• Головна
  • “Дорога пілігрима”: як львів’янин проїхав на велосипеді Францію, Іспанію аж до Португалії, - ФОТО
13:11, 21 жовтня 2019 р.

“Дорога пілігрима”: як львів’янин проїхав на велосипеді Францію, Іспанію аж до Португалії, - ФОТО

Львівський підприємець Богдан Оілберґ нещодавно подолав понад 2300 кілометрів: чоловік попри гори, океан, сильний вітер проїхав на велосипеді через Францію, Іспанію до Португалії, щоби здолати “дорогу пілігрима”, або як її ще називають, “Дорогу святого Якова” і дістатися до апостольського храму в Сантьяго-де-Компостела.

Кореспондент сайту 032.ua поспілкувався з львів’янином і розпитав, що його спонукало на таку подорож, як вона відбулась та на що варто звернути увагу людям, які збираються у веломандрівку.

Фото надане 032.ua героєм

Фото надане 032.ua героєм

Досьє: Богдан Оілберґу 30 років. Родом із Дрогобича, але вже 12 років проживає у Львові. Чоловік є співвласником та керівником львівської компанії YellBee - маркетплейсу, який об’єднує всіх туроператорів і пропонує користувачам найкращі ціни на мандрівки. Львів’янин любить активний відпочинок та прогулянки з собакою.

Богдане, розкажіть, як давно катаєтесь на велосипеді та коли вирішили робити довші мандрівки?

Недовго, практично за місяць - півтора до цієї подорожі сів на велосипед. Я дізнався про дорогу святого Якова: вона проходить через всю Іспанію - десь 900 км, і зрозумів, що хочу проїхати навіть більше. Пішки йти не хотів, це зайняло б забагато часу і могло набриднути. Відповідно, я вирішив спробувати проїхати цю дорогу велосипедом, хоч і не був впевнений чи подолаю її. Перед мандрівкою почав тренуватись по Львову. Коли зробив повний проїзд по Об’їзній, зрозумів, що можу їхати в далеку подорож. Тож я купив квитки на літак для себе та для велосипеда (Богдан Оілберґ долетів зі Львова до Вроцлава, з Вроцлава - Париж і з Парижа почав свою веломандрівку - ред.), і поїхав подорожувати дорогою святого Якова.

Які були точки на маршруті й чому Ви вибрали саме їх?

Найперше, я планував летіти в Париж, але недодивився на квиток і прилетів у Бове. Тож до мого маршруту додалось ще 100 км. Обрав саме Париж, бо мені імпонує Франція, я хотів її глибше пізнатий побачити.

Найперший пілігрим, який пройшов дорогу святого Якова, також стартував у Парижі та дійшов до головного храму в місті Сантьяго-де-Компостела. Тому і я вирішив розпочати звідси, з «нульового» кілометра. Отримав у Парижі свій паспорт пілігріма і вирушив у дорогу.

Фото надане 032.ua героєм

Фото надане 032.ua героєм

Так сталося, що у Франції я багато голодував: їздив, в основному по тій дорозі, яку мені прокладав Google, через маленькі містечка, а в них немає багато магазинів чи кафе. На період подорожі також припали свята, тож дуже важко було з їжею, бо все було зачинено. У Франції був такий сильний вітер, що деколи навіть не давав з’їхати з гори.

Серед приємного – я побачивбагато красивих міст: Орлеан, Блуа, Сент, Бордо, Байонна. Я не поспішав: з одного боку хотілося проїхати на велосипеді цілий день та випробувати своє тіло на витривалість, а з іншого - побачити більше Франції. Насправді, там є багато куди поїхати, відпочити та “відключитися” від цього метушливого світу. Дорога пілігрима - це час для себе, щоб подумати, переосмислити, викинути все зайве з голови. Я потребував цього.

Фото надане 032.ua героєм

Франція має дуже розвинену велоінфраструктуру, наприклад, в Парижі на світлофорі потрібно навіть ставати в чергу зі звичайними та електровелосипедами, з електросамокатами і скутерами. Париж цікаво пізнавати велосипедом, адже щоб пройти його пішки, потрібно забагато часу. Проте у Франції суттєво бюджетніші варіанти заправок, на яких немає де зупинитися і перекусити. В цьому плані Україна крутіша.

Щодо Іспанії - це країна, в якій найбільша площа гірських поверхонь в Європі. Я цього не знав, але коли туди заїхав, то одразу відчув це. Почалося багато підйомів і навантаження зовсім іншого типу: гори, чимало серпантинів - було дуже важко їхати. Я вибрав північний шлях дороги святого Якова, який йшов попри океан, тож багато кілометрів їхав по узбережжю. Були такі ділянки дороги, що впродовж 30 - 40 км жодної душі не зустрів.

