні слідство не можуть дати ради з бізнесменом, який втік за кордон та навіть продав частину свого бізнесу у Львові (телеканал ZIK). Справа дуже складна: кілька разів фігуранта то арештовували, то звільняли з-під арешту. Влітку 2019 року адвокат Димінського вимагав закрити справу, а коли прокуратура відмовилась ще раз пішов із цим питанням до суду, який постановив повторно розглянути це питання.

Реклама спідньої білизни у Палаці Потоцьких

Торік у епіцентр суспільної уваги потрапила і пам’ятка архітектури 18 століття - Палац Потоцьких, через зйомки білизни у одному з залів будівлі. Частину львів’ян така ситуація вкрай обурила, тоді як інші почали жартувати на цю тему й порівнювати все, що відбувається із епізодом популярного серіалу “Гра престолів”.

Підозра Садовому

Садовий, фото з відкритих джерел

21 листопада представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосили підозру меру Львова Андрію Садовому та іншим чиновникам ЛМР підозру у зловживанні владою по справі будівництва індустріального парку в Рясному. Правоохоронці вимагали заставу для відповідача у розмірі 50 млн грн, але суд призначив лише 1 млн 56 тис. грн, а в кінцевому результаті ВАКС скасував заставу взагалі.

Фонтан Кульбаба

Фонтан "Кульбаба", 032.ua, FacebookФонтан "Кульбаба", 032.ua, FacebookФонтан "Кульбаба", 032.ua, FacebookФонтан "Кульбаба", 032.ua, Facebook

2019 року в центрі Львова розпочали ремонт і демонтували конструкцію фонтану “Кульбаба”, що викликало неабиякий резонанс серед мешканців Львова. Одні переконували, що скульптура авторства Олега Микити, голови Львівської обласної організації Національної спілки художників України варта уваги та збереження, інші вимагали відновити “Світязянку”, яка прикрашала це місце ще до приходу більшовиків, розробники ж проекту вирішили облаштувати тут “сухий” фонтан. Коли почались розкопки у цьому місці, археологи знайшли рештки давнього храму, і тому всі роботи з облаштування досі призупинені.

Фонтан перед Оперним театром

Візуалізація фонтану перед Оперним, ЛМР

Чотири роки у Львові не могли розпочати встановлення “сухого” фонтану біля Оперного театру, який місту дістанеться задарма. Благодійний фонд “Сокар-Благо”, який запропонував зробити такий подарунок місту Львову ще 2015 року, власним коштом буде робити реконструкцію. Сама ідея реконструкції водного об’єкта - суперова, але те, як її реалізують, бюрократична сторона питання - просто сором.

Перехід на Соборній

Перехід на Соборній, Фейсбук "Гарячої лінії міста Львова"

У листопаді 2018 року на площі Соборній у Львові “КамАЗ” на смерть збив жінку на переході, після чого у місті вирішили його ліквідувати. Уже в лютому 2019 року, згідно з рішенням міської комісії з безпеки дорожнього руху, розпочали демонтаж, а за кілька годин повернули все як було, за вказівкою тієї ж таки комісії. Ситуація викликала жваве обговорення в соцмережах та показала наскільки неузгодженими бувають рішення людей при владі.

Знищення мозаїки “Море і Риби”

Мозаїка "Море і риби", фото ГО "Зручне місто"

У липні 2019 року ТзОВ “Компанія Ріел-Естейт Груп”, яка мала реконструювати магазин “Океан” на вул. Володимира Великого, знесла унікальну мозаїку авторства Володимира Патика.  Дії забудовника викликали неабиякий скандал у Львові й поза його межами, у мерії заявили про готовність скасувати усі містобудівні умови й обмеження для підприємця, але врешті пішли на “мирову”. Компанія зобов’язалась власним коштом відновити мозаїку та віддати частину оновлених приміщень місту. 

Ночівля стоматологів у мерії

Пікет стоматологів, фото 032.ua

Працівники комунальних медичних закладів у Львові вже давно вимагають у влади належних умов праці, тож нікого не здивувало, що стоматологи 3-ї комунальної поліклініки вийшли на пікет з вимогою виплатити заборгованості по зарплаті. Коли їхніх вимог не почули, стоматологи вирішили заночувати у міській раді.

“Міс Львів” оскандалилась

Наталія Балюх, фото з відкритих джерел

Цього року з’ясувалося, що “Міс Львів 2018” Наталія Болюх частенько їздить до країни-агресора Росії та “дружить” з місцевим чиновником. Після того, як ця інформація стала відома громадськості, жінка не посоромилась розповісти пропагандистському російському телеканалу, як її “переслідують українські націоналісти”.

Гомофобія у школі

Вчителька християнської етики в одній із шкіл на Сихові дозволила собі навесні 2019 року гомофобські висловлювання на уроках. Учениця зняла багату на епітети промову на відео та виклала у соцмережі. Одразу після цього жінці винесли догану, а наприкінці року пообіцяли звільнити з посади. 

Концерти Ірини Федишин для “Опоблоку”

Брошура з концерту Ірини Федишин, Фейсбук

Львівська співачка Ірина Федишин в липні минулого року виступила на харківському концерті, який був безкоштовним для усіх, адже там агітували за колишнього “регіонала” Володимира Мисика. Сама співачка та її продюсер переконували, що не знали про політичну складову концерту, бо приїхали на “Фестиваль сім’ї”, але роздаткові брошурки свідчили дещо про інше.

Дорожні знаки з помилками

Фото "Наші гроші. Львів"

Не без пригод був минулий рік і для Львівської ОДА, де ще не встигли оговтатись від реакції соцмереж на брендбук Львівщини, як отримали нову порцію суспільного осуду за затверджені й оплачені дорожні знаки з помилками в перекладі. Пізніше держслужбовці запевнили, що підрядник власник коштом виправить усі недоліки й замінить інформаційні вказівники.

Занепад об’єктів культури

Фото "Дослідники Львова", скріншот з відео в ЮтубіФото "Дослідники Львова", скріншот з відео в Ютубі

Останнім часом все більше й більше пам’яток архітектури, сакральних об’єктів та історичних споруд опиняються під загрозою зникнення. Торік стало відомо про виставлені на продаж території санаторію в Брюховичах і масштабну пожежу на території ЛАЗу, в приміщенні колишнього монастиря кармеліток.

Нападників на ромський табір звільнили

У червні 2018 року група підлітків напала на ромський табір у Львові, внаслідок якого загинула людина і ще 4 постраждали. Двох старшокласників упіймали та у вересні 2019 року відбувся суд. Пустомитівський райсуд визнав їх винними у хуліганстві, але замість 4,5 років ув’язнення призначив по 1,5 роки умовно.

Іграшкові машинки

Іграшкові машинки, фото з Фейсбуку

Упродовж багатьох років львів’янам не дають спокою дитячі машинки. Іграшки на пульті без відповідних дозволів міськради катають маленьких львів’ян і гостей міста на площі перед Оперним театром, час від часу завдаючи клопотів перехожим. Нещодавно мешканці Львова обговорювали в соцмережах те, що діти на таких іграшках виїжджають на проїжджу частину, не кажучи вже про неодноразові напади працівників “бізнесу” на правоохоронців. Міська влада не може дати раду з іграшковими машинками ще з 2015 року.

Читайте також: Львів у фотожабах: найкращі меми та народна творчість за 2019 рік

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #підсумки #провали #скандали #розчарування #2019
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,76
EUR
42,70
42,75
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...