• Головна
  • 2012-й: вогонь, вода і мідні труби
Тема для обговорення. Підсумки року
09:00, 30 грудня 2012 р.

2012-й: вогонь, вода і мідні труби

Тема для обговорення. Підсумки року

Тихо шелестять, падаючи, останні сторінки календаря. Годинник розмірно відраховує хвилини, що залишилися у 2012 року - року парламентських виборів і кінця світу, Євро і Олімпіади, смути і протестів, вибухів і катастроф, перемог і розчарувань.

Давайте спробуємо розкласти на шальки терезів все те, чим ми жили останні 12 місяців, і «зважити» плюси і мінуси року, що минає.

Безумовним позитивом можна вважати ЄВРО-2012. Ми це зробили, ми організували та провели європейський футбольний чемпіонат на дійсно європейському рівні. Правда, те, якою ціною, - позитивним вважати ніяк не можна. Борги по проведенню чемпіонату українцям доведеться «випльовувати» ще й у наступному році - до бюджету 2013 закладено витрати «на підготовку до Євро-2012». Кабінет міністрів збільшив прогнозну вартість підготовки та проведення Євро-2012 на 1 мільярд 788 406 000 гривень - до 110 000 000 000 934 мільйонів 693 тисяч гривень.

Проте побудували нові аеропорти, стадіони, частково відремонтували дороги - звичайно, це плюс. І нічого, що аеропорти практично не працюють. Стадіон у Львові пустує, а дороги, після того, як їх розчищали від снігового покриву бронетранспортери, схоже, доведеться знову відновлювати. Але чи варто звертати увагу на ці маленькі мінуси!

Поки шальки терезів у рівновазі? Ну що ж, йдемо далі.

Україна не вступила в Митний союз. Це абсолютний плюс для всіх розумних і порядних людей, які не звикли міняти цінності на ціни. Ну а мінус - ми як ніколи далеко відійшли від Євросоюзу і принципів демократії. Про причини такого реверсивного руху навряд чи варто говорити - вони загальновідомі. Питання, як довго зможе нинішня влада, що звикла захищати виключно свої вузько-кланові інтереси, стоятиме на захисті національних інтересів країни. Шанс України лише у тому, що в даному випадку вигода «сім'ї» співпаде з вигодою країни. Адже, по ідеї, правити власною державою безроздільно куди як цікавіше, ніж бути жалюгідним сателітом сильного сусіда.

Ще один не яскраво виражений позитив. Є думка, що незважаючи ні на що Україна змогла провести демократичні вибори. Не будемо сперечатися. Нехай буде так - вибирали демократично,  припустимо, плюс. Але коли рахувати почали - розплакалися. Тут були і напади на виборчі дільниці, і підпал бюлетенів, і побиття виборців, які намагалися захистити свої голоси, і люди в чорними кейсами, і «журналісти» із зовнішністю мордоворотів. Погодьтеся - тут про плюсі говорити не доводиться.

Досягненням 2012-го, без сумніву, варто вважати відкриття цілої мережі перинатальних центрів по всій країні. Однак зворотна сторона такого успіху - медична реформа, - це навіть не мінус, це жах. Держава практично згорнула фінансування галузі, залишивши його на «зарплатному рівні». Забравши під себе фінансування медицини так званого другого рівня, влада забула закласти гроші на її утримання в повному обсязі. І тепер стаціонарним відділенням і місцеві ради допомогти не мають права, і від області грошей не дочекатися. Рятування потопаючих справа рук самих потопаючих - так що, лікуйтеся як хочете, панове.

Що ж ще такого хорошого згадати? Схоже, позитив закінчився. Далі чаша терезів неухильно буде хилитися в бік негативу.

Прийнятий ВР Закон про мови, в який би одяг не виряджали його автори, насправді є злочином не тільки проти української мови, але й проти країни в цілому, оскільки вбив величезний клин  між сходом і заходом України. Голодовки, акції протесту, мітинги не вщухали в Україні кілька місяців.

Не вщухали і мітинги чорнобильців і афганців. Їм скасували частину пільг. Хворих і заслужених людей залишили без фінансової допомоги,  належної їм за законом. Чорнобильці Львова, Луганська, Донецька синхронно страйкували в 2011-му, потім в 2012-му, однак нічого так і не домоглися.