Коли почали готуватися до своєї подорожі?

Вперше за неї подумав у березні: у квітні цього року мені виповнювалось 30 років, тож я хотів їх відзначити по-особливому, наодинці, десь на краю світу.

Ще Ви згадували про “паспорт пілігрима”: чи це обов’язкова річ і що вона дає?

Якщо ми говоримо просто про велоподорож - це необов’язкова річ, але для дороги святого Якова, яка популярна в Європі, Америці, та й цілому світі - це обовязковий атрибут.

Фото надане 032.ua героєм

Фото надане 032.ua героєм

Тут є ціла інфраструктура: в Іспанії існує 5 основних маршрутів цієї прощі. Тому часто кажуть, що всі шляхи ведуть у Сантьяго. Найпопулярніші з них – Французький, Північний і Португальский шляхи. Там кожні 5 - 10 км розташовані альберги (щось на кшталт наших хостелів), де пілігрими можуть переночувати за 5 - 10 - 15 євро, а також кав’ярня і магазин, де можна смачно і недорого перекусити. Для прикладу, вечеря пілігрима, в яку входить велика тарілка салату з тунцем, порція печеної картоплі з рибою, десерт, пляшка вина і корзинка хліба коштуватимуть 9 – 12 євро. За таку вечерю в Україні доведеться заплатити більше.

Фото надане 032.ua героєм

Якщо раніше дорога святого Якова мала суто християнський, релігійний характер, то зараз це, скоріше, активний відпочинок і туризм. В кінці шляху, коли приходиш до апостольського храму в Сантьяго-де-Компостела, можеш отримати сертифікат пілігрима, але для цього необхідно показати свій "паспорт пілігрима" з печатками за кожен день прощі. Їх ставлять в альбергах, кав’ярнях або туристичних центрах на всьому маршруті.

“Паспорт пілігрима” в Україні не отримаєш, але його можна отримати у Франції, Іспанії, чи Португалії.

Чи познайомились Ви з кимось під час своєї мандрівки?

Так. Перших пілігримів я зустрів вже за 300 км від Парижа - троє людей ішли пішки. Пілігрімів легко впізнати за білою мушлею на рюкзаку – це символ Каміно. У мене вона була на велосипеді. Ми познайомились, це були французи. Потім зустрів британців, іспанців, німців, австрійців, чехів - усіх і не пригадаю, з ким знайомився. Всі дуже привітні, цікаві і добрі люди, абсолютно різного віку.

Фото надане 032.ua героєм

А чому саме мушля?

Є кілька притч щодо походження цього символу. Перша розповідає про те, що у давнину цим Шляхом відправляли в’язнів, аби вони спокутували свою провину. А як доказ того, що вони пройшли увесь шлях до Сантьяго, вони мали принести мушлю з узбережжя океану.

Інше пояснення походить від того, що всі шляхи Каміно – Французький, Північний, Прімітіво, Англійський, Португальский, сходяться в одній точці – у Сантьяго-де-Компостела, і якщо подивитись на карту, ці дороги ніби утворюють мушлю. 

Чи можете згадати якусь емоційну історію з Вашої подорожі?

Маленька історія була у Франції. Я виїхав вранці, і десь по дорозі побачив кафе, але вирішив не зупинятися, бо думав, що будуть ще, але за 15 кілометрів дороги не побачив жодного, проїхав ще 30 кілометрів - знову немає жодного. Тож я, вже дуже голодний, вирішив з’їсти батончик, який привіз із України: відкрив сумку і знайшов лише фантик від нього, бо я його ще вчора з’їв. Тоді в мені померла остання надія поїсти.

Фото надане 032.ua героєм

Фото надане 032.ua героєм

Ще неймовірно було кататися під дощем. Якось під вечір розпочалася гроза - вітер, дощ, здавалося, навіть снігом трохи задувало, - а я ще величезну річку переїжджав по мосту, шириною, як Дніпро... Тоді я вирішив “вступити в боротьбу” з вітром, і в ці миті переживав дуже сильні емоції.

І звісно, остання сильна емоція - це побачити красивий храм святого Якова. Це другий апостольський храм після Венеції (храму святого Марка), який я бачив. Там неймовірна атмосфера, бо тисячі пілігримів так само приходять, сідають на величезній площі, кожен за щось своє думає, молиться… Це неймовірно - подолавши весь шлях, сісти і зрозуміти, що твоя мрія здійснилася.

Фото надане 032.ua героєм

Фото надане 032.ua героєм

Який у Вас велосипед, і на що потрібно звертати увагу людям, які також хочуть здійснити подібну мандрівку?

