• Головна
  • Рік після встановлення: який із двох пам’ятників ЗУНР у Львові гарніший?, — ГОЛОСУВАННЯ
22:00, 1 жовтня 2019 р.

Рік після встановлення: який із двох пам’ятників ЗУНР у Львові гарніший?, — ГОЛОСУВАННЯ

Сьогодні виповнюється 101 рік з дня проголошення Західно-Української Народної Республіки й один рік, відколи у Львові з’явилися одразу два пам’ятники, присвячені цій події. Отак 100 років не було жодного і раптом аж два одразу — один встановила Львівська ОДА, а інший Львівська міська рада.

Тоді велось дуже багато суперечок, який пам’ятник кращий, у якого з них більш доречне місце і відкриття якого з них було більш помпезним. Поява двох пам’ятників до однієї події на відстані менш ніж 500 метрів одне від одного викликала безліч жартів та мемів. Словом, кожен вправлявся в дотепності і за цим всім, здається забули про саму річницю ЗУНР.

І тепер, коли всі емоції вщухли, 032.ua вирішив остаточно визначити за допомогою наших читачів, який же пам’ятник гарніший. Ми не будемо нагадувати, яку скульптуру встановило місто, а яку — область, не будемо вказувати їхню вартість і передісторію встановлення. Ми лише надаємо фото та короткий опис кожного пам’ятника і просимо вас проголосувати за той, який виглядає гарніше, є більш доречним до відзначення ЗУНР та більш актуальним для XXІ сторіччя.

***

фото ZAXID.NET та "Львівського порталу"фото ZAXID.NET та "Львівського порталу"

Один пам’ятник стоїть на перехресті вулиць Городоцької та Бенедиктовича. Там забрали паркан, висадили кілька дерев та газон, відновили стіну казарми Фердинанда. У центрі композиції бронзова скульптура лева, запозиченого із прапора ЗУНР, що стоїть на камені з написом “героям Листопадового чину.

фото "Львівського порталу"фото "Львівського порталу"

Другий пам’ятник стоїть на перехресті вул. Листопадового чину та Огієнка на території скверу лікарні Львівської залізниці. Це 7-метрова гранітна плита у вигляді загостреної трапеції, з якої виростають бронзові руки, що тримають бронзовий тризуб. Також там э надпис “Західно-Українська Народна Республіка” та вказані роки її існування.

ЗУНР  — це республіка, яку проголосили українці після Першої світової війни та розпаду Австро-Угорської імперії на теренах Східної Галичини, Буковини та Закарпаття. Була проголошена 1 листопада 1918 року після того, як уночі стрілецькі частини Української галицької армії на чолі з Дмитром Вітовським зайняли найважливіші урядові установи у Львові. Проіснувала ЗУНР до липня 1919 року, після чого була анексована поляками, румунами та чехословаками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗУНР #пам'ятники #голосування
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...