Пенсійна реформа, що збільшила «пенсійний стаж» для чоловіків і жінок, показала свою повну неспроможність, адже Пенсійний фонд порожній! Малий і середній бізнес, за даними Держстату, втратив до півмільйона своїх багнетів лише у 2012-му. Підприємства з іноземним капіталом, особливо банки, почали йти з країни. Цей рік країна закінчує з величезною діркою в бюджеті. Називають цифри дефіциту від 30 до 41 млрд. грн.! Вчителі, лікарі, соціальні працівники досі сидять без зарплати. Їм, звичайно, обіцяють - але коли?

Загалом, так «весело» українці не зустрічали Новий рік вже років 15-20.

І це ми ще не згадували про політичні переслідування, згортання свободи слова, регулярні повідомлення про напад на журналістів, про неймовірний рівень корупції, який вже давно пробуджує в людях гостре бажання взятися за зброю.

Рік Дракона випробовував Україну мідними трубами слави, випалював країну терактами, вибухами та пожежами, розбурхував резонансними вбивствами і нелюдськими звірствами, топив водою талих снігів і дощів, але і, звичайно, - дарував радість відкриттів ...

... Відкриттям року
стали для Донецька, Харкова, Львова та Києва нові стадіони, аеропорти, реконструйовані залізничні вокзали. Позитив, який отримали міста, що приймають Євро-2012, від футбольного чемпіонату, не змогли перекреслити навіть глибокі розчарування в цілому ситуацією в країні.

А в Дніпропетровську відбулося відкриття найбільшого в світі єврейського культурного центру «Менора». У церемонії взяли участь десятки VIP-персон - головний рабин Ізраїлю Шломо Амар, міністр інформації Ізраїлю Юлій Едельштейн, бізнесмени і олігархи Ігор Коломойський, Вадим Рабинович, Геннадій Боголюбов, Геннадій Корбан. В самому центрі розташований музей історії Голокосту на кілька поверхів, ресторани (кошерні), конференц-зали та інше.минора

 В Одесі завершили будівництво сучасної спортивної арени «Чорноморець». І хоч місту не пощастило потрапити до списку міст, що приймають «Євро-2012», стадіон європейського рівня пробуджує в одеситів відчуття гордості і надію на те, що міжнародні турніри тут ще будуть.

черноморец3

черноморец3

   У Миколаєві відкрили Старофлотскі  казарми. Це найбільший музейний проект минулого року  в Україні. Аналогів в країні йому не існує. В одному місці зібрані артефакти, документи, цінності, що відображають вікову історію людства.

2012-й: вогонь, вода і мідні труби, фото-2

 2

 У Харкові був відкритий один з найбільших парків України - парк імені Горького. Його відразу ж назвали харківським «Діснейлендом». Тут встановили унікальні для України атракціони: найбільше колесо огляду (розміром з 20-поверховий будинок), «американські гірки» і «Будинок жахів». До речі практично всі атракціони працюють і взимку. Загальна площа парку становить 130 га.

2012-й: вогонь, вода і мідні труби, фото-3

 Варто відзначити, що поряд з такими великими досягненнями, маленькі радості невеликих міст якось губляться. Але повірте, вони не менш важливі.

Наприклад, у Кривому Розі в рамках державної програми «Хокей України» була введена в експлуатацію сучасна Льодова арена. А ще завершена комплексна реконструкція спортивного стадіону «Спартак». У Луганську побудували новий храм, а у Львові почала вирішуватися транспортна проблема, дуже болюча для міста. У 2012-му тут повністю перекроїли транспортну схему і запровадили новий трамвайний маршрут.

 трамвай

 

 Трагедії, які вразили Україну


Новорічна трагедія в Луганську.

П'яний водій в'їхав у натовп людей, які відзначали свято біля міської ялинки.
Це трапилося на Старий Новий рік. 17-річна дівчина загинула в результаті ДТП. Постраждали 11 осіб. Водій на своєму легковику пронісся по Театральній площі в центрі Луганська, зніс кіоск біля міської ялинки, заїхав на дитячу залізницю і зупинився біля пам'ятника Леніну.

ДТП луганск

ДТП луганск

 У цьому році влада завбачливо виставили бетонні загородження навколо зони відпочинку.