В мене німецький велосипед Focus (MTB). Коли я їхав у цю подорож, припускав, що буде багато гірських поверхонь, тож брав шини Schwalbe Smart Sam. Велосипед має бути легким, з якісними механізмами переключання передач - у мене Shimano XT. Також з собою мав ремкомплект, запасну камеру і ключі, але велосипед мене жодного разу не підвів, навіть колесо не пробилося.

Фото надане 032.ua героєм

Фото надане 032.ua героєм

Можна брати велосипед у прокат: окремо по Франції, і окремо - по Іспанії. І якщо їхати в таку подорож, потрібно вміти розкрутити і скрутити назад свій велосипед, відремонтувати його.

Чи не було проблем з переходом кордону?

У мене труднощів з перетином кордону не було. Спершу думав що будуть, бо мав трохи перевантаж, брав із собою спортивне екіпірування і воно заважило більше 25 кілограмів. А що стосується кордону між Францією та Іспанією - я його навіть не помітив. Вже по номерах машин зрозумів, що я в іншій країні.

Чи займаєтеся Ви спортом, щоб підтримувати тіло в формі для таких мандрівок?

Фото надане 032.ua героєм

Так, я активно займався карате, мав навіть свій клуб, у який зараз планую повернутися. Думаю, що я так спокійно проїхав цю подорож, бо м’язи пам’ятають навантаження. Людині, яка не займалася до цього спортом, було би важко сісти на велосипед і за місяць проїхати таку відстань.

Чи мандруєте Ви зі своєю собачкою?

Мандрую. Моєму стафу уже 11 років, і ми з ним обїздили багато міст по Україні - Івано-Франківськ, Тернопіль, Київ, Коломия та інші. Подорожували машиною. Добре, що в Україні є багато готелів, які приймають гостей з песиками. За кордон разом поки не їздили, але думаю, йому вже буде важко долати великі відстані.

Фото надане 032.ua героєм

Фото надане 032.ua героєм

А по Львову Ви часто їздите велосипедом?

Досить часто, хоча по Львову вже не дуже цікаво їздити велосипедом. У нас є велоінфраструктура, але багато світлофорів. Зазвичай, їду за межі Львова і катаюсь там.

Якщо порівнювати велоінфраструктуру в Україні й за кордоном, де краще і чим?

Велоінфраструктуру в Україні і за кордоном поки що не можна порівнювати. У Львові вона на хорошому рівні, а от в містечках неподалік - чи то Бібрка, чи Трускавець – немає такої дороги, по якій Google запропонує їхати на велосипеді. За кордоном же є швидкісні автобани, і є дороги для автомобілів, по яких можна їхати велосипедом, там водії з повагою ставляться до тебе, об’їжджають.

В Європі є закон, що автомобіль не має права наближатися до велосипедиста ближче, ніж на 1,5 метри – інакше штраф, від 150 євро. За всі 2300 км моєї подорожі мені посигналила лише одна машина. Якось я навіть виїхав на автобан, по якому проїхав 5 кілометрів, хоч це й заборонено. Але то була глуха ніч і мене навігатор не туди повів, і водії з повагою до цього поставились.

Фото надане 032.ua героєм

Фото надане 032.ua героєм

У нас же по трасі Київ - Чоп страшно їхати на велосипеді, бо люди навіть до автомобілістів без поваги ставляться.

За кордоном популярний веловідпочинок, коли сім’я їде на байках в гори. Там прокладені велодоріжки по 100 - 200 км - катайся і насолоджуйся; є вказівники та навіть світлофори для велосипедистів. В Україні мережа також розвивається, для прикладув Славську активно прокладають велодоріжки, і якщо будемо рухатись в заданому темпі, то колись і ми досягнемо рівня Франції, Нідерландів.

Куди ще плануєте поїхати велосипедом?

Планую зовсім скоро зробити велоподорож по Південній Америці.

У Богдана Оілберґа також є сторінка у соцмережі Фейсбук, де він викладає фото- та відеоматеріали і розповідає про свої велоподорожі.

Нагадаємо, раніше сайт 032.ua поспілкувався із керівним партнером компанії CIG Володимиром Кривком та дізнався про те, як бізнес підтримує інноваційні стартапи студентів, які професії в тренді та як розвивається сфера ІТ.

Оцініть також фоторепортаж із нового коворкінгу на FuturaHUB у Львові та дізнайтеся, який би з вас вийшов вчитель.

Повне або часткове копіювання без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #подорож #туризм #велосипед #мандрівка #Франція #Іспанія #Португалія #дорога_святого_Якова #проща
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
032.ua започаткував новий спецпроект “Історії успіху львів'ян”. Впродовж кількох місяців ми розповімо Вам 20 історій жителів Львова, які займаючись улюбленою справою, створюють нетипові проекти або успішний бізнес.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...