• Головна
  • "Замість вбиральні": у Львові пропонують створити сквер в центрі міста
20:35, 20 жовтня 2019 р.
Надійне джерело

"Замість вбиральні": у Львові пропонують створити сквер в центрі міста

Впорядкування скверу на перетині вулиць кн. Романа, І. Франка, О. Герцена 

Про це стало відомо з петиції, яка зареєстрована в Єдиній системі місцевих петицій, передає кореспондент 032.ua

За словами авторки петиції Ольги Вовчанської, раніше на цьому місці існував великий духовно-культурний осередок із православним храмом Богоявлення Господнього, цвинтарем та сакральними спорудами.

Цьому підтверджують історичні джерела, а також зображення на панорамах ЛьвоваА. Гогенберга (1618 р.) та Й. Ф. Гаффнера (1772 р.). Також у цій околиці міста за часів Хмельниччини у жовтні 1648 року знайшли свій вічний спочинок багато українських козаків, котрих поховали неподалік у братській могилі-кургані.

Це були козаки, котрі загинули під час штурму Високого замку.

За австрійської влади Богоявленську церкву, перша згадка про яку датована 1386 роком, закрили у 1801 році й розібрали, а її майно і землю продали. Згодом був розібраний також і козацький курган. Наприкінці XIX століття тут розмістили громадські туалети. А за радянських часів на їх місці планували облаштувати бункери.

Понад десять років тому, стараннями православного братства св. Андрія Первозваного, українського козацтва і активних громадян туалети закрили. Сучасне козацтво встановило тут пам’ятний знак-камінь, який засвідчує бажання спорудити згодом на цьому місці пам’ятник полеглим 1648 року козакам Війська Запорозького.

Авторка петиції пропонує впорядкувати означене місце черговим сквером.

"Дбаючи про відновлення однієї з історичних пам’яток нашого міста, прагнучи увіковічнити пам'ять загиблих у Львові в 1648 р. запорожців, пропоную впорядкувати сквер на перетині вулиць кн. Романа, Ів. Франка, О. Герценау належний за християнським звичаєм спосіб, з метою створення тут унікального ландшафтно-архітектурного ансамблю історичної пам’яті, що поверне прадавню духовну сутність і суспільно-національну значущість цього місця й відкриє для львів’ян і гостей міста, так би мовити, терру інкогніту", – повідомлено у петиції.

Станом на 20 жовтня петиція зібрала 34 голоси підтримки.

Нагадаємо, 2 жовтня петиція з вимогою очистити Піскові (Алтайські) озера у Львові набрала потрібну кількість голосів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#032 #новини_Львова #петиція_Львів #сквер_Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Спецтема "Петиції" створена на сайті 032.ua для того, щоб інформувати наших читачів про те, які петиції створюють львів’яни та які вимоги чи пропозиції вони висувають.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,13
39,22
EUR
42,65
42,75
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...