Миколаїв. Вбивство Оксани Макар

У березні троє негідників згвалтували 18-річну Оксану Макар. Дівчина сама погодилася піти з хлопцями. Що відбувалося в квартирі одного з них, до кінця не встановило навіть слідство. Але вранці на пустирі дівчину знайшов випадковий перехожий. Він почув стогін і кинувся на допомогу. Вона була напівжива. Оксану спочатку душили, а потім намагалися живцем спалити.оксана макар

 Підзрювані у скоєнні звірства були затримані, але тут же відпущені. Реакція суспільства, яка послідувала у відповідь на беззаконня, здивувала навіть світове співтовариство. Десятки тисяч людей вийшли на вулиці в Миколаєві та багатьох інших містах країни. Про страшну миколаївську трагедію писали всі ЗМІ! Такий суспільний резонанс змусив Феміду прокинутися. Один з трійці отримав довічне ув'язнення, двоє інших - 15 і 14 років відповідно.

Дніпропетровськ. Вбивство відомого бізнесмена Геннадія Аксельрода

14 квітня, близько 17.00 у Дніпропетровську, на вул. Гоголя, був розстріляний відомий дніпропетровський бізнесмен і меценат Геннадій Аксельрод. Вбивство не розкрито дотепер. Партнер Аксельрода Геннадій Корбан пообіцяв 1 мільйон доларів за інформацію, яка допоможе вийти на замовників і виконавця, але віз і нині там.

Теракти в Дніпропетровську.

 27 квітня в проміжку між 11.45 і 12.55 у центральній частині Дніпропетровська прогриміло 4 вибухи. Був травмований 31 чоловік. На щастя, ніхто не загинув. Найбільший промисловий центр України занурився в паніку, хаос і був охоплений страхом. Центральний проспект Дніпропетровська перекрили до вечора, в свої квартири не могли потрапити мешканці прилеглих будинків. Більше тижня місто жило у стані шоку, а в країні цілком серйозно обговорювалася можливість введення надзвичайного стану. 28 квітня Дніпропетровськ відвідав президент Янукович і пообіцяв, що найближчим часом винуватців вибухів знайдуть.взрывы в днепре2

 взрывы в днепре

31 травня в прокуратурі Дніпропетровської області відбулася прес-конференція міністра внутрішніх справ Захарченко, на якій представникам мас-медіа повідомили, що затримані двоє підозрюваних в організації терактів. На наступний день в Дніпропетровськ, крім Захарченко, приїхали глава СБУ і генпрокурор - Калінін і Пшонка. Вони заявили, що затримані ще двоє чоловік.

27 листопада розпочався суд над Віктором Сукачевим, Віталієм Федоряком, Левом Просвірніним і Дмитром Ревою. Перший визнав свою провину частково, другий - повністю, останні двоє, які проходять по справі як співучасники злочину, своєї провини не визнають.

Важливо відзначити, що ще 31 Віталій Захарченко заявив, що сумніви в тому, що затримані - це дійсно терористи, бути не повинно.

Звіряче вбивство відомого лікаря у Львові

У жовтні був убитий завідувач травматологічним відділенням комунальної 8-ї клінічної лікарні Львова. Його просто забила до смерті якась людина. Серед білого дня! 26-річний іноземець, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, раптово накинувся на чоловіка. Ім'я загиблого доктора - Леон Едуардович Фрайфельд. Російськомовні ізраїльські ЗМІ повідомляли, що його вбив колишній студент-араб, відрахований з медичного факультету за неуспішність. Такий версії дотримувався ізраїльський інтернет-сайт «Аруцев Шева», посилаючись на брата загиблого Вадима Фрайфельда.

За вбивство було затримано марокканця, він був відрахований з університету і не мав права на проживання в Україні.

Караванський стрілок.

Ім'я людини, яку спіймали на крадіжці в супермаркеті і яка вбила трьох охоронців, назавжди увійшло аннали української криміналістики. 26 вересня відвідувач «Каравану» розстріляв чотирьох охоронців магазину, троє з яких померли на місці. Зловмиснику вдалося втекти, за допомогу у встановленні його місцезнаходження оголошена нагорода в 100 тисяч гривень. Міліція за допомогою запису з відеокамер і допомоги громадян досить швидко встановила особу підозрюваного. Ним виявився уродженець Львівської області, який тривалий час жив у Києві, Мазурок Ярослав Теодозіевіч, 1974 року народження. Однак і навколо самого Мазурка, і особливо навколо мотивів його дій виникло стільки запитань, що дуже скоро з ізгоя суспільства Мазурок перетворився на народного улюбленця. Люди співчували йому. Але така народна підтримка не змогла врятувати Мазурка від загибелі. Він був знайдений мертвим за дуже дивних обставин і назавжди забрав у могилу всі загадки цієї  каламутної справи.

Пожежі в Криму.

Більше 4 днів рятувальники боролися з вогнем, який розбушувався в Ялтинському гірничо-лісовому заповіднику. Ще близько тижня локалізувати і спостерігали наслідки пожежі. Всього до ліквідації пожежі взяли участь 478 чол. і 48 од. техніки, у тому числі два вертольоти. Відверто кажучи, пожежі в Криму відбуваються з дивною регулярністю. Однак у нинішній було кілька особливостей. Одна з них - причиною загоряння лісової підстилки, через що постраждало близько 10 га лісового масиву, став підпал. Незабаром винних затримали. Ними виявилися гастарбайтери з Львівської області. Навіщо вони це зробили, так і не вдалося дізнатися. Сьогодні один з паліїв сидить у в'язниці (термін - 7 років), другий після проведеної психіатричної експертизи відпущений на свободу.

Маріуполь. Пограбування ювелірного магазину.

8 листопада на Лівобережжі Маріуполя під час пограбування ювелірного магазину були застрелені 21-річний охоронець і 27-річна дівчина-продавець. Цей зухвалий злочин, вчинений вранці, на початку робочого дня, на очах у десятка свідків, увійшов у десятку найбільш резонансних злочинів року в Україні.6

 Двоє жителів Сумської області, заручившись підтримкою парочки маріупольців, ретельно спланували злочин. Вони заздалегідь приїхали до Маріуполя, відвідали ювелірний салон, вивчили розташування камер відеоспостереження. Їх обслуговувала якраз та дівчина-продавець, яку вони безжально застрелили в день пограбування. Злочинців затримали на Сумщині.

Вибух житлового будинку в Харкові
Одна з найжахливіших подій під завісу 2012 року - вибух газу в житловому будинку на Московському проспекті. Загинули 4 людини: жінка, дві її доньки та однорічний онук. Винуватцем трагедії став глава сімейства, який зараз перебуває під слідством. Чоловік заніс в під'їзд балони з газом, які наповнив на прилеглій заправці. Неправильно заправлений балон вибухнув, в результаті чого повністю знищені 4 квартири і пошкоджено перегородки між поверхами в 16-поверхівці. Спалахнула пожежа. Рятуючись від вогню, мати загорнула своє немовля в ковдру і викинулася з ним з 10 поверху, сподіваючись, що малюка зловлять внизу.3

 У живих залишилася 13-річна Христина, третя дочка господині квартири. Вона знаходиться в опіковому центрі 4-й невідкладної допомоги. У дівчини пошкоджено понад 60% тіла. Раніше Христина займалася в школі моделей і планувала побудувати на цьому кар'єру, як і її покійна мати.

Звіряче вбивство сім'ї судді в Харкові

Це стало справжнім шоком для харків'ян. Сім'ю судді Володимира Трофимова - його дружину і сина з цивільною дружиною - обезголовили. Причому синові відрізали голову, коли той був ще живий. За словами правоохоронців, інших споконвічно застрелили. Голови жертв так і не знайшли, вбивця забрав їх з собою. Правоохоронці виділяють кілька версій вбивства: це професійна діяльність судді, вбивство на замовлення і його коштовна  колекція (покійний був відомим нумізматом). Поки особливих зачіпок у правоохоронців немає. Слідство, незважаючи на те, що перебуває під особистим контролем Президента, просувається повільно. Мабуть, «президентський кулак» не дуже-то допомагає в таких справах. А тим часом вбивці розгулюють на свободі.

Одеса. Розстріл відвідувачів нічного клубу «Белліні»
 9 грудня двоє представників кримінального авторитета з Полтави відпочивали в нічному клубі. Під час сварки з місцевими хлопцями, гості почали погрожувати ножем. Але, отримавши відсіч від наряду «Беркута», полтавчанам захотілося помсти. Вони з'їздили на квартиру, взяли з собою мисливський варіант автомата Калашникова і увірвалися в клуб. Своїх опонентів вони не знайшли і влаштували стрілянину по простим відвідувачам клубу. У підсумку, троє людей отримали поранення, а двоє були вбиті. Стрільців затримали оперативно. Зараз йде слідство.

Запорізька область. Згвалтування і вбивство школярки.

У Бердянську була згвалтована і убита 14-річна школярка. Її тіло довелося діставати з-під льоду. Це сталося 17 грудня. Труп виявили місцеві жителі на перехресті вулиць Мічуріна та Руднєва. За словами подруги загиблої дівчини, напередодні та відпросилася у батьків переночувати у знайомої, а сама відправилася в нічний клуб. Очевидці говорять, що дівчина покинула заклад близько 3-ї години ранку разом з молодим чоловіком. Вранці особисті речі Анастасії, вимазані кров'ю, були знайдені в колодязі. А ввечері в очеретах виявили її тіло з ознаками насильницької смерті. Пошуки нелюда тривають.

Скандали року
Їх було чимало. Забавні і корупційні, смішні і провокаційні, відверто божевільні і навіть міжнародні. Давайте згадаємо десять самих гучних із них. Можливо, після трагедій і катастроф, у вас з'явиться бажання посміхнутися.

1. «Спасибі жителям Донбасу» - найскандальніший і найпопулярніший слоган 2012 потрапив під урядову заборону. Вперше скандальна фразочка прозвучала під час одного з футбольних матчів на «Донбас Арені» і так сильно зачепила почуття нашого президента, що депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко поспішив зареєструвати у Верховній Раді законопроект № 9662 про забезпечення громадського порядку до, під час і після футбольних матчів.

спасибо

спасибо

 Так, статтю 173 кодексу про адміністративні правопорушення пропонується доповнити частиною 4, якою передбачається покарання за "скандування ксенофобського, расистського, антисемітського, дискримінаційного характеру або демонстрацію плакатів, банерів, прапорів, штандартів, у тому числі політичного характеру та інших носіїв, що зачіпають честь і гідність офіційних осіб ".

За цим законопроектом пропонується ввести покарання у вигляді стягнення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів або арешту на строк до 15 діб.

2. І знову атака на честь і гідність гаранта Конституції. Ну не злюбив його чомусь український народ. Напевно, із заздрості до його золотого унітаза. У президента є - а в народу - немає. Прикро! Зима 2012 впала справжньою плямою на його репутацію - в прямому і переносному сенсі. По країні пішла якась пошесті - повсюдно невідомі почали закидати фарбою білборди з портретами Януковича. Перше повідомлення надійшло зі Львова. А потім понеслося - Запоріжжя, Донецьк, Кіровоград, Рівне, Волинь - більше десяти міст по всій країні. Завели 4 кримінальні справи. А в Криму навіть круглий стіл провели з проблеми закидання брудом Януковича.янукович

 3. Силові відомства вирішили показово поборотися з піратством і закрили найпопулярніший файлообмінник Ex.ua. У відповідь війну державній машині оголосили хакери. Вони атакували урядові і міністерські сайти і продемонстрували, що в вік інформаційних технологій бойові дії можуть мати інший, незвичний для влади формат. Причому дуже ефективний.

4. Скандал на міжнародному рівні. Україна вимушено скасувала 18-й саміт глав держав Центральної Європи, який був призначений на 11-12 травня в Ялті, через те, що глави європейських держав відверто «кинули» нашого Віктора Федоровича. В кінці квітня Міністерство закордонних справ України заявило, що саміт держав Центральної Європи відвідають глави 10 країн: Польщі, Албанії, Болгарії, Литви, Македонії, Румунії, Словаччини, Хорватії, Чорногорії і Молдавії.
Проте пізніше президенти європейський держав один за іншим стали скасовувати візити.
Одні з них посилалися на щільний графік, а інші - відверто на порушення прав людини в Україні.

5. Звалилася піраміда МММ-2011. Всі виплати за вкладами були раптово припинені. Як і багато років тому, тисячі людей в Україні і Росії залишилися без своїх заощаджень. Однак на цей раз ніхто Мавроді, організатора піраміди, саджати у в'язницю не збирався. Навпаки, нова віртуальна реальність МММ дозволила Мавроді спокійнісінько відкрити нову піраміду, МММ-2012.

6. Корупційний скандал? А може, просто дурний снобізм? Так чи інакше, але завдяки «Віснику державних закупівель» стало відомо, що український уряд не може їсти малину, вартість якої менше 600 грн в сезон!

31 травня по результатам тендерів "Гарант-сервіс" уклало низку угод з ТОВ "Хімконтракт" і ДП "Чайка" на придбання фруктів, ягід і овочів на загальну суму 2,60 млн грн. Плодоовочева продукція придбана для столових ДУС за цінами, які у кілька разів перевищують ринкові. Наприклад, черешня придбана за 63 грн / кг, вишня - по 54 грн / кг, полуниця по 66 грн / кг. При цьому імпортну черешню купили по 204 грн / кг, імпортну вишню по 77 грн / кг, імпортну полуницю по 312 грн / кг. Але найдорожче в переліку замовленої продукції вартувала імпортна малина по 672 грн / кг. Далі йдуть лохина (кущова чорниця) та імпортна ожина по 576 грн / кг, імпортна смородина по 528 грн / кг.

7. Павлоградська школярка прогриміла на всю країну, прийшовши на свій випускний вечір у школі практично голою.

фото школьницы

фото школьницы

 8. Політичний скандал у Дніпродзержинську. Біллборд «Переписала хату на кота» серйозно пошарпав нерви дніпропетровському губернаторові Олександру Вілкулу. Білборд не містив нічого кримінального та був розміщений відповідно до закону. Однак кого сьогодні цікавлять такі дрібниці? Вілкул зажадав зняти білборди з рекламою, на власника рекламної конструкції стали чинити тиск, а на замовника взагалі завели справу, щоправда, по іншому приводу, як водиться.хату на кота

 9. Ще один міжнародний скандал. 26 листопада голова Державного інвестиційного агентства Владислав Каськів повідомив, що Україна і іспанська Gas Natural Fenosa підписали договір про намір створити консорціум для будівництва LNG-терміналу. Але історична угода на $ 1 млрд, яка повинна була дати серйозний козир Україні у газовому діалозі з Росією, не вдалася. Як виявилося, Джорді Сарда Бонхем, який підписував угоду, ніякого відношення до іспанської компанії не має. Що дивно, на протязі всього скандалу з підписанням договору українська влада жодного разу не визнала, що ця людина не причетна до іспанської компанії, заявляючи, що Бонхем «перевищив повноваження». Відновити справделивість взялася сама Gas Natural Fenosa, яка подала скаргу у Вищий суд Іспанії на Бонхема. Йому пред'явлені звинувачення в шахрайстві та підробці торгових документів.

10. Штурм одеської мерії став справжнім народно-політичним скандалом року. У грудні в Одесі прорвав нарив, який визрівав довгі роки і отримав назву «ринкові війни». Підприємці ринків Одеси та області, втомившись від безчинств новоявлених господарів базарів, організували наймасовішу і затяжну акцію протесту в історії міста. Торговці вимагали від влади повернути ринки в комунальну власність і висловлювали своє бажання платити ринковий збір не в іноземній валюті, а в гривнях і до місцевих бюджетів. Коли влада відвернулася від підприємців, вони, разом з ошуканими інвесторами законсервованих довгобудів вийшли 21 грудня (у день, оголошений індіанцями Майя «кінцем світу») на площу перед мерією Одеси. Людей підтримав новообраний нардеп, член парламентського комітету з питань підприємницької діяльності Павло Кириленко, який очолює обласну організацію ВО «Свобода». Коли делегацію мітингувальників на чолі з народним депутатом не пустили в будівлю мерії, де проходила сесія міськради, у учасників акції здали нерви, і вони вирішили увійти до приміщення силою. У підсумку проти мітингувальників охорона мерії застосувала сльозогінний газ. Людей у 5-градусний мороз поливали з пожежного брандспойта і піною з вогнегасників. Резонанс, який отримали події на Думській, під тиском влади прийняли виключно політичний відтінок. А ось проблеми підприємців ні одеська влада, ні силові відомства, бачити не хочуть. Їм вигідно переключити всю увагу на «Свободу».

2012-й: вогонь, вода і мідні труби, фото-7

 Ось таким непростим і суперечливим був минаючий 2012 рік. У його прикрощах і розчаруваннях можна звинувачувати нещасливий 29-й день лютого, або вогнедишного Дракона. Але, думається, багато в чому не вони, а ми з вами, громадяни цієї країни, відповідальні за те, що в ній відбувається. Чи зможемо ми в наступаючому році зробити більше для неї? Давайте побажаємо цього один одному і будемо успішнішими, благополучнішими і головне - щасливішими в новому 2013!